Powitajki przy kawie 76

05 lutego 2024 13:05 / 2 osobom podoba się ten post
Już zaczęłam pauzę ale pogoda do kitu pada i wieje więc siedzę w domu a jutro ma być jeszcze gorzej  chyba się zdrzemnę  
05 lutego 2024 18:20 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

I tak codziennie,oprócz weekendów ,pobudka o piątej?:-(
O której podopieczna idzie do łóżka i możesz mieć już wolne?

Ja też mam pobudkę o 5 tej albo o 4.30  
Długo przekonywałam szefostwo i przekonałam 
Jadę do pracy , do godz. 11 pracuje i jadę do domu. Praktycznie mam wolny dzień , bo obiad zjadam w pracy . Bardzo lubię wcześnie wyskoczyć z łóżka , mam to już we krwi . Podziwiam poranne podnoszenie się mgły , trele ptaków , wędrówki lisa i szopa  
Pogłaszcze kucyki , które przekupilam kradzionymi kostkami cukru 
Patrzę w jaśniejące niebo i tańczące chmury
Tak lubię żyć .
05 lutego 2024 19:24 / 3 osobom podoba się ten post
Dobry wieczór wszystkim Dziś piękna pogoda była, więc po południu oczywiście rower.Lubie tu jeździć,są świetne szlaki rowerowe , niezbyt duże pagórki do pokonania.Dzis tylko krótka trasa była, wczoraj chyba przesadziłam,bo odezwała się dawno nie widziana i nie goszczona rwa kulszowa Kurcze ledwo się ruszam, ból przy schylaniu jak tysiąc sztyletów.Wrrr.
Nie mam tu nic innego tylko Zaldiar.Chyba jutro muszę podejść do lekarza.
Miłego wieczoru wszystkim życzę 
05 lutego 2024 20:44 / 2 osobom podoba się ten post
Witam ponownie wieczorową porą   Moja podopieczna b.mało piję,oczywiście wody czy innych płynów Wiadomo że każdy powinien wypijać co najmniej 2 litry płynów. W związku z tym mam takie pytanko jak zmusić,a może przekonać pdp do picia przynajmniej 1,5 litra płynów bo reszta to jest w jedzeniu,owocach warzywach itp. Córki jak przychodzą to za każdym razem mówią mnie i pdp że ma dużo pić i ja mam tego dopilnować. Moja pdp przy córkach potrafi wypić całą szklankę wody bo jej wmuszają a ona ich słucha natomiast mnie nie chce słuchać, macha ręką i mamrocze coś w sensie że pomału,pomału bo potem dużo sika a nosi pieluchomajtki i jest jeszcze w stanie iść do toalety. Ona ma z tym problem że będzie dużo sikać.Trochę wypije i  pokazuje rękami że więcej nie wypije. Może ktoś poda jakąś propozycję zachęty do picia (oczywiście napoi) 
05 lutego 2024 23:26 / 2 osobom podoba się ten post
nincia

Witam ponownie wieczorową porą :radosc:  Moja podopieczna b.mało piję,oczywiście wody czy innych płynów :kawa1: Wiadomo że każdy powinien wypijać co najmniej 2 litry płynów. W związku z tym mam takie pytanko jak zmusić,a może przekonać pdp do picia przynajmniej 1,5 litra płynów bo reszta to jest w jedzeniu,owocach warzywach itp. Córki jak przychodzą to za każdym razem mówią mnie i pdp że ma dużo pić i ja mam tego dopilnować. Moja pdp przy córkach potrafi wypić całą szklankę wody bo jej wmuszają a ona ich słucha natomiast mnie nie chce słuchać, macha ręką i mamrocze coś w sensie że pomału,pomału bo potem dużo sika a nosi pieluchomajtki i jest jeszcze w stanie iść do toalety. Ona ma z tym problem że będzie dużo sikać.Trochę wypije i  pokazuje rękami że więcej nie wypije. Może ktoś poda jakąś propozycję zachęty do picia (oczywiście napoi) :smiech3:

Nińcia, nie piszesz ile waży Pdp. Te 2 litry płynów to są takie orientacyjne ramy. Może syropu jakiegoś do wody dolej, o ile może pić coś słodkiego. No i niech ma zawsze szklankę z płynem w zasięgu ręki. Zeby mogła sobie wziąc i popijac łyczkami. Córki nie mają się  z czego cieszyć, że ona duszkiem wypije większą ilość, bo diureza sie załącza, babcia leci zaraz siku i zamiast sie nawodnic, to sie odwodni :) Wypicie duszkiem większej ilosci wody to tez jest stary myk na obnizenie RR. 

Od razu dobry wieczór. Wyszło , że jestem nietolerancyjna względem glutenu, ale nic gorszego. Moze byc jeszcze krzyżowa nietolerancja na laktozę, tak, że muszę to na jakis czas odstawic. Badanie mnie jeszcze jedno czeka. Rodzaj endoskopii kapsułkowej :) Aby miec pewnosc, że nic złowrogiego się nie czai . 
06 lutego 2024 05:59 / 2 osobom podoba się ten post
Dzien dobry 
kawusia juz jest 
na dzisiaj zaplanowane pomalowanie mojego pokoju a nawet dwoch 
milego wtorku 
06 lutego 2024 06:18 / 2 osobom podoba się ten post
Witam wtorkowo
Dziś seniorka ma dwie wizyty u lekarzy, a ja muszę trochę pokój przygotować dla zmienniczki
Miłego dnia wszystkim
06 lutego 2024 08:28 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Nińcia, nie piszesz ile waży Pdp. Te 2 litry płynów to są takie orientacyjne ramy. Może syropu jakiegoś do wody dolej, o ile może pić coś słodkiego. No i niech ma zawsze szklankę z płynem w zasięgu ręki. Zeby mogła sobie wziąc i popijac łyczkami. Córki nie mają się  z czego cieszyć, że ona duszkiem wypije większą ilość, bo diureza sie załącza, babcia leci zaraz siku i zamiast sie nawodnic, to sie odwodni :) Wypicie duszkiem większej ilosci wody to tez jest stary myk na obnizenie RR. 

