tina 100%Na tym przepisie bazowałam, ale ja wymieszałam krupczatkę z mąką migdałową i dodałam 2 żółtka. Ciasto jest delikatniejsze. Inne skladniki jak w przepisie https://aniagotuje.pl/przepis/ciasto-kruche-ze-sliwkami.
Zdradz przepisową tajemnicę swojego ciasta z przesmażonymi śliwkami :) Chętnie upiekę :)
Ania gotuje i Kwestia smaku to blogi na które chętnie zaglądam. Też modyfikuję przepisy,najczęściej zmniejszam ilość cukru do ciast 😉. Ciasto robię trochę "na oko"- mąka,masło,cukier i żółtka. Czasem spód ciasta podpiekam parę minut ( najczęściej kiedy jeszcze zajęta jestem przygotowywaniem jabłek czy śliwek),a czasem nie. Nie pamiętam czy robi to jakąś różnicę,więc chyba nie
.
Śliwki dzielę na połówki i wrzucam na dużą patelnię. Podgrzewam mieszając,posypuję łyżką cukru,cukrem waniliowym i cynamonem. Jak już zmiękną ale się jeszcze nie rozciapkają tylko wytworzy się syrop czy sok,mieszam łyżkę mąki ziemniaczanej z odrobiną wody i wytworzonego soku i wlewam na patelnię. Wymieszam i śliwki gotowe,wykładam na ciasto,oczywiście przestudzone . Na górę ścieram ciasto i wychodzi coś jak kruszonka.
Ciasto zagniotłam wczoraj wieczorem,leżakuje w lodówce,po śniadaniu i duszowaniu pdp zabiorę się za śliwki i będziemy się cieszyły,najpierw pięknymi zapachami a później ciastem
Pierwszy kawałek jemy na ciepło,Pedepcia z lodami a ja bez. Nie potrzebuje innych smaków,soczyste śliwki i kruchutkie ciasto wystarczą