A mogę dawac stevie zamiast cukru czy stevia to tez cukier ?
No to drązymy dalej :zaklopotanie:...Czy to prawda ze wysiłek fizyczny zmniejsza cukier we krwi ?
No to drązymy dalej :zaklopotanie:...Czy to prawda ze wysiłek fizyczny zmniejsza cukier we krwi ?
PRAWDA !!! Stąd cukrzyca jest chorobą cywilizacji . Ale uważaj - zbyt duży wysiłek może spowodować u cukrzyka niedobór cukru (zimne poty , osłabienie - śpiączka ! i to ostatnie jest groźne dla życia chorego ! )
Ja codzienie o 6 rano kręcę kóleczka, pdp ma gimnastykę 2 razy:) jeszcze stres redukujemy:) to tez cukier leci.
Osobiście nigdy nie miałam do czynienia z tą rośliną , więc pogrzebałam w necie i z tych internetowych poszukiwań niosę Ci odpowiedź - można ! Jednakże przy kupowaniu produktów zawierających stevię czytaj uważnie cały skład danego przetworu. Niektóre dodatki ( czy tzw. "nośniki" mają bardzo duży ig, dużo większy nawet niż cukier )
Hahahaha Tyciek nam to nie grozi, babcia o każde 100 metrów sie wykłóca.
Niedoboru jeszcze nie zanotowałam , nadwyzki owszem i to czesto.
Działam po omacku poprostu.
Już pędzę z podpowiedzią - ważne są też posiłki - chory musi dostać w porę , bo zbyt długa przerwa między posiłkami , zbyt mały posiłek - także doprowadzić mogą do hipoglikemii . Jeśli by do tego doszło , miej pod ręką albo glukozę albo suszone rodzynki i wtedy podaj do zjedzenia -( ze dwie łyżeczki ) Dobre są "gotowce" - płynna glukoza w saszetce . Hipoglikemia może być też wynikiem spożycia alkoholu ! Dopiszę jeszcze dlaczego taki nacisk kładę na "niedocukrzenie " - cukrzyca - czyli nadmiar cukru zabija powoli . Jego brak - czyli hipoglikemia - zabija bardzo szybko ! A może pojawić się zawsze...