Uchodźcy

11 września 2015 17:28
Ja mówię o uchodźcach, chociaż przeciw imigrantom zarobkowym też nie mam nic przeciwko. W końcu same wyemigrowałysmy za lepszym życiem. Tylko, że my mamy szansę robić to legalnie, a inni jej nie mają.
Czytałam, że Polska ma przyjąć tylko uchodźców z Syrii i Erytrei, którzy są prawdziwymi uchodźcami. 
Zresztą imigrantów zarobkowych z Bałkanów nawet Niemcy mają podobno odsyłać. 
11 września 2015 17:30 / 3 osobom podoba się ten post
wichurra

Ktoś tam wcześniej napisał, że przyjechał po nich ktoś z rodziny. To naturalne, że wolą być tam, gdzie jest ktoś z rodziny, znajomych, gdzie jest więcej swoich i gdzie lepiej się żyje. Nie rozumiem - z jednej strony nie chcecie ich w Polsce, ale jak uciekają do Niemiec to też jest źle. 
W latach 80-tych (może wcześniej też) Polacy również uciekali do Niemiec i tam występowali o azyl. Dlaczego wybierali Niemcy, a nie jakieś biedne kraje? No chyba każdy chce lepszego życia i jak ma na nie szansę, to skorzysta. 

Wichura, to nie chodzioto czy ich chcemy czy nie .Ja osobiscie ich nie chce .Mamy Polakow na Litwie w Dobasie w Kazachstanie i tu jestem ZA ,pomoge zawsze .Chodzi o FAKT .Jezeli uciekam z kraju wojny i ktosmi podal reke ,to nie gryze tej reki .O jakich biednych krajach "mowisz "???.Nie dokonca przemyslalas to co napisalas,....chyba .tak mysle .
11 września 2015 17:30
wichurra

Podałam już wcześniej podobny link, tylko dotyczący stricte łączenia rodzin. Tam akurat nie ma nic, że ściąganie dotyczy osób pozostających na utrzymaniu ściągającego. Więc każdy może ściągnąć rodziców, dzieci i małżonków. 

Wichurra, znalazłam jeden z artykułów na ten temat:
http://niezalezna.pl/70705-az-80-tys-imigrantow-trafi-do-polski-syryjczycy-z-azylem-beda-mieli-prawo-sciagnac-rodzine
Jest jeszcze jeden tylko w nim podane są konkretne paragrafy z przepisów unijnych gwarantujące finansowanie imigrantom przez państwo przyznające azyl. Poszukam i też wkleję.
11 września 2015 17:30
dorotee

W Niemczech podobnie się dzieje, na Fb posty ziejące nienawiścia, nawołujące do "zrobienia" porządku.

Ale Niemcy mają też przeciwwagę w postaci organizowania się społeczeństwa, witania uchodźców darami na dworcach, pełnieniu służby honorowej przy podejmowaniu ich, pełnią też służbę honorową (czyli bezpłatną) w ośrodkach dla uchodźców. 
11 września 2015 17:31 / 2 osobom podoba się ten post
Jeżeli jakies państwo zostaje uznane za bezpieczne jak teraz w przypadku Kosowa i całego Półwyspu Bałkańskiego to oczywiście jest mowa o migracji zarobkowej, czy też calkime oficjalnie zasiłkowo-socjalnej. Państwa objete wojną to uchodżcy i w dodatku często biedni, chociaż do Europy dostają się najbardziej zamozni i dobrze wykształceni.
11 września 2015 17:35 / 1 osobie podoba się ten post
zosia_samosia

Wichura, to nie chodzioto czy ich chcemy czy nie .Ja osobiscie ich nie chce .Mamy Polakow na Litwie w Dobasie w Kazachstanie i tu jestem ZA ,pomoge zawsze .Chodzi o FAKT .Jezeli uciekam z kraju wojny i ktosmi podal reke ,to nie gryze tej reki .O jakich biednych krajach "mowisz "???.Nie dokonca przemyslalas to co napisalas,....chyba .tak mysle .

Przemyślałam. Fakt jest taki, że wtedy Polacy wyjeżdżali głównie do Niemiec. Bo już wtedy można było wygodnie tam żyć na socjalu. Nie wiem, jakie wtedy były inne, biedne państwa, ale wyjeżdżano tam, gdzie można dobrze żyć. 
11 września 2015 17:36 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra

Ale Niemcy mają też przeciwwagę w postaci organizowania się społeczeństwa, witania uchodźców darami na dworcach, pełnieniu służby honorowej przy podejmowaniu ich, pełnią też służbę honorową (czyli bezpłatną) w ośrodkach dla uchodźców. 

