Uchodźcy

12 września 2015 05:56 / 7 osobom podoba się ten post
WSTENGA

Zofija nie uważam, że nasza religia jest całkiem kryształowa bo i my mamy ciemne plamy. Tyle, że w naszej kulturze juą dawno oddzieliliśmy Boga od jego wysłanników (którzy bardzo nad tym boleją). Podchodzimy racjonalnie do niektórych doktryn kościelnych. Jedni bardziej są wierzący, inni mniej. jak komu wola. Ale nawet nasze "moherowe berety" nie maja tak zrytych głów i nie pochwalają samobójczych ataków na innych ludzi. Mamy swoich oszołomów, ale słucha ich garstka ludzi, a w islamie co jeden nawiedzony to lepszy, a może z garstka myśli wlasnym mózgiem. Reszta się zacięła: "bo w koranie pisze" albo "mahomet poweidział". I nie ma dyskusji.

Madre slowa...nie trzeba byc uczonym  aby dojsc do takich wnioskow ja mysle ze jest tyle mijsca na Ziemi ze Ci ludzie znajda swoje ..pomyslec cala Taga cala Tundra   moze Putin ich przygarnie aby byli wszyscy razem pracowali na siebie...bo my nie siedzimy na cudzym garnuszku pracujemy  na rodziny i firmy nikt nam niczego za darmo nie daje bo przeciez my nie emigranci....my sila robocza.
12 września 2015 06:01 / 9 osobom podoba się ten post
Zofija

Mimo, że jestem chora przebrnęłam przez 10 stron tego tematu. Lajkowałam posty, z którymi się zgadzam. Bardzo mądrze piszecie w tym temacie. Ja też jestem przeciw tej zmasowanej akcji islamizacji Europy. Jesteśmy naprawdę w zagrożeniu. Propaganda i manipulacja telewizji niemieckiej zakrawa na wyższą ocenę niż wszelkie wcześniejsze komunistyczne media to robiły. Moja PDP (demencja początkowa) jak nigdy nie oglądała telewizji, tak teraz nie mogę jej oderwać od tego. Jej ciągłego gadania na ten temat już wręcz nie mogę słuchać.

W XVII wieku Tatarowie (islamiści) próbowali zdobyć Europę ogniem i mieczem, aż do zwycięstwa  Jana II Sobieskiego pod Wiedniem. Teraz próbują to zrobić podstępem przez zasiedlenie przez rzekomych uchodźców - biednych ofiar wojny w ich regionie. A rzekomo humanitarni politycy europejscy, niby nie widzą zagrożenia z ich strony na naszej europejskiej kultury (niestety w większości chrześcijańskiej już tylko z nazwy). W krajach takich jak Niemcy, Holandia, Szwecja panuje system bezbożny i właśnie do tych krajów najbardziej pchają się islamiści, nie ze względu na dobrobyt, a dlatego, że widzą pustkę duchową, którą chcą wypełnić swoją religią.

Juz wiecej nie mozna nic dodac nic ujac....a zapytam Was kochane czy m wogole jestesmy w Uni ,,w ktorej ma byc rowno...dlaczego u nas 1200zl a tu 1200 e..przeciez to III Swiat jak to wyrownac..koszty ..podobne a zarobki zebracze..i to jest po rowno..kto na tym kase zbija..komu zalezy aby nas tak upodlic.Dac niemcowi 780zl renty i niech probuje wyzyc,,,placac za wszystko...wystarczy sprobowac w kazdej dziedzinie naszego zycia to jeden absurd.Zaznaczam po 30 latach pracy...no dokad my idziemy rodacy.Mysle ze do Afryki bo tam kraj jest dziki...
12 września 2015 07:35 / 11 osobom podoba się ten post
WSTENGA

Zofija nie uważam, że nasza religia jest całkiem kryształowa bo i my mamy ciemne plamy. Tyle, że w naszej kulturze juą dawno oddzieliliśmy Boga od jego wysłanników (którzy bardzo nad tym boleją). Podchodzimy racjonalnie do niektórych doktryn kościelnych. Jedni bardziej są wierzący, inni mniej. jak komu wola. Ale nawet nasze "moherowe berety" nie maja tak zrytych głów i nie pochwalają samobójczych ataków na innych ludzi. Mamy swoich oszołomów, ale słucha ich garstka ludzi, a w islamie co jeden nawiedzony to lepszy, a może z garstka myśli wlasnym mózgiem. Reszta się zacięła: "bo w koranie pisze" albo "mahomet poweidział". I nie ma dyskusji.

