Jak wybrać właściwą agencję zatrudnienia?

05 lutego 2013 17:11
hej dzieWczyny wiecie coś na temat PFELGEENGEL???

i co się kryje pod: "niemiecka umowa o pracę plus polska o dzieło" ?????

07 lutego 2013 11:55
Ciekawa konstrukcja niemiecka umowa o pracę plus umowa o dzieło... dzwoniłaś może do agencji, żeby dopytać o co chodzi dokładnie?
07 lutego 2013 12:26
nie, nie dzwoniłam.Poczekam na akceptację, bądź odrzucenie wtedy zapytam dokładnie:)

Jutro powinnam coś wiedzieć....
07 lutego 2013 12:55
KasAna: pytalas o to w innym miejscu. Jednak sadze, ze powinnas najpierw dowiedziec sie dokladnie o zasady tego dziwnego polaczenia umow, bo pisalam Ci, jak wyglada i czego moze dotycznyc umowa o dzielo. Lepiej pytac, niz pozniej zalowac ...
07 lutego 2013 13:06
KasAna - też mi się wydaje, że powinnaś jak najszybciej się dowiedzieć co to za dziwna konstrukcja... Czekamy na inforamcje od Ciebie
07 lutego 2013 14:17
Ja miałam w ubiegłym roku kontakt z tą firmą. Wypytałam dosyć dokładnie, bo konkretne miejsce jakie mi przedstawili wyglądalo interesująco.....ale tylko "z daleka" -przynajmniej dla mnie :)

Jest to niemiecka firma z Unna, tu we Wrocławiu stworzyli sobie firmę siostrzaną (nabór opiekunek + formalności w PL). Wrocławska firma w ub.roku zaczynała dopiero działalność.

Zatrudnienie wygląda nastpująco:

Jesteś zatrudniona na MINIJOB w DE (to ta "niemiecka umowa o pracę"), a reszta to umowa o dzieło w PL ....dla mnie jest to karkołomne połączenie, szczególnie jeśli chodzi o podatki i ubezpieczenie zarówni w jednym, jak i w drugim kraju. Praktycznie nie masz nigdzie pełnego ubezpieczenia (szczególnie rentowo-emeryt. czy od bezrobocia), a w PL nawet zdrowotnego ..... Jak zaczęłam drążyć temat ubezpieczeń, Pani stwierdziła że w DE mam niemieckie ubezpieczenie, a w PL mogę korzystać z rodzinnego (mnie to nie dotyczy), albo wyrobić sobie niemieckie EKUZ na Polskę. Ja jakoś nie jestem przekonana do niemieckiego ubezpieczenia na Minijob.....a już tym bardziej do karty EKUZ z tego tytułu .....Pani miała dzwonić do DE i wypytać szefa o ewent. inne rozwiązanie, bo oni tu zaczynają i jeszcze nie wszystkie szczegóły są znane..... ja sama zaczęłam szperać po internecie/przepisach .....i raczej mniałam coraz większe obawy, że można się wkopać (również z podatkami), dałam sobie spokój, bo zaczęły się pojawiać inne oferty.

KasAna -jeśli będziesz dzwonić, to wypytaj bardzo, bardzo dokładnie o wszystko, a przed podpisaniem umowy sprawdź każdy jej punkt pod względem prawa -chyba warto raz się udać do prawnika (prawo pracy) i zasięgnąć opinii.

To tyle :) -napisz proszę jakich informacji Ci udzielono......może się czegoś lepszego dopracowali .....mnie to wygląda na stwarzanie pozorów legalności i omijanie przepisów podatkowych i ubezpieczeniowych w obu krajach.

07 lutego 2013 14:33
http://pl.wikipedia.org/wiki/Umowa_o_dzie%C5%82o

http://ksiegowosc.infor.pl/raport-dnia/133752,Umowa-zlecenie-a-umowa-o-dzielo---czym-sie-roznia-.html

http://www.podatki.biz/sn_autoryzacja/logowanie.php5/artykuly/skladki-zus-od-umowy-o-dzielo_10_18967.htm?idDzialu=10&idArtykulu=18967
08 lutego 2013 12:54
jeszcze jedna, bardzo ważna zaleta takiej pracy. po 5 latach niemiecka emerytura. nawet jak to będzie 200EUR, to i tak tyle, co przeciętna emerytura w Polsce po 40 latach pracy. POLECAM!!!
08 lutego 2013 13:28
Mija - dzięki za informacje. Rzeczywiście wygląda to na stwarzanie pozorów legalności..
08 lutego 2013 16:13
Hej wszystkim:))Czy ktoś słyszał o firmie PFLEGEENGEL z Wrocławia???
w piątek mam z nimi wyjechać, proszę o jakieś informacje...z góry dziękuję i życzę miłego popołudnia:)

Co do warunków umowy, to niemiecka umowa o pracę, po prostu jak 'rodowity' Niemiec i polska o dzieło...tam jestem ubezpieczona i mam wszelkie świadczenia, natomiast w Polsce nie mam nic.Tak mi Pani wytłumaczyła....Powiem szczerze, że jest mi obojętne z umowami, byle by była kasa na czas, więc jeśli coś wiecie to piszcie dziewczyny i chłopaki:)
08 lutego 2013 18:39
Wybrałam np firme która znajduje sie na drugim końcu Polski, jak mam tam jechać? Nie ma firm, które załatwiają wszystko przez internet, lub telefon?
08 lutego 2013 18:48
85% firm załatwia wszystko przez internet,tel no i pocztą....wiec poszukaj gdzie indziej...:)
08 lutego 2013 19:21
Witam Misiek,

ja rok temu dowiedzialam sie od Niemcow o takiej formie zatrudnienia i bardzo mnie namawiali, musze powiedziec, ze nawet mnie to zainteresowalo. Poniewaz firm jest bardzo duzo i kazda z nich ma inne wymagania wiec nie nie bardzo wiedzialam jak do tego podejsc i czy poradze sobie z zalatwieniem formalnosci przy komunikatywnej znajomosci jezyka.

Poniewaz chcialabym uzyskac od Ciebie wiecej szczegolowych informacji odnosnie tej formy zatrudnienia, podaje Ci swoj nr tel. 669 307 819 w celu skontaktowania sie ze mna za pomoca sms lub podaj mi swojego maila,

pozdrawiam

08 lutego 2013 21:57
Misiek,jak to mozna zalatwic? dodam ze moge liczyc na swojego dziadka i jego rodzine(notariusze i doradypodatkowi)moze jakas podpowiedz?
09 lutego 2013 13:34
Podpowiedź jest taka:

Internet - szukać niemieckich firm, dzwonić, wysyłać CV i czekać. Rodzina pacjenta może sama znaleźć jakąś firmę i polecić Ciebie jako pracownika. Wszystko zależy od dobrej woli firmy - czy chce zatrudnić obcokrajowca na etacie, czy nie.