Na wyjeździe #26

26 lipca 2015 15:40
Aniak-więc tak: ja mam 2 umowy. 1 z tą pośredniczką, a ona ma firmę i ta firma ma nawet adres www poniżej:
www.seniorservice-hp.de
drugą umowę mam z rodziną o najem pokoju za co płacę co miesiąc 100 euro.
26 lipca 2015 15:42
sorki, adres to: www.seniorenservice-hp.de
26 lipca 2015 15:46
czy jest rachunek dla rodziny obojętne czy ty wystawiasz czy ta firma wystawia w twoim imieniu ? moment , spojrzę jeszcze na ich stronę

26 lipca 2015 15:49
Aha, tak ja wystawiam rodzinnie rachunek na piśmie-a uściślając robi to w moim imieniu ta babka-pośredniczka, na rachunku jest mój podpis, że to niby ja wystawiłam.
Jeśli chodzi o umowę z tą pośredniczką to pisze tam tak:
Beratungsvetrag und Burodienstleistungen zwischen Seniorenservice-HP und i tu moje dane osobowe
26 lipca 2015 16:04 / 2 osobom podoba się ten post
Słonecznie - wszystko jest dla mnie już jasne , poczytałam na ich stronie - rzeczywiście oferują 24 opiekę - osób , które mają Gewerbę czyli własna działalność gospodarcza w Niemczech . Czyli jesteś gewerbowiczem , dla którego wszystkie sprawy związane z prowadzeniem Gewerby załatwia twoja jak to nazywasz koordynatorka . Wcześniej pisałaś , że dostałaś Katę ubezpieczenia AO / chyba AOK :) / czyli składki masz płacone na ubezpieczenie zdrowotne .Skoro ta firma za ciebie wykonuje wszelkie czynności to po zaprzestaniu pracy jak Gewerbowicz , firma ta winna dokonać wymeldowania ciebie zarówno z ubezpieczenia zdrowotnego czyli AOK , Finanzamtu oraz wymeldować twoją gewerbę . Dokumenty , które muszą ci wydać to własnie potwierdzenia Abmeldung z AOK /ubezpieczenie zdrowotne / , Finanzamt / podatek / i Stadtamt /wymeldowanie Gewerby i siebie / Bardzo ważne dla Ciebie jest fakt aby zaraz po powrocie do Polski zameldować się w UP aby była ciagłość ubezpieczenia zdrowotnego / pisałam ci już o tym , żeby Niemcy cię nie ciagali później / Twoja "koordynatorka " czyli firma winna ci też przesłać Abrechnung - czyli zestawienie za jakie miesiące i ile odprowadziali składek i podatków .
26 lipca 2015 16:06
Masz umowę z biurem usługowym - przynajmniej tak wynika z nazwy tego biura a umowa dotyczy" doradztwa"-porad,no tak tez wynika z nazwy tej umowy Kto jest twoim pracodawcą rodzina?Bo ta firma na pewno nie.... Jaka rola pośrednika,jak dla mnie to czary- mary Ale ja nie znam sie
26 lipca 2015 16:17 / 1 osobie podoba się ten post
Przydzielenie numeru identyfikacyjnego, zgodnie z § 139b Kodeksu Podatkowego (AO)Pewnie chodzi o to ,nadano numer identyfikacji podatkowej
26 lipca 2015 16:21
lena46

Przydzielenie numeru identyfikacyjnego, zgodnie z § 139b Kodeksu Podatkowego (AO)Pewnie chodzi o to ,nadano numer identyfikacji podatkowej

Myslałam , że to zjedzenie jednej literki - ale to jeszcze lepiej :) znaczy się , że Słonecznie jest ubezpieczona jakimś zbiorowym ubezpieczeniem zdrowotnym / Jakim i gdzie i to się na pewno od koordynatorki dowie /  i ma Steuernummer . To powinna tylko przypilnować wymeldowania gewerby , ubezpieczenia i finanzamtu .
26 lipca 2015 16:22
Aniak- czyli napisz mi ciemnej masie co mam zrobić tak w punktach:
1. Wymeldować się jutro w urzędzie miasta
2. Zamknąć moją gewerbę
3. Zaraz po przyjeździe zarejstrować się w PUP (żeby mnie Krankenkasse nie ścigało, tak?)
Czy coś przeoczyłam? Czy ja sama MOGĘ się jutro wymeldować i zamknąć moją gewerbę? Czy musi zrobić to ta babka?
No właśnie ja nie mam żadnej umowy z rodziną żadnej...
26 lipca 2015 16:24
Marta

