Uchodźcy

11 września 2015 21:28
Gmina w ktorej mieszkam szuka na gwałt możliwości ulokowania ok 20 rodzin uchodżców, może będę ich miała za bezpośrednich sąsiadów, tzn okna ich budynku wychodzą na dziedziniec pdp. Kiedyś był to biurowiec firmy pdp, stoi pusty, zabdany w dobrym stanie, łatwo zaadaptować można na budynek mieszkalny. TYlko będą nam zaglądać do okien, już tak było jak firma jakaś wynajmowała tam pomieszczenia. Zobaczymy. We wsi już mieszkają 4 rodziny z Syrii.
11 września 2015 21:37 / 2 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

pięć !

a ja nastepna w kolejce
11 września 2015 21:37 / 2 osobom podoba się ten post
Zakręcona Mamuela

a ja nastepna w kolejce

Ja też
11 września 2015 21:51 / 4 osobom podoba się ten post
bieta

Pod koniec istnienia PRL za granicą przebywało ok miliona obywateli Polski, których zadeklarowany termin powrotu minął, znajdowali się więc na emigracji. Większość wybrała RFN, Francję i USA. Kilkutysięczne grupy Polaków dotarły do Skandynawii, krajów Beneluksu oraz Australii.
No i co ? Naszych też nie powinni przyjąć ? Ja tam się nie boję, ja to nawet chętnie bym przyjęła , a czy pomieszka w PL krócej czy dłużej, jakie to ma znaczenie ????
Takie myśli miałam już wiele lat temu ! Nie bójcie się POMAGAĆ, nie w każdym człowieku jest wróg, no proszę was.

Bieta nie o to chodzi że Ci wszyscy ludzie są źli, i że ja czy Ewa mamy serca z kamienia, nie rozumiesz tego? Jak porównujesz to z naszą emigracją, to mi z kolei ręce opadają. Nie rozumiesz że to wszystko to manipulacja? Granie na naszych uczuciach? Zajrzałaś do linków które wkleiłam? Doczytałaś że ten chłopiec który utonął był od dawna w Turcji ze swoja rodziną, miał dach nad głową i był bezpieczny?

http://wpolityce.pl/swiat/264908-syryjscy-uchodzcy-ktorych-przyjal-urugwaj-chca-wracac-na-bliski-wschod-obiecano-nam-ze-bedziemy-zarabiac-krocie-i-zyc-na-poziomie-tak-nie-jest

Ci którzy naprawde potrzebuja pomocy do nas nie przyjadą bo nie mają za co.
11 września 2015 21:58 / 5 osobom podoba się ten post
sas-anka

Bieta nie o to chodzi że Ci wszyscy ludzie są źli, i że ja czy Ewa mamy serca z kamienia, nie rozumiesz tego? Jak porównujesz to z naszą emigracją, to mi z kolei ręce opadają. Nie rozumiesz że to wszystko to manipulacja? Granie na naszych uczuciach? Zajrzałaś do linków które wkleiłam? Doczytałaś że ten chłopiec który utonął był od dawna w Turcji ze swoja rodziną, miał dach nad głową i był bezpieczny?

http://wpolityce.pl/swiat/264908-syryjscy-uchodzcy-ktorych-przyjal-urugwaj-chca-wracac-na-bliski-wschod-obiecano-nam-ze-bedziemy-zarabiac-krocie-i-zyc-na-poziomie-tak-nie-jest

To prawda, ci biedni , potrzebujący naprawdę pomocy zostali w domach......ich nie stać na ucieczkę.
Nie mam nic przeciwko prawdziwym uchodźcom.........ale tutaj , to zwykła manipulacja.
11 września 2015 22:03
sas-anka

Z całym szacunkiem dla Twojej Osoby, zajrzałam do linków, przeczytałam uważnie, rozumiem na swój sposób. 
możemy się nie zgadzać, co nie znaczy, że w pewnych kwestiach nie masz racji. 
11 września 2015 22:15 / 2 osobom podoba się ten post
bieta

Pod koniec istnienia PRL za granicą przebywało ok miliona obywateli Polski, których zadeklarowany termin powrotu minął, znajdowali się więc na emigracji. Większość wybrała RFN, Francję i USA. Kilkutysięczne grupy Polaków dotarły do Skandynawii, krajów Beneluksu oraz Australii.
No i co ? Naszych też nie powinni przyjąć ? Ja tam się nie boję, ja to nawet chętnie bym przyjęła , a czy pomieszka w PL krócej czy dłużej, jakie to ma znaczenie ????
Takie myśli miałam już wiele lat temu ! Nie bójcie się POMAGAĆ, nie w każdym człowieku jest wróg, no proszę was.

Bieta, jesteś kochana i ja bym przyjeła gdybym wiedziała, że są to biedni ludzie i że uciekają przed wojną.....nawet nie bardzo wierzę we wszystkie złe wieści na ich temat, ale uwierz wszędzie gdzie pracowałam z Turkami i Jugosłowianami ....była w nich nienawiść do Niemców i chrześcian....osobiście ja się ich boję.
11 września 2015 22:22 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

pięć !

