Jak wybrać właściwą agencję zatrudnienia?

03 czerwca 2014 18:51
Jak wybrać właściwą agencję zatrudnienia?Pytanie nad ,którym zastanawia się kazda opiekunka...a zwlaszcza ta poczatkujaca.Jesli firma nie figuruje w Krajowym Rejestrze Zatrudnienia (KRAZ)a ma nadany NIP ,REGON I wpis do KRS czy automatycznie nie moze wysylac opiekunek za granicę?A jesli do tej pory firma bez wpisu do KRAZ wysylala je i nadal wysyla ...i one(opiekunki)sa zadowolone i wystawiaja tej firmie dobre opinie to czy moga PONIESC JAKIES KONSEKWENCJE ,ze wybraly firme bez wpisu do KRAZ.Uprzejmie proszę o odpowiedz na nurtujace mnie pytanie.Dziekuje i wszystkich pozdrawiam.
03 czerwca 2014 20:14 / 1 osobie podoba się ten post
babuszka

Jak wybrać właściwą agencję zatrudnienia?Pytanie nad ,którym zastanawia się kazda opiekunka...a zwlaszcza ta poczatkujaca.Jesli firma nie figuruje w Krajowym Rejestrze Zatrudnienia (KRAZ)a ma nadany NIP ,REGON I wpis do KRS czy automatycznie nie moze wysylac opiekunek za granicę?A jesli do tej pory firma bez wpisu do KRAZ wysylala je i nadal wysyla ...i one(opiekunki)sa zadowolone i wystawiaja tej firmie dobre opinie to czy moga PONIESC JAKIES KONSEKWENCJE ,ze wybraly firme bez wpisu do KRAZ.Uprzejmie proszę o odpowiedz na nurtujace mnie pytanie.Dziekuje i wszystkich pozdrawiam.

Widac nikt u nas nie pilnuje nazewnictwa firm. Nie wszystkie firmy sa agencjami pracy. Jesli jakas firma tylko posredniczy - nie jest agencja i nie wymagany jest wpis w rejestrze agencji. Ale taka firma nie moze zawierac kontraktow, umow zlecenia. Moze tylko pobierac okreslona prowizje za swoje uslugi. Kontrakt jest zawierany:
1/ za posrednictwem tej firmy z inna agencja
2/ za posrednictwem tej firmy moze byc umowa miedzy rodzina, a opiekunka.
03 czerwca 2014 20:16 / 1 osobie podoba się ten post
danutakedziora1

Dziewczyny doradcie MI!! Jechać przez Agencje(przyslali papiery)Mówią ,że jestem zakwalifikowana!Pani germanistka sprawdzila mój niemiecki i kazała się uczyć gramatyki i zadzwonić na koniec marca,a tu dzis telefon,że mamprzyslać im te papiery już!Agencja z Krakowa.Dodam jeszcze,że do tej pory jeżdziłam"prywatnie",ale mam dość...Pomóżcie!!

A po co Ci gramatyka???  Ja się uczyłam w szkole i potrzebuje jedynie meni napisać na tydzień,ale tłumacze i tak translatorem.najważniejszy jest język żywy,a nie pisany.Takie jest  moje skromne zdanie:)
03 czerwca 2014 20:56 / 1 osobie podoba się ten post
Junona_S

A po co Ci gramatyka???  Ja się uczyłam w szkole i potrzebuje jedynie meni napisać na tydzień,ale tłumacze i tak translatorem.najważniejszy jest język żywy,a nie pisany.Takie jest  moje skromne zdanie:)

kali chcieć jeść kali chciec pić? takie jest twoje zdanie hihiih
03 czerwca 2014 21:20
kasia63

romana - owszem można i tak,ja znam kobiete ktora wcale do domu nie jezdzi ,no moze 1 tydzien w roku ale jakim to kosztem????Co do mnie to dzieciom pomagac na szczescie nie musimy,firma z ktorej jezdze placi przyzwoicie,mąż pracuje dorywczo w PL i w domu z różnych powodów musi byc.

Różne są sytuacje życiowe w rodzinach-generalizujesz trochę i cóż,mimo całęgo mojego szacunku dla Twojej wiedzy w dziedzinie kulturoznawstwa ,niestety zadzierasz nosa i nieco bezmyślnie obrażasz te koleżanki których mężowie są na rencie z powodu poważnych chorób czy też z innych ważnych przyczyn lepiej, że to oni zostają w PL.

Nie wolno wszystkich i wszystkiego wkładac do jednego worka bo to często krzywdzące dla innych.

Myślę ,że spora częsc koleżanek i kolegów się zgodzi z moim stanowiskiem.

Nie każda z nas opiekunek ma męża nieudacznika.Nie każda też marzy tylko o tym ,żeby tu zasuwac calymi miesiącami-w domu też trzeba trochę pomieszkac.To chyba tyle z mojej strony na ten temat.

My ostatnio się dopiero urzadziliśmy na nowym-dokładnie tak jak mówisz nie zdązyłam się nacieszyć moim nowym i nowoczesnym mieszkankiem-nie za dużo pozmywałam w zmywareczce :D. Nie pojechałam tu dlatego że mi się nudziło w PL,ale nie będe jezdzic na długie wyjazdy,dzis to już wiem.Ani się nie nadaje,ani nieche synka na zbyt długo zostawiać.I nie mam zielonego pojęcia kiedy zacznę odkładać.Mam nadzieję że ta moja agencja jest własciwa(nawiązując do tematu),która pozwoli mi za jakiś czas odkładać :)
03 czerwca 2014 21:23 / 1 osobie podoba się ten post
emilia

Widac nikt u nas nie pilnuje nazewnictwa firm. Nie wszystkie firmy sa agencjami pracy. Jesli jakas firma tylko posredniczy - nie jest agencja i nie wymagany jest wpis w rejestrze agencji. Ale taka firma nie moze zawierac kontraktow, umow zlecenia. Moze tylko pobierac okreslona prowizje za swoje uslugi. Kontrakt jest zawierany:
1/ za posrednictwem tej firmy z inna agencja
2/ za posrednictwem tej firmy moze byc umowa miedzy rodzina, a opiekunka.