Ja już chyba gdzieś tu na forum pisałam, że postokroć wolę naszych rodzimych fanatyków religijnych i może nawet dzięki nim teraz ominie nas ten exodus.  Ktoś pisał o naszym uchodźctwie, zgadzam się jest nas wszędzie dużo, ale my nie narzucamy innym swojej kultury, nie każemy w regionach np ewangelickich- budować katolickich kosciołów itp.  Przed i w czasie II wojny światowej duzo ludzi z Polski wyemigrowało, Polscy żołnierze walczyli na wielu frontach świata, bili się o ojczyznę. Po wojnie wielu komunistyczny ustrój zmusił do przesiedlen, więc nie porównujmy nas z tym co dzieje sie teraz w europie. Zadnę panstwo arabskie, z tych bogatych , nie chce  tych pseudo uchodźców. Israel powiedzial kategoryczne NIE, oni przyznają ze nie są w stanie sprawdzić tych ludzi, kto faktycznie jest tym prawdziwym uchodźcom a kto terrorystą, kraj który ma najlepszą siatkę zwiadowczą mówi nie! A my (europa) bierzemy jak leci, chociaż może nie, okazuje się ze Niemcy wybiorą sobie paredziesiąt tysięcy spośród tych juz ponad miliona a resztę oddać chcą innym krajom, w tym Polsce. NIE, NIE, NIE!!! dla islamu w Polsce 

http://wiadomosci.onet.pl/swiat/faymann-w-spieglu-domaga-sie-kar-dla-przeciwnikow-kwot-imigrantow/8wq895 , nasi rolnicy mają jedne z najnizszych dotacji w eu, za gaz płacimy o wiele więcej niz reszta, zadne panstwo unii nie sprzeciwiło sie "odstawienia" Polski na boczny tor, przy budowie rury z gazem na dnie  Bałtyku, na dotacje do Polskich stoczni Merkel powiedziala staniwcze nie, bo wiadomo - były konkurencją dla jej stoczni, więc musiały zniknąć, to samo z kopalniami, bankoami i innymi przedsiębiorstwami. Teraz groźby. Oni nie wiedzą chyba, że Polakom się nie grozi, to w nas wyzwala patriotyzm i chęć większego buntu.

12 września 2015 08:50 / 4 osobom podoba się ten post
margolcia

Ja już chyba gdzieś tu na forum pisałam, że postokroć wolę naszych rodzimych fanatyków religijnych i może nawet dzięki nim teraz ominie nas ten exodus.  Ktoś pisał o naszym uchodźctwie, zgadzam się jest nas wszędzie dużo, ale my nie narzucamy innym swojej kultury, nie każemy w regionach np ewangelickich- budować katolickich kosciołów itp.  Przed i w czasie II wojny światowej duzo ludzi z Polski wyemigrowało, Polscy żołnierze walczyli na wielu frontach świata, bili się o ojczyznę. Po wojnie wielu komunistyczny ustrój zmusił do przesiedlen, więc nie porównujmy nas z tym co dzieje sie teraz w europie. Zadnę panstwo arabskie, z tych bogatych , nie chce  tych pseudo uchodźców. Israel powiedzial kategoryczne NIE, oni przyznają ze nie są w stanie sprawdzić tych ludzi, kto faktycznie jest tym prawdziwym uchodźcom a kto terrorystą, kraj który ma najlepszą siatkę zwiadowczą mówi nie! A my (europa) bierzemy jak leci, chociaż może nie, okazuje się ze Niemcy wybiorą sobie paredziesiąt tysięcy spośród tych juz ponad miliona a resztę oddać chcą innym krajom, w tym Polsce. NIE, NIE, NIE!!! dla islamu w Polsce 

