Ciasteczka adwentowe i na inne okazje

18 listopada 2017 18:11 / 6 osobom podoba się ten post
basiaim

Pytanie mam do wypiekających już:
Jak długo i w jaki sposób można owe ciasteczka przechowywać?
Planuję z córką pdp wspólne wypieki polsko-niemieckie i część ciastek chcę wziąć ze sobą do domu.

W metalowym pudelku lub szczelnie zamknietym sloiku, poleza smialo kilka tygodni. O ile wytrzymaja;)
18 listopada 2017 18:12 / 2 osobom podoba się ten post
basiaim

W okolicach andrzejek zaczynam z piernikami (przepis sprawdzony od lat):
 
PIERNIKI

Składniki:
- 5 jaj
- 0,5 kg cukru
- 1,5 kg mąki
- 0,5 kg miodu
- 0,5 kg tłuszczu
- 0,5 łyżki sody
- 1 proszek do pieczenia
- 5 dkg kakao
- 5 dkg przyprawy do pierników


Wykonanie:
Połowę cukru rozpuścić na złoty kolor.
Resztę cukru ubić z 5 jajkami.
Gdy cukier się rozpuści- dodać tłuszcz i miód (chwilę gotować).
Do miski wsypać mąkę, przyprawy, kakao, sodę, proszek - do tego wlać przestudzoną masę i ubite jajka.
Wszysto dobrze wyrobić.
Odstawić na parę dni w chłodne miejsce. Rozwałkować na grubość 5 mm, wykrawać foremką pierniczki. Piec w temp. 170 stopni.

Spód powinien być podpieczony,a wierzch delikatnie miękki.Jednego piernika naciskam paluchem,gdy leciutko się ugina jest ok.
 
 

Z przepisu na piernki skorzystam z wielką chęcią , może jutro zrobię to pochwalę się .
18 listopada 2017 18:17 / 8 osobom podoba się ten post
Ciastka z piwa

1 szklanka piwa
2 i 0,5 kostki masla
4 szklanki mąki

Zagniesc ciasto (bedzie troche luzne), schlodzic wedle uznania ale min. 1 godz. Rozwalkowac i formowac ciasteczka, maczac w roztrzepanym bialku i obtaczac w cukrze. Pieczemy w bardzo wysokiej temp. ok. 200 stopni tak jak ciasto francuskie. Smacznego!
francuskie)
18 listopada 2017 18:28 / 7 osobom podoba się ten post
tina 100%

Te ciasteczka to też Mamuelka wypiekała i też z taką czerwoną marmoladą .A te reniferki to bardzo fajne- pewnie bardzo gorąco było im w piekarniku...:hihi:

Reniferki kupiła mi córka dziadka,sama byłam ciekawa czy dobrze się będzie forma trzymać po upieczeniu,no i się trzyma ,nawet rogi nie odpadają.
18 listopada 2017 18:30 / 6 osobom podoba się ten post
fioletowa.mysz

Ciastka z piwa

1 szklanka piwa
2 i 0,5 kostki masla
4 szklanki mąki

Zagniesc ciasto (bedzie troche luzne), schlodzic wedle uznania ale min. 1 godz. Rozwalkowac i formowac ciasteczka, maczac w roztrzepanym bialku i obtaczac w cukrze. Pieczemy w bardzo wysokiej temp. ok. 200 stopni tak jak ciasto francuskie. Smacznego!
francuskie)

Zlituj się nade mną...Jeszcze jeden przepis muszę wypróbować,na te piwne ciastka narobiłaś m ochoty,no..
18 listopada 2017 18:44 / 7 osobom podoba się ten post
Uspokój się już ....Ivuś . Kup se jakiego " Żubra " , czy innego " Lecha "....walnij szklanę i ...bezrobocie .
18 listopada 2017 18:45 / 3 osobom podoba się ten post
fioletowa.mysz

Ciastka z piwa

1 szklanka piwa
2 i 0,5 kostki masla
4 szklanki mąki

Zagniesc ciasto (bedzie troche luzne), schlodzic wedle uznania ale min. 1 godz. Rozwalkowac i formowac ciasteczka, maczac w roztrzepanym bialku i obtaczac w cukrze. Pieczemy w bardzo wysokiej temp. ok. 200 stopni tak jak ciasto francuskie. Smacznego!
francuskie)

Nie mam już masła :(Ale w poniedzialek zakupy
18 listopada 2017 18:46 / 4 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Uspokój się już ....Ivuś . Kup se jakiego " Żubra " , czy innego " Lecha "....walnij szklanę i ...bezrobocie .

