Teraz to już nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. Moja rodzina też była szykanowana. Mój dziadek ze strony ojca stracił dorobek całego życia – władza ludowa mu odebrała. Gdyby nie to to teraz byłabym tak bogata, ze to Niemcy by musieli zasuwać u mnie :)). Dziadek był często aresztowany, ciągany po wiezieniach. Teraz mamy nowe czasy, czy dobre? Dla Polski żaden system nie jest dobry. Niemcy wojnę przegrali a jednak umieją gospodarzyć. U nas buduje się niepotrzebne stadiony zamiast miejsc pracy. Zwariowany ten kraj. A młode Polski rodzą Niemców, Irlandczyków, Anglików itd. Mnie osobiście to co w Polsce się dzieje, nie podoba i nie zmienię na ten temat zdania. Tu w Niemczech też są takie prace jak u nas za komuny “czy się stoi, czy się siedzi”, jest Mini Job. W Marburgu widziałam takie kafejki do których prawie nikt nie chodzi a państwo niemieckie to dotuje. Kiedy ludzie mają jakieś zajęcie nie ma tyle patologii. A u nas np. pod moim oknem całe noce na ławeczkach młodzi ludzie przesiadują i ćpają i chlają od wiosny do jesieni. Żeby mieć za co to muszą komuś ukraść itd. A zwróć uwagę to możesz głowę stracić.
Fajnie by było naprawić tę Polskę abyśmy nie musiały zarabiać poza granicami, młode kobiety rodzić poza granicami. Nie ma co koloryzować sytuacji w Polsce, bo już chyba gorzej być nie może?