W Polsce też są ludzie zaangażowani w pomoc, nie w takim wymiarze, przyjmują rodziny syryjskie  do swoich domów, parafie sporo dzialają. My jesteśmy jednak biedni jako społeczeństwo w porównaniu z De.
11 września 2015 17:40 / 5 osobom podoba się ten post
Wiem tylko jedno, nienawiść bedzie wzrastała do wszystkich obcokrajowców bo i płace będą spadać......
Drugie to też będą roszczenia wzrastać a i to prawda, że islamiści w wiekszości nienawidzą Niemców i nie tylko , bo dotyczy to chsześcijan.
Prawo prawem, a życie życiem.
Wojna w Syrii trwa już 4 lata, a oni teraz opuszczją swój kraj i na dodatek doskonale wiedzą gdzie chcą się osiedlić. Jak widac nie są to tacy biedacy....ubrani i odżywieni też....
11 września 2015 17:41
dorotee

W Polsce też są ludzie zaangażowani w pomoc, nie w takim wymiarze, przyjmują rodziny syryjskie  do swoich domów, parafie sporo dzialają. My jesteśmy jednak biedni jako społeczeństwo w porównaniu z De.

No fakt. Masz rację. 
Jakaś parafia w Poznaniu w ciągu 2 dni zebrała ponad 20 tysięcy na pomoc jakiejś rodzinie uchodźców. My też potrafimy na szczęście:)
Tak mnie uderzyła ta fala nienawiści w polskim internecie, bo niemieckich stron nie przeglądam. Jednak mam już powoli dosyć. Co otworzę facebooka, to jacyś znajomi udostępniają głupie treści, posty, a nie znają podstawowych faktów. Ktoś coś napisze, drugi to powiela i normalnie aż strach włączać komputer. 
11 września 2015 17:43 / 3 osobom podoba się ten post
Dobra - podyskutuję z wami jutro, bo teraz w ramach multi-kulti jadę z koleżankami do Poznania na sushi:)
Dobry syryjski kebab też bym lubiła:)
11 września 2015 17:44 / 3 osobom podoba się ten post
zosia_samosia

11 września 2015 17:55 / 3 osobom podoba się ten post
A tak zachowują się w stosunku do Europejek: I nie są to wymysły bo sama doświadczyłam takiej "kultury" mimo, że dekoltu nie miałam, a spódnicę do połowy łydki. Fakt, że mnie od dz***ek nie wyzywano, ale mąż dostał instrukcje jak powinien mnie "wychowywać"
11 września 2015 17:57 / 5 osobom podoba się ten post
Najgorzej jest w miejscowosciach gdzie są osrodki dla uchodźców, jezdże do DE na zakupy i dla spotkan z opiekunkami. Nie mozna spokojnie wypic kawy, zaczepiają, są nachalni. No wczoraj już byłam tak wściekła, że pokazałam trzem takim środkowy palec bo za chiny odejść nie chcieli od naszego stolika. Po żadnemu to nie rozumie, ja afrykanskiego nie znam, więc ratowałam sie rękoma.
11 września 2015 18:03 / 5 osobom podoba się ten post
anerik

Wiem tylko jedno, nienawiść bedzie wzrastała do wszystkich obcokrajowców bo i płace będą spadać......
Drugie to też będą roszczenia wzrastać a i to prawda, że islamiści w wiekszości nienawidzą Niemców i nie tylko , bo dotyczy to chsześcijan.
Prawo prawem, a życie życiem.
Wojna w Syrii trwa już 4 lata, a oni teraz opuszczją swój kraj i na dodatek doskonale wiedzą gdzie chcą się osiedlić. Jak widac nie są to tacy biedacy....ubrani i odżywieni też....

Nie można tego porownywać ale czy my nie przekazujemy sobie dobrych wiadomości? Ja ściągnęłam już dwie koleżanki. A ile można więcej w Szwajcarii zarobić? Do Europy nie dostają się ludzie biedni, bo oni nie mają na to środków. Wszyscy maja lepsze telefonony niż częśc Niemców, mówią po angielsku, od rodziny dostaja często zawyżone informacje co dostaje uchodżca ,inf że wszyscy Syryjczycy dostaną z=azyl poszła w świat, ilu z nich ma zdjęcie kanclerz  Niemiec? Mama Angela na transparentach. Nam się jawi uchodżca jak plemienny wojownik z namiotu . Wtedy byłoby chyba ich łatwiej zaakceptować.
Wymagania mają a powinnisię cieszyć,że coś dostaną. Jak my się cieszymy jak dostajemy stare, dobrej jakosci ciuchy? Bo Polska to biedny kraj.
11 września 2015 18:19 / 5 osobom podoba się ten post
Ja jestem kategorycznie na nie dla tych imigrantów, tym bardziej ze cała ta próba integracji to wielka ściema, oni zwyczajnie nie chcą sie integrowac, no powiedzmy jakis procent, moze ze 3% tak, a reszta? Co jakis czas Niemcy skowyczą, zekasa na integracje z Turkami (miliardy euro) poszła w błoto, więc dlaczego chcą nam wcisnąc ten cały bajzel? Nas na to zwyczajnie nie stac, wyczytałam własnie ze grozą nam, siłą zmuszac będą do przyjęcia uchodzców, Angela straszy ze nie bedzie szengen itd. To jest chore, to kim my juz jestesmy? Mamy prawo do własnej suwerennosci. Jestem za tym zeby pomagac tym prawdziwie biednym, ale tam u nich na miejscu.