Szesc!
11 września 2015 22:28 / 8 osobom podoba się ten post
wichurra

Ktoś tam wcześniej napisał, że przyjechał po nich ktoś z rodziny. To naturalne, że wolą być tam, gdzie jest ktoś z rodziny, znajomych, gdzie jest więcej swoich i gdzie lepiej się żyje. Nie rozumiem - z jednej strony nie chcecie ich w Polsce, ale jak uciekają do Niemiec to też jest źle. 
W latach 80-tych (może wcześniej też) Polacy również uciekali do Niemiec i tam występowali o azyl. Dlaczego wybierali Niemcy, a nie jakieś biedne kraje? No chyba każdy chce lepszego życia i jak ma na nie szansę, to skorzysta. 

Wichurra! Dlaczego oni uciekają do Europy? Nie we wszystkich państwach arabskich jest wojna i bieda. Kuwejt, Bahrajn, Arabia Saudyjska mają wystarczająco dużo kasy aby im pomóc, a nie robią tego, dlaczego? Chronią własne interesy. My nigdy nic dobrego ze strony wyznawców islamu nie otrzymaliśmy, a zatem dlaczego mamy czuć się zobowiązani do pomocy. Do niedawna Unia twierdziła, że  Polska ma zbyt wielu mieszkańców i co się nagle stało? W Bułgarii, która jest trzykrotnie mniejsza od Polski żyje zaledwie 7 000 000 mieszkańców, a nas jest prawie 40 000 000. Nie lubię muzułmanów. Sporo ich poznałam i mam dosyć. Zobaczcie co się stało z Kosowem? Skolonizowali Kosowo, a teraz uciekają dalej by kolonizować resztę Europy. Kosowo jest dla Serbów tym czym Grunwald dla Polaków. Odbyła się tam wielka bitwa, w której zginęła większość dorosłych Serbów, a jednak Kosowo już nie jest serbskie bo osiedlili się na tym terenie wyznawcy Allaha.
11 września 2015 22:31 / 3 osobom podoba się ten post
W Śremie ksiądz przyjął syryjską katolicką rodzinę.Mieli mieszkanie,dzieci poszły do szkoły,dostali zasiłek i praca miała być za około tygodnia.Byli oczkiem w głowie parafii.Wczoraj bez podziękowania i pożegnania uciekli do Niemiec,bo w Polsce nie będą dziadować.????
11 września 2015 22:34 / 2 osobom podoba się ten post
teresadd

W Śremie ksiądz przyjął syryjską katolicką rodzinę.Mieli mieszkanie,dzieci poszły do szkoły,dostali zasiłek i praca miała być za około tygodnia.Byli oczkiem w głowie parafii.Wczoraj bez podziękowania i pożegnania uciekli do Niemiec,bo w Polsce nie będą dziadować.????

Więc nie bójmy się Ich, przyjdą, pójd a i odejdą.
W czym problem ?
11 września 2015 22:40
Pamiętacie jak chwytał nas za serce film : Kwiat pustyni / Desert Flower

11 września 2015 22:43 / 6 osobom podoba się ten post
bieta

W czym problem ?

W tym, że po tym "przejściu" zostanie tylko spalpna ziemia. Jakoś nie widzę żeby Kosowo było krainą mlekiem i miodem płynącą.
Nie twierdzę, że nie należy pomagać, ale na pewno nie ściągając wszystkich jak leci do Europy. Ci ludzie się nie dostosują do naszych praw bo kierują się innymi "wartościami". Przede wszystkim dla nich kobieta nie jest człowiekiem. Czy wiesz, że w koranie (celowo małą literą) pozwalające na małżeństwo z 1-dniowymi niemowlętami, a co gorsza na zaspakajanie się w takim "małżeństwie". To jest chore. Dla mnie połowa tej ich księgi to instrukcje dla pedofili i sadystów. Podziwiają człowieka, który poślubił 6-latkę i w swej "łaskawości" powstrzymał się od konsumpcji związku do 9 roku życia. I dla nich to norma. Nie zrezygnują z tego bo są w Europie.
Już samo podejście do kobiet i małżeństwa sprawiają, że ludzie kierujący się takimi prawami powinni być izolowani. Wydają instrukcje do bicia kobiet. To jest tragedia. Jak mają się zasymilować z kulturą zachodnią, gdy dla nich ciągle są mroki średniowiecza. A co gorsza oni chcą nam je również narzucić (pooglądaj wywiady z rdzennymi mieszkańcami miast w których dano schronienie islamistom).
11 września 2015 22:46
To polecam do obejrzenia wszystkim entuzjastom asymilacji isamu z kulturą zachodnią:
11 września 2015 22:46 / 2 osobom podoba się ten post
bieta

W czym problem ?

Tak, tylko im się po jakimś czasie zrobi za ciasno w Niemczech. Nie zapominaj, Koran mówi o tym, że żonę należy uprawiać tak jak glebę.