Od razu dobry wieczór. Wyszło , że jestem nietolerancyjna względem glutenu, ale nic gorszego. Moze byc jeszcze krzyżowa nietolerancja na laktozę, tak, że muszę to na jakis czas odstawic. Badanie mnie jeszcze jedno czeka. Rodzaj endoskopii kapsułkowej :) Aby miec pewnosc, że nic złowrogiego się nie czai . 

Tina  moja pdp może ważyć ok 70kg ima ok 164 wzrostu teraz już mniej bo się przygarbia .Obliczyłam ile ona mniej więcej piję dwa razy dziennie kawa ale w małej fliżance. I dwa razy kubek herbaty. Czasami uda mi się ją namówić na yrochę więcej.Wychodzi więc że wypija ok litra płynów. Wody z sokiem nie chce, tylko kawa ,herbata różne rodzaje i czasem ta woda. Wydaje mi się że to yroszkę za mało.
06 lutego 2024 09:39 / 3 osobom podoba się ten post
Przepraszam nawet się nie przywitałam, gdzie moja kultura.Dzień dobry wszystkim  i choć za oknem szaro buro i deszczowo z wielkim wiatrem to życzę spokojnego bezstresowego dzionka
06 lutego 2024 10:54 / 4 osobom podoba się ten post
Dzień dobry  spokojnego dnia życzę 
06 lutego 2024 13:07 / 1 osobie podoba się ten post
nincia

Tina  moja pdp może ważyć ok 70kg ima ok 164 wzrostu teraz już mniej bo się przygarbia:-) .Obliczyłam ile ona mniej więcej piję dwa razy dziennie kawa ale w małej fliżance. I dwa razy kubek herbaty. Czasami uda mi się ją namówić na yrochę więcej.Wychodzi więc że wypija ok litra płynów. Wody z sokiem nie chce, tylko kawa ,herbata różne rodzaje i czasem ta woda. Wydaje mi się że to yroszkę za mało.

To faktycznie przydalo by się w nią wcisnać chociaż 500 ml. Nie wiem, może jesli stan babci na to pozwala to przyprawiaj jedzenie wyraziściej, albo jak lubi przesiadywac przed TV to obok picia postaw słone paluszki? 
06 lutego 2024 13:32 / 1 osobie podoba się ten post
Dzień dobry ja już po pracy i domowej drzemce  .Nie mogę się ruszyć, bo mój Maniek na mnie leży .Ciepło jest tak ok 10 st C  na + .
Jeszcze chwila i biorę się za prasowanie uniformów  . I żeby nie było, że jestem niegrzeczna , to wyjaśniam, Maniek to moj kot .
Dobrego popołudnia 
06 lutego 2024 13:38 / 2 osobom podoba się ten post
Dzień dobry trochę spóźnione. Dzisiaj od rana hektik.Już o 10:30 był fizjo. A dla mojej pdp to blady świt. Bez mycia ,bez śniadania,ubrała dres i do gimnastyki. Swoją drogą cenią się ci terapeuci,20 min a cena jak za 4 godziny sprzątania naszej Agi. Zdążyłyśmy zjeść śniadanie i zaraz Aga przyszła. Teraz Pedepcia już porządnie umyta,ubrana,uczesana,z lekkim makijażem czeka na następny termin. O 15-tej pierwszy zastrzyk PRP. O 14-tej musimy wyjść. Krótka pauza w kafejce na herbatę i już tylko 5 minut marszu nam zostanie ,niestety pod górkę . W praxis trochę pewnie zejdzie,muszą pobrać pdp krew,odwirować,coś tam jeszcze z nią zrobić i wstrzyknąć w kolano . Do domu pewnie wrócimy taksówką żeby nie obciążać za bardzo nogi,od razu po szprycy. I nawet nie zdążymy się obejrzeć a dzień minie. Przyjemnego,spokojnego wtorku życzę 
06 lutego 2024 14:43 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

Dzień dobry ja już po pracy i domowej drzemce  .Nie mogę się ruszyć, bo mój Maniek na mnie leży .Ciepło jest tak ok 10 st C  na + .
Jeszcze chwila i biorę się za prasowanie uniformów :-) . I żeby nie było, że jestem niegrzeczna , to wyjaśniam, Maniek to moj kot .
Dobrego popołudnia :serce:

06 lutego 2024 15:08 / 1 osobie podoba się ten post
nincia

Tina  moja pdp może ważyć ok 70kg ima ok 164 wzrostu teraz już mniej bo się przygarbia:-) .Obliczyłam ile ona mniej więcej piję dwa razy dziennie kawa ale w małej fliżance. I dwa razy kubek herbaty. Czasami uda mi się ją namówić na yrochę więcej.Wychodzi więc że wypija ok litra płynów. Wody z sokiem nie chce, tylko kawa ,herbata różne rodzaje i czasem ta woda. Wydaje mi się że to yroszkę za mało.

Oj oj oj też tak pije 
 Dobrze, że jeszcze głowa pracuje i pamiętam o piciu . Pije niechetnie s wręcz z obrzydzeniem . Chyba, że jest to, to , co lubię ..