01 listopada 2017 19:11 / 6 osobom podoba się ten post
1 kg ugotowanych ,przeciśniętych przez praskę ziemniaków
500 g mąki
500 g mielonych orzechów włoskich
500 g cukru
3 paczki bakinu
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
3 łyżki przyprawy do pierników oraz opcjonalnie alkoholu np.amaretto
6 jajek
Opłatek.
Wszystko wyrobić na jednolitą masę i formować na opłatku ciasteczka,dość grube .Piec 15- 20 minut ok 200 tem. Z termoobiegiem 180. Po upieczeniu polać polewą czekoladową. Orginalny niemiecki przepis od synowej Pdp Gabryśki. Jadłam osobiście, bardzo dobre,a robiła je z tego przepisu moja córka ( mnie akurat nie było w kraju) i potwierdza,że pyszne.
Moje wielokrotnie wypróbowane.
Paczka kleiku ryżowego dla dzieci .
Kostka masła
3 jajka
1szkl.cukru
Paczka wiórek kokosowych ok.200 gr.
3-4 łyżeczki bakinu czyli proszku do pieczenia
Cukier waniliowy ,a najlepiej wanilia.
Z podanych składników zagniataniu ciasto.Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.W kulce robimy palcem wgłębienie ,do którego włoźymy po upieczeniu konfiturę ulubioną,ja lubię wiśniową z całymi owockami.Czas pieczenia ok.20 minut 180 C.Duże odstępy, bo rosną.Oczywiście na pergaminie.