A czy bez wpisu do KRAZ firma może wysyłać zatrudnioną osobę w podróż służbową do DE?
03 czerwca 2014 21:33
emi

A czy bez wpisu do KRAZ firma może wysyłać zatrudnioną osobę w podróż służbową do DE?

Nie moze, bo firma, ktora nie jest zarejestrowana jako agencja zatrudnienia (nie ma jej w KRAZ), nie ma prawa zatrudniania, a co za tym idzie, delegowania kogokolwiek gdziekolwiek. Bywa tak, ze firma nie ujawnia sie jako posrednik, a umowa przychodzi do podpisania z ... zupelnie innej agencji ! I to agencja moze delegowac.Pod tym wzgledem nie ma roznic prawnych w PL i w DE. Sama to drazylam, bo wlasnie mam zamiar rozszerzyc dzialalnosc o posrednictwo.
03 czerwca 2014 21:45
kasia63

romanko- nie uraziłaś-rozczarowałaś.........

Bardzo lubię wszystkie Twoje posty,ale tu musze bronić romany.Za długie wyjazdy nie są zdecydowanie dla mnie,jestem za młoda,mam małe dziecko i za dużo do poświęcenia.Ale nie wszyscy mają taką samą sytuacje :) Są osoby co moga sobie pozwolić na długie wyjazdy i w ten mądry sposób mieć emeryturkę bez zmartwień.I to dobrze jak z tego korzystają! 
03 czerwca 2014 21:46
emilia

Nie moze, bo firma, ktora nie jest zarejestrowana jako agencja zatrudnienia (nie ma jej w KRAZ), nie ma prawa zatrudniania, a co za tym idzie, delegowania kogokolwiek gdziekolwiek. Bywa tak, ze firma nie ujawnia sie jako posrednik, a umowa przychodzi do podpisania z ... zupelnie innej agencji ! I to agencja moze delegowac.Pod tym wzgledem nie ma roznic prawnych w PL i w DE. Sama to drazylam, bo wlasnie mam zamiar rozszerzyc dzialalnosc o posrednictwo.

Czyli te przepisy są nieaktualne czy po prostu opieka rządzi sie innymi prawami:
http://prawo.rp.pl/artykul/1055621.html
03 czerwca 2014 22:17
gosia35

kali chcieć jeść kali chciec pić? takie jest twoje zdanie hihiih

Nie.Wszystkie jadą już z perfekcyjnym niemieckim.I Ty na pewno tez tak pojechałaś :)
03 czerwca 2014 22:32
Junona_S

Nie.Wszystkie jadą już z perfekcyjnym niemieckim.I Ty na pewno tez tak pojechałaś :)

Gramatycznie lepiej było gorzej ze słownikiem by  l o.:)
03 czerwca 2014 22:35 / 1 osobie podoba się ten post
emi

Czyli te przepisy są nieaktualne czy po prostu opieka rządzi sie innymi prawami:
http://prawo.rp.pl/artykul/1055621.html

Pytalas o zupelnie inne zagadnienie. Czy te przepisy sa wazne - nie zaglebialam sie, poniewaz jako posrednik - nie interesuja mnie. Juz bylo gdzies na forum o delegowaniu pracownikow i oddelegowaniu na umowie zlecenia, to dwa odrebne zagadnienia i o ile wiem, roznia sie dosc mocno. Szukaj pod tym katem. Ja tylko Ci napisalam, dlaczego jakies firmy moze nie byc w KRAZ, chociaz, moim zdaniem, skoro uzywa w nazwie "agencja pracy" to powinna byc tam zarejestrowana. Czy cos, co ma w nazwie "agencja posrednictwa pracy" musi byc w KRAZ - to tylko wiedza zainteresowani, jesli tylko posrednictwo - nie musza byc w KRAZ, ale powtarzam, nie maja prawa nikogo osobiscie zatrudniac i delegowac.
03 czerwca 2014 22:39
Witam miłe Opiekunki i Szanownych Opiekunów :)
A na moim profilu zmiana: zielony ptaszek ;)
03 czerwca 2014 22:42
Prowincjusz

Witam miłe Opiekunki i Szanownych Opiekunów :)
A na moim profilu zmiana: zielony ptaszek ;)

Co sie dzieje... rozumiem urlop... a co po nim?
03 czerwca 2014 22:44
emilia

Pytalas o zupelnie inne zagadnienie. Czy te przepisy sa wazne - nie zaglebialam sie, poniewaz jako posrednik - nie interesuja mnie. Juz bylo gdzies na forum o delegowaniu pracownikow i oddelegowaniu na umowie zlecenia, to dwa odrebne zagadnienia i o ile wiem, roznia sie dosc mocno. Szukaj pod tym katem. Ja tylko Ci napisalam, dlaczego jakies firmy moze nie byc w KRAZ, chociaz, moim zdaniem, skoro uzywa w nazwie "agencja pracy" to powinna byc tam zarejestrowana. Czy cos, co ma w nazwie "agencja posrednictwa pracy" musi byc w KRAZ - to tylko wiedza zainteresowani, jesli tylko posrednictwo - nie musza byc w KRAZ, ale powtarzam, nie maja prawa nikogo osobiscie zatrudniac i delegowac.

Trochę mi się wyjaśniło, trochę mi się pogmatwało. Ale wiem, w jakim kierunku szukać informacji. Dziękuję :))))