Co dzisiaj gotujesz na obiad? 20

06 września 2024 09:20 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Tylko po zazdrościć :-)

No już,już przestań zazdrościć,od dzisiaj zaczynam gotować 
06 września 2024 09:29 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

U mnie dzisiaj kotleciki mielone ( może mizeria a może małosolny )  do tego ziemniaczki tłuczone  .Jest to jedyny wkład mięsny, który toleruje mój żołądek . Nie  wspomnę o boczku :-) którego nie tylko smak , ale i zapach mnie podnieca  :lubie_gotowac:

Oj,zjadłabym taki obiadek 
Może za tydzień,tutaj chcą odpocząć od mielonych. Ostatnio jedli je podobno przynajmniej dwa razy w tygodniu,na zmianę ze schabowymi ,nawet najsmaczniejsze mogły się znudzić 
Dzisiaj i jutro jesteśmy tylko we dwie przy stole,będzie więc coś na szybko. Na pewno przerwa z mięsnymi daniami,może rybka,a może makaron ze szpinakiem i krewetkami . Ponad dwa miesiące leżą w zamrażarce ,jeszcze "moje",zmienniczki chyba nie lubiły garneli ,trzeba je w końcu przyrządzić 
06 września 2024 22:44 / 1 osobie podoba się ten post
Dzisiaj były warzywa pieczone i smażone polędwiczki z dorsza. Zrobiłam jeszcze sałatę na przystawkę. Przyszła do nas przyjaciółka pdp,zaprosiłam ją na kolację. Starczyło dla nas trzech,tylko rybą się podzieliłam. Ale nie było mi żal,przyjemnie spędziłyśmy wieczór 
07 września 2024 08:43
Rosołek z kluskami z kaszy manny i naleśniki z serem .
Grießknödel  tak by można napisać .Przepyszne danie i pięknie wygląda na talerzu czy w talerzu  .
07 września 2024 10:41 / 1 osobie podoba się ten post
Obiadokolacja będzie i chyba kupię coś w  Nordsee w garmażerce. Mają super dorsza w pieczarkach i róznie sałatki- wszystko robione na miejscu :). 
08 września 2024 09:32 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Obiadokolacja będzie i chyba kupię coś w  Nordsee w garmażerce. Mają super dorsza w pieczarkach i róznie sałatki- wszystko robione na miejscu :). 

Lubię Nordsee,jak jestem gdzieś w pobliżu,to zawsze zaglądam i coś zjem. A to box z garnelami,to bułę z matjasem czy inną  rybą,a przy większym głodzie zamawiam jakieś menu 
U nas wczorajsza obiadokolacja lekka ,upał odebrał apetyt na coś treściwego i cieplego. No,,trochę na ciepło było . Zjadłyśmy sałatę a do niej zapiekałam fetę z figami,oliwą,płatkami chili,tymiankiem i miodem. Figi teraz dojrzałe i taniuchne.Włożyłam jeszcze do piekarnika bagietkę z masłem ziołowym ,lampka dobrze schłodzonego białego wina i taka smakowita była nasza kolacja 
08 września 2024 09:37 / 2 osobom podoba się ten post
08 września 2024 09:43 / 2 osobom podoba się ten post
Sos kurkowy i  kluski śląskie .

Mój syn pisał kora ,zapytałam dlaczego przez  "o"  zamknięte ,wiecie co odpowiedział " bo wymienia się na kogut " jest wymienne ? jest !!!!!!
08 września 2024 09:48 / 2 osobom podoba się ten post
Takie dania, jak u Gusiu, tutaj by się zmarnowały. On je nie za dużo, ona tylko trochę, a ja też mało. Skupiam się więc tylko na tym, na co mają ochotę.
Dziś racuszki jogurtowe z jabłkiem i jogurt smakowy
08 września 2024 09:49 / 2 osobom podoba się ten post
Dziś seniorką przygotowuje obiad pod córkę swoją, zobaczymy jak będzie smakował 
08 września 2024 09:50 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Sos kurkowy i  kluski śląskie .

Mój syn pisał kora ,zapytałam dlaczego przez  "o"  zamknięte ,wiecie co odpowiedział " bo wymienia się na kogut " jest wymienne ? jest !!!!!!

dobre!!!
Wytrąbka to też słowo zapożyczone od mojego syna 
08 września 2024 09:54 / 1 osobie podoba się ten post
Luke

Takie dania, jak u Gusiu, tutaj by się zmarnowały. On je nie za dużo, ona tylko trochę, a ja też mało. Skupiam się więc tylko na tym, na co mają ochotę.
Dziś racuszki jogurtowe z jabłkiem i jogurt smakowy

I bardzo dobrze,przynajmniej nie musisz się zastanawiać,co by tu zrobić na obiad 👍
Kiedy ja pytam,na co mają czy ma ochotę,słyszę-już ty coś tam smacznego wymyślisz. Czasami nie chce mi się wymyślać ,ale przyznam,że lubię gotować. Plusem jest tutaj,że gotuję to,co sama chętnie zjem a "stołownikom" też smakuje 😉
08 września 2024 19:10 / 1 osobie podoba się ten post
U nas dzisiaj " normalne "jedzenie . Chyba że,zielenina nie dla każdego 
Micha sałaty dla trzech osób i pyszna pomidorówka z makaronem. Ugotowałam esencjonalny bulion warzywny a osobno podudzia z kurczaka (pałki ) z małą ilością warzyw. Jakoś ten wywar na kurczaku z Aldika nie posmakował mi,stąd ten drugi bulion. Tylko mięsko obrałam i do zupy dorzuciłam .Z warzyw będzie jutro Polska sałatka ,tylko ziemniaka i jajka dogotuję. Do bulionu dodałam całą butelkę dobrej passaty,doprawiłam jeszcze cukrem i pieprzem i smakowita zupka wyszła 
08 września 2024 19:42
Miałam napisać co to moja seniorką wymodziła z tej kapusty kiszonej,już w piątek smażyła ją na patelni dodając tylko cukier i yroszkę soli i ją przypalała,bez żadnej cebuli ani okrasy. Dziś ugotowałam tylko ziemniaki i podpiekłam białą kiełbaskę
08 września 2024 20:01 / 1 osobie podoba się ten post
nincia

Miałam napisać co to moja seniorką wymodziła z tej kapusty kiszonej,już w piątek smażyła ją na patelni dodając tylko cukier i yroszkę soli i ją przypalała,bez żadnej cebuli ani okrasy. Dziś ugotowałam tylko ziemniaki i podpiekłam białą kiełbaskę

I jak ta kapusta wypadła? Dało się zjeść? Kiedys bylam świadkiem jak seniorka robila ich Pfanekuchen z jabłkami wg recepty narodowej. Wsio ok, ale czy koniecznie musiał je cechować zakalec?