Ja miałam w ubiegłym roku kontakt z tą firmą. Wypytałam dosyć dokładnie, bo konkretne miejsce jakie mi przedstawili wyglądalo interesująco.....ale tylko "z daleka" -przynajmniej dla mnie :)
Jest to niemiecka firma z Unna, tu we Wrocławiu stworzyli sobie firmę siostrzaną (nabór opiekunek + formalności w PL). Wrocławska firma w ub.roku zaczynała dopiero działalność.
Zatrudnienie wygląda nastpująco:
Jesteś zatrudniona na MINIJOB w DE (to ta "niemiecka umowa o pracę"), a reszta to umowa o dzieło w PL ....dla mnie jest to karkołomne połączenie, szczególnie jeśli chodzi o podatki i ubezpieczenie zarówni w jednym, jak i w drugim kraju. Praktycznie nie masz nigdzie pełnego ubezpieczenia (szczególnie rentowo-emeryt. czy od bezrobocia), a w PL nawet zdrowotnego ..... Jak zaczęłam drążyć temat ubezpieczeń, Pani stwierdziła że w DE mam niemieckie ubezpieczenie, a w PL mogę korzystać z rodzinnego (mnie to nie dotyczy), albo wyrobić sobie niemieckie EKUZ na Polskę. Ja jakoś nie jestem przekonana do niemieckiego ubezpieczenia na Minijob.....a już tym bardziej do karty EKUZ z tego tytułu .....Pani miała dzwonić do DE i wypytać szefa o ewent. inne rozwiązanie, bo oni tu zaczynają i jeszcze nie wszystkie szczegóły są znane..... ja sama zaczęłam szperać po internecie/przepisach .....i raczej mniałam coraz większe obawy, że można się wkopać (również z podatkami), dałam sobie spokój, bo zaczęły się pojawiać inne oferty.
KasAna -jeśli będziesz dzwonić, to wypytaj bardzo, bardzo dokładnie o wszystko, a przed podpisaniem umowy sprawdź każdy jej punkt pod względem prawa -chyba warto raz się udać do prawnika (prawo pracy) i zasięgnąć opinii.
To tyle :) -napisz proszę jakich informacji Ci udzielono......może się czegoś lepszego dopracowali .....mnie to wygląda na stwarzanie pozorów legalności i omijanie przepisów podatkowych i ubezpieczeniowych w obu krajach.