Żebyś wiedziała,że masz rację,ale jak ja mam pracować w takich warunkach,jak ciągle ktoś jakiś fajny przepis podaje....Całe szczęście ,że nie wyżeram tego co wyprodukuję....
18 listopada 2017 18:47 / 4 osobom podoba się ten post
Barbara48

Nie mam już masła :(Ale w poniedzialek zakupy

Ja niestety mam,piwo nawet mam ...
18 listopada 2017 18:51 / 6 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Zlituj się nade mną...Jeszcze jeden przepis muszę wypróbować,na te piwne ciastka narobiłaś m ochoty,no..:hihi:

Nie czuc w nich smaku piwa ;)))
 
Masz jeszcze jeden przepisik
Pyszne ciasteczka sezamowe ;)))
1,5 szkl. maki pszennej
150 g masla
0,5 szkl. cukru
jajko
0,5 łyzeczki sody
1 lyzka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
3/4 szkl. sezamu ( ok. 100 g )
Sezam wrzucic na goraca (i sucha!)patelnie i prazyc z minute czy dwie mieszajac. Pilnowac by nie zbrazowial zbytnio i przelozyc na talerz do ostygniecia.
Maslo pokroic w kostke, dodac make, cukier, jajko, sode, wanilie i sezam (ok. 1/4 zostawić do obtoczenia ciastek). Zagniesc kule. Gdyby było bardzo suche, można dodac lyzke smietany. Z ciasta zrobic walki o ok. 4 cm srednicy. Obtoczyc w pozostawionym sezamie. Zawinac w folie i wlozyc do zamrazarki na ok. 20- 30 minut.  Piekarnik rozgrzac do 160 st. Pokroic ciasto na ok. 0.5 cm plasterki. (Trzeba je piec w goracym piekarniku!) Piec do zrumienienia, ok. 15 minut. Zaraz po upieczeniu chwilę sa miekkie, sztywnieja po ostudzeniu. ;)
18 listopada 2017 18:54 / 6 osobom podoba się ten post
fioletowa.mysz

Nie czuc w nich smaku piwa ;)))
 
Masz jeszcze jeden przepisik
Pyszne ciasteczka sezamowe ;)))
1,5 szkl. maki pszennej
150 g masla
0,5 szkl. cukru
jajko
0,5 łyzeczki sody
1 lyzka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
3/4 szkl. sezamu ( ok. 100 g )
Sezam wrzucic na goraca (i sucha!)patelnie i prazyc z minute czy dwie mieszajac. Pilnowac by nie zbrazowial zbytnio i przelozyc na talerz do ostygniecia.
Maslo pokroic w kostke, dodac make, cukier, jajko, sode, wanilie i sezam (ok. 1/4 zostawić do obtoczenia ciastek). Zagniesc kule. Gdyby było bardzo suche, można dodac lyzke smietany. Z ciasta zrobic walki o ok. 4 cm srednicy. Obtoczyc w pozostawionym sezamie. Zawinac w folie i wlozyc do zamrazarki na ok. 20- 30 minut.  Piekarnik rozgrzac do 160 st. Pokroic ciasto na ok. 0.5 cm plasterki. (Trzeba je piec w goracym piekarniku!) Piec do zrumienienia, ok. 15 minut. Zaraz po upieczeniu chwilę sa miekkie, sztywnieja po ostudzeniu. ;)

Weż się już zamknij,co.... 
18 listopada 2017 19:03 / 6 osobom podoba się ten post
tina 100%

Te ciasteczka to też Mamuelka wypiekała i też z taką czerwoną marmoladą .A te reniferki to bardzo fajne- pewnie bardzo gorąco było im w piekarniku...:hihi:

Na pewno. Poroże im ociekało potem potem...
18 listopada 2017 19:17 / 3 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Weż się już zamknij,co....:buziaki1: 

18 listopada 2017 19:38 / 5 osobom podoba się ten post
Kobietka

Na pewno. Poroże im ociekało potem potem...:lol3:

I na drągu w przeciągu, a zwłaszcza na parapecie...
18 listopada 2017 19:43 / 3 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Weż się już zamknij,co....:buziaki1: 

Żara, żara, ja zbieram, potem się będę realizować- no chyba że mnie w szopie zamkną, ale i tam dam radę...:)