http://wiadomosci.onet.pl/swiat/faymann-w-spieglu-domaga-sie-kar-dla-przeciwnikow-kwot-imigrantow/8wq895 , nasi rolnicy mają jedne z najnizszych dotacji w eu, za gaz płacimy o wiele więcej niz reszta, zadne panstwo unii nie sprzeciwiło sie "odstawienia" Polski na boczny tor, przy budowie rury z gazem na dnie  Bałtyku, na dotacje do Polskich stoczni Merkel powiedziala staniwcze nie, bo wiadomo - były konkurencją dla jej stoczni, więc musiały zniknąć, to samo z kopalniami, bankoami i innymi przedsiębiorstwami. Teraz groźby. Oni nie wiedzą chyba, że Polakom się nie grozi, to w nas wyzwala patriotyzm i chęć większego buntu.

Nie tylko nasze stocznie pozamykano. W innych państwach ościennych też. Jestem teraz w Bułgarii , tutaj  stocznie stoją bo nie mają zamówień. Przewodniczka- Bułgarka mówiąc o okolicznych miastach używała czasu przeszłego. To był ośrodek tego, tu było to.Dziewczyna, która prowadzi uliczne biuro z wycieczkami fakultatywnymi jest nauczycielką angielskiego i niemieckiego. Do południa pracuje w szkole w Burgas (35 km stąd) a od 14:00 do 19:00 w Słonecznym Brzegu. W sezonie siedzi od rana do wieczora w biurze, a poza sezonem oprócz nauczania w szkole państwowej, ma jeszcze godziny w szkole prywatnej. Kucharza,  pracującego  w restauracji widziałam wczoraj przy śniadaniu, lunchu , kolacji i dzisiaj przy śniadaniu też . Co prawda był  nieogolony ale za to uśmiechnięty. Skąd my to znamy prawda? Ze społeczeństwa 9 000 000 są już tylko narodem 7 000 000. Około 2 000 000 ludzi wyjechało w poszukiwaniu pracy i lepszego życia. Pracują tak jak Polacy. Patrząc z tej perspektywy w Polsce jest zdecydowanie lepiej. Nas też ubyło ale i tak jest nas prawie 40 000 000. 
12 września 2015 08:59 / 7 osobom podoba się ten post
wichurra

Najpotężniejsza kobieta na świecie ma ciasny umysł? Chyba wniosek nasuwa się sam... 
Skoro zdecydowaliśmy się na Unię, to tak - w pewnych kwestiach musimy się podporządkować, bo nie jesteśmy w tej grze najsilniejszym graczem. 

Wichurra, to jest polityk, a prawda jest taka, ze polityka i politycy nie zawsze rządzą sie logiką.
Wystarczy posłuchać, co na temat pani kanclerz i jej działań w temacie emigrantów mówia zwykli ludzie.
A to, ze jestesmy w Unii nie oznacza, że mamy jako kraj i naród tylko przyklaskiwać, bo zachód startuje z pozycji silniejszego.
To już w naszej historii przerabialiśmy i na dobre nam to nie wyszło.
Skoro pani kanclerz ma w tym interes niech wszystkich emigrantów do DE zaprosi..........ale niedługo po tym będzie musiała zamknąć granice
12 września 2015 09:03
ewa14

Wichurra, to jest polityk, a prawda jest taka, ze polityka i politycy nie zawsze rządzą sie logiką.
Wystarczy posłuchać, co na temat pani kanclerz i jej działań w temacie emigrantów mówia zwykli ludzie.
A to, ze jestesmy w Unii nie oznacza, że mamy jako kraj i naród tylko przyklaskiwać, bo zachód startuje z pozycji silniejszego.
To już w naszej historii przerabialiśmy i na dobre nam to nie wyszło.
Skoro pani kanclerz ma w tym interes niech wszystkich emigrantów do DE zaprosi..........ale niedługo po tym będzie musiała zamknąć granice

I zamknie się rynek pracy dla nas:(
12 września 2015 09:06 / 9 osobom podoba się ten post
wichurra

Najpotężniejsza kobieta na świecie ma ciasny umysł? Chyba wniosek nasuwa się sam... 
Skoro zdecydowaliśmy się na Unię, to tak - w pewnych kwestiach musimy się podporządkować, bo nie jesteśmy w tej grze najsilniejszym graczem. 