Masz umowę z biurem usługowym - przynajmniej tak wynika z nazwy tego biura a umowa dotyczy" doradztwa"-porad,no tak tez wynika z nazwy tej umowy Kto jest twoim pracodawcą rodzina?Bo ta firma na pewno nie.... Jaka rola pośrednika,jak dla mnie to czary- mary Ale ja nie znam sie

Marta , jaki pracodawca ???? nie myl pojęć . Pracodawca jest wtedy gdy jest umowa o pracę . Tutaj mamy usługobiorcę / Rodzina / i usługodawcę / Słonecznie / Biuro usługowe po prostu za Słonecznie odwala cała papierkową robotę gewerbowicza i szuka dla niej Stelle . I za to pobiera kasę .
26 lipca 2015 16:25
Aniak-piszesz, że jak mi AOK przyszło to składki mam płacone, ale to niemożliwe-bo ja ich nie płacę i nikt inny też nie...
26 lipca 2015 16:27 / 1 osobie podoba się ten post
Aniak

Myslałam , że to zjedzenie jednej literki - ale to jeszcze lepiej :) znaczy się , że Słonecznie jest ubezpieczona jakimś zbiorowym ubezpieczeniem zdrowotnym / Jakim i gdzie i to się na pewno od koordynatorki dowie /  i ma Steuernummer . To powinna tylko przypilnować wymeldowania gewerby , ubezpieczenia i finanzamtu .

Tu chodzi o numer identyfikacyjny podatkowy do urzędu skarbowego , tak jak u nas NIP do rozliczenia podatkowego ....Ja się na tym dokładnie nie znam ale to prawdopodobnie nie ma nic wspólnego z ubezpieczeniem
26 lipca 2015 16:36
slonecznie

Aniak- czyli napisz mi ciemnej masie co mam zrobić tak w punktach:
1. Wymeldować się jutro w urzędzie miasta
2. Zamknąć moją gewerbę
3. Zaraz po przyjeździe zarejstrować się w PUP (żeby mnie Krankenkasse nie ścigało, tak?)
Czy coś przeoczyłam? Czy ja sama MOGĘ się jutro wymeldować i zamknąć moją gewerbę? Czy musi zrobić to ta babka?
No właśnie ja nie mam żadnej umowy z rodziną żadnej...

po pierwsze : porozmawiać z koordynatorką - musisz !!! - w tematach : czy ty czy oni wymeldują Gewerbe i inne takie tam . po drugie : jak się nie dogadasz z nią to powinnaś wysłać do niej listem poleconym wymówienie umowy pomiędzy tobą a Seniorenservice-HP i w wymówieniu dodatkowo napisać , że w terminie np do 15 sierpnia na adres ....... /wpisz swój domowy polski /żadasz przesłania Abrechnungu za okres kiedy współpracowałaś z firmą Seniorenservice-HP. Wymelduj samodzielnie Gewerbę . Ponieważ jeszcze nie mam doświadczenia w wymeldowaniu gewerby po prostu zapytaj w ratuszu - czy oni automatycznie zawiadamiają Finanzamt .Jężeli nie to sama listem poleconym zawiadamiasz FA , że z dniem tym a tym zakończyłaś działalność . W Polsce zarejestruj się jako bezrobotna w UP . Gdyby cos tam kiedys Niemieszkom się pop...ło i bedą wzywać cię do uzupełnienia składek to z UP weźmiesz stosowny druk , że od dnia tego a tego jestes ubezpieczona w Polsce i nie podlegasz pod niemieckie ubezpieczenia .
26 lipca 2015 16:39 / 1 osobie podoba się ten post
lena46

Tu chodzi o numer identyfikacyjny podatkowy do urzędu skarbowego , tak jak u nas NIP do rozliczenia podatkowego ....Ja się na tym dokładnie nie znam ale to prawdopodobnie nie ma nic wspólnego z ubezpieczeniem

Zgadza sie o tym co napisala to jest Persönliche Identifikationsnummer ,a drugie pewnie numer podatkowy ,zednego ubez nie ma odprowadzanego 
26 lipca 2015 16:51 / 2 osobom podoba się ten post
magdzie

Zgadza sie o tym co napisala to jest Persönliche Identifikationsnummer ,a drugie pewnie numer podatkowy ,zednego ubez nie ma odprowadzanego 

Weszłam na stronę  Finanzamt i tam wyczytałam W przyszłym roku będzie  musiała się rozliczyć ,nawet jeśli miała stawkę "0" ,bo inaczej to zapłaci wysoką kare  .To jest numer identyfikacji podatkowej w Niemczech