Rozpusta raz jeszcze. Kto się boi cholesterolu - szybko zamykamy kartę w przeglądarce!
Niby każdy zna, ale.. może ktoś nie zna ;)
BAUCHFLEISCH UND SAUERKRAUT (Porcja dla dwóch lub trzech osób. Albo dla mojego brata)
-ok 500-700g mięsa z boczku
-warzywa (dwie marchewki, kawałek selera, pietruszka, cebula, lubczyk) albo bulion warzywny w proszku czy kostce
-2 ząbki czosnku
-2 liście laurowe, po 10 ziaren pieprzu, ziela angielskiego i jałowca
-sól, pieprz
- 400g kapusty kiszonej (u mnie Rewe Bio w puszcze, sprawdzałam kilka, ta smakuje najlepiej)
-cebula
-łyżka surowego wędzonego boczku pokrojonego w kostkę (ja kupuje gotowy i zawsze mam w zamrażarce już pokrojony :D )
-czubata łyżka mąki albo dwie płaskie
-olej
Mięso płuczemy, osuszamy. W do garnka z wodą wrzucamy obrane warzywa (cebulę opalamy wcześniej), obrany czosnek i przyprawy, łącznie ze solą i pieprzem. Gotujemy pół godziny po czym delikatnie wkładamy mięso. Czekamy aż woda ponownie zawrze, zmniejszamy ogień do minimum i na wolnym ogniu pod przykryciem zostawiamy boczek na jakieś dwie i pół godziny. I przełykamy ślinkę jak cały dom zaczyna pachnieć. Kiedy boczek jest gotowy wyjmujemy go z garnka i przecedzamy wywar.
Kapustę odcedzamy na sitku. W garnku podsmażamy na oleju cebulę i wędzony boczek. Kiedy się zezłocą dodajemy mąkę i smażymy jeszcze chwilę. Kiedy mąka nabierze leciutko rumianego koloru do garnka trafia kapusta. Dokładnie mieszamy a potem wlewamy powoli wywar, aż do uzyskania porządanej, brejowatej konsystencji
Raczej nie trzeba już soli czy pieprzu-bulion jest przecież słonawy, boczek był słony a i kapucha ma swoją porcję NaCl ;)
Dusimy kapustę na maleńkim ogniu przez jakieś pół godziny pod przykryciem, na wierzch wkładamy mięso pokrojone w dość grube plastry. Co jakiś czas mieszamy delikatnie starając się sięgać spodu garnka.
Podajemy z puree ziemniaczanym posypanym szczypiorkiem i z ostrą musztardą.
Resztę bulionu zamrażamy w porcjach, świetnie się sprawdza kiedy chcemy przyrządzić kapustę jako dodatek np do pieczonej kiełbasy czy leberknodel.