Wichurra! Byłaś turystką, to widać, słychać i czuć. Dla nich oznaczałaś po prostu pieniądze. Poza tym przebywałaś w rejonach turystycznych. Spróbuj żyć pomiędzy nimi jako kobieta zachowując swoją odrębność kulturową , a przekonasz się jak jest naprawdę. W Tunezji, Turcji, w Maroko,w miastach nadmorskich wiele nie zobaczysz ale jedź np. do Jordanii, to już jest zupełnie inna bajka. Porozmawiaj z kobietami, które wyszły za Arabów ale  wiele lat temu. Dużo ciekawych historii można usłyszeć.
12 września 2015 09:13 / 5 osobom podoba się ten post
Dorotee, taki niekontrolowany napływ emigrantów nie kończy się dobrze.
Twardogłowi Niemcy tego sami nie wytrzymają.Zaczną się najpierw protesty , potem zamieszki .
Dlaczego oni uciekli do Europy a nie do bogatych krajów arabskich?????? Odpowiedź jest prosta......bo tam ich nie chcieli. Żaden z tych krajów mlekiem i miodem płynących nie zezwolił na napływ ludzi, których nie są w stanie sprawdzić dwa pokolenia wstecz.
A przecież tam wyznawcy allaha nie musieli by zmieniać swoich nawyków, przyzwyczajeń , nie musieli by asymilować się w nowej kulturze.
12 września 2015 09:20 / 3 osobom podoba się ten post
Oj ! Czytam i mam wrazenie jak bym po tej autostradzie szedł
Dajcie juz na luz.I tak nie mamy,nie bedziemy na to mieli wplywu.Fakt bedziemy musieli z nimi zyc.Jak bedzie zobaczymy.
12 września 2015 09:22 / 6 osobom podoba się ten post
ORIM

Oj ! Czytam i mam wrazenie jak bym po tej autostradzie szedł :-)
Dajcie juz na luz.I tak nie mamy,nie bedziemy na to mieli wplywu.Fakt bedziemy musieli z nimi zyc.Jak bedzie zobaczymy.

Zejdź na pobocze , usiądź na rowie ......piwko se wypij i gitarra
12 września 2015 09:23 / 3 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Zejdź na pobocze , usiądź na rowie ......piwko se wypij i gitarra :-)

Masz racje Jak siedzisz z boku to wiecej widac 
12 września 2015 09:25 / 5 osobom podoba się ten post
ORIM

Co nie zmienia faktu, że możemy podyskutować i wymieniać się poglądami.
Poza tym to bardzo kulturalna dyskusja. Nikt nikomu nie ubliża, nie obrzuca inwektywami.
A dyskusja na argumenty zawsze ma sens.
12 września 2015 09:26
ewa14

Co nie zmienia faktu, że możemy podyskutować i wymieniać się poglądami.
Poza tym to bardzo kulturalna dyskusja. Nikt nikomu nie ubliża, nie obrzuca inwektywami.
A dyskusja na argumenty zawsze ma sens.

Oczywiscie ze tak.Tylko w tym przypadku to bicie piany z niewiadomych
12 września 2015 09:31
ORIM

Orim oświeć mnie , o co chodzi z ta autostradą???????
Przed chwilą zadzwoniła sąsiadka mojej PDP-nej i tez bełkotała cos o autostradzie i nocgach. A że mówi potwornie niewyraźnie, to tylko te 2 zwroty zdołałam uchwycić.
12 września 2015 09:34 / 1 osobie podoba się ten post
ewa14

Orim oświeć mnie , o co chodzi z ta autostradą???????
Przed chwilą zadzwoniła sąsiadka mojej PDP-nej i tez bełkotała cos o autostradzie i nocgach. A że mówi potwornie niewyraźnie, to tylko te 2 zwroty zdołałam uchwycić.

Oni maszeruja autostradami.Nie poboczem tylko szosa.Ida nie patrzac na ruch samochodowy.
Desperacja czy glupota,nie mi to roztrzygac.Dziwi mnie tylko brak reakcji sluzb porzadkowych