Pytanie mam do wypiekających już:
Jak długo i w jaki sposób można owe ciasteczka przechowywać?
Planuję z córką pdp wspólne wypieki polsko-niemieckie i część ciastek chcę wziąć ze sobą do domu.
Pytanie mam do wypiekających już:
Jak długo i w jaki sposób można owe ciasteczka przechowywać?
Planuję z córką pdp wspólne wypieki polsko-niemieckie i część ciastek chcę wziąć ze sobą do domu.
W okolicach andrzejek zaczynam z piernikami (przepis sprawdzony od lat):
PIERNIKI
Składniki:
- 5 jaj
- 0,5 kg cukru
- 1,5 kg mąki
- 0,5 kg miodu
- 0,5 kg tłuszczu
- 0,5 łyżki sody
- 1 proszek do pieczenia
- 5 dkg kakao
- 5 dkg przyprawy do pierników
Wykonanie:
Połowę cukru rozpuścić na złoty kolor.
Resztę cukru ubić z 5 jajkami.
Gdy cukier się rozpuści- dodać tłuszcz i miód (chwilę gotować).
Do miski wsypać mąkę, przyprawy, kakao, sodę, proszek - do tego wlać przestudzoną masę i ubite jajka.
Wszysto dobrze wyrobić.
Odstawić na parę dni w chłodne miejsce. Rozwałkować na grubość 5 mm, wykrawać foremką pierniczki. Piec w temp. 170 stopni.
Spód powinien być podpieczony,a wierzch delikatnie miękki.Jednego piernika naciskam paluchem,gdy leciutko się ugina jest ok.
Te ciasteczka to też Mamuelka wypiekała i też z taką czerwoną marmoladą .A te reniferki to bardzo fajne- pewnie bardzo gorąco było im w piekarniku...:hihi:
Ciastka z piwa
1 szklanka piwa
2 i 0,5 kostki masla
4 szklanki mąki
Zagniesc ciasto (bedzie troche luzne), schlodzic wedle uznania ale min. 1 godz. Rozwalkowac i formowac ciasteczka, maczac w roztrzepanym bialku i obtaczac w cukrze. Pieczemy w bardzo wysokiej temp. ok. 200 stopni tak jak ciasto francuskie. Smacznego!
francuskie)
Ciastka z piwa
1 szklanka piwa
2 i 0,5 kostki masla
4 szklanki mąki
Zagniesc ciasto (bedzie troche luzne), schlodzic wedle uznania ale min. 1 godz. Rozwalkowac i formowac ciasteczka, maczac w roztrzepanym bialku i obtaczac w cukrze. Pieczemy w bardzo wysokiej temp. ok. 200 stopni tak jak ciasto francuskie. Smacznego!
francuskie)
Uspokój się już ....Ivuś . Kup se jakiego " Żubra " , czy innego " Lecha "....walnij szklanę i ...bezrobocie .
Nie mam już masła :(Ale w poniedzialek zakupy
Zlituj się nade mną...Jeszcze jeden przepis muszę wypróbować,na te piwne ciastka narobiłaś m ochoty,no..:hihi:
Nie czuc w nich smaku piwa ;)))
Masz jeszcze jeden przepisik
Pyszne ciasteczka sezamowe ;)))
1,5 szkl. maki pszennej
150 g masla
0,5 szkl. cukru
jajko
0,5 łyzeczki sody
1 lyzka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
3/4 szkl. sezamu ( ok. 100 g )
Sezam wrzucic na goraca (i sucha!)patelnie i prazyc z minute czy dwie mieszajac. Pilnowac by nie zbrazowial zbytnio i przelozyc na talerz do ostygniecia.
Maslo pokroic w kostke, dodac make, cukier, jajko, sode, wanilie i sezam (ok. 1/4 zostawić do obtoczenia ciastek). Zagniesc kule. Gdyby było bardzo suche, można dodac lyzke smietany. Z ciasta zrobic walki o ok. 4 cm srednicy. Obtoczyc w pozostawionym sezamie. Zawinac w folie i wlozyc do zamrazarki na ok. 20- 30 minut. Piekarnik rozgrzac do 160 st. Pokroic ciasto na ok. 0.5 cm plasterki. (Trzeba je piec w goracym piekarniku!) Piec do zrumienienia, ok. 15 minut. Zaraz po upieczeniu chwilę sa miekkie, sztywnieja po ostudzeniu. ;)
Te ciasteczka to też Mamuelka wypiekała i też z taką czerwoną marmoladą .A te reniferki to bardzo fajne- pewnie bardzo gorąco było im w piekarniku...:hihi:
Weż się już zamknij,co....:buziaki1:
Na pewno. Poroże im ociekało potem potem...:lol3:
Weż się już zamknij,co....:buziaki1: