Na wyjeździe #26

26 lipca 2015 13:49 / 1 osobie podoba się ten post
slonecznie

Mam Salzar-czyli biorę go i idę zamknąć? To jest od ręki do zrobienia, prawda?

Bierzesz dowód osobisty i idziesz zamknąć. Trwa to 5 minut.
I wymeldowujesz się jeszcze.
26 lipca 2015 13:50
Wymedlowuję się też w tym samym miejscu co gewerbę zamykam, tak? Jak to zrobię to czy to już WSZYSTKO czy jeszcze czegoś powinnam dopilnować?
26 lipca 2015 13:52
A jak z tymi składkami z niemiecką kase chorych? Ja mam ubezpieczenie w Polsce zdrowotne wyuione i słyszałam, ze trzeba mieć JAKIEŚ ubezpieczenie przy gewerbie, ale obojętnie czy polskie, prywatne, czy kasa chorych, czy niemieckie-wiecie coś o tym?
26 lipca 2015 13:53
slonecznie

Agrafko, ja się teraz martwię czy ja mogę zjechać wcześniej i jak to z zamknięciem gewrby będzie wyglądało. Rodzina zgadza sie bym została do końca miesiąca-do piątku. Mąż pdp idzie w środę do spitala. Jeśli mam być potem ścigana...sama już nie wiem co myśleć, złości mnie, że te telefony nie działają w weekendy, bo ja potrzebuję porady teraz a nie jutro!!

No, żebyś kłopotu potem nie miała. 
26 lipca 2015 13:54
Mogłybyście mi przetłumaczyć ten tekst co napisałam wczesniej?
Dam do podpisania pdp na wszelki wypadek.
26 lipca 2015 13:57
slonecznie

Wymedlowuję się też w tym samym miejscu co gewerbę zamykam, tak? Jak to zrobię to czy to już WSZYSTKO czy jeszcze czegoś powinnam dopilnować?

Pewnie Aniak się jeszcze wypowie, ale na mój rozum to wszystko, jesli chodzi o kwestie związane z działalnością. Akcja pt. "Gewerbe" była szybka i jednorazowa, więc pewnie przepadniesz bez śladu w czeluściach biurokracji niemieckiej ;).
Nie wiem, czy rodzina będzie Cię chciała ścigać za opuszczenie miejsca pracy.. Teoretycznie może, ale czy to zrobi, to wątpliwa sprawa. Najwyżej zerwą współpracę z pośredniczką, będzie trochę smrodu i tyle. Najlepiej przed wyjazdem powiedz im, że Twoja praca nie była do końca legalna i lepiej, żeby nie robili Ci kłopotów, bo sami sobi moga napytać większej biedy.

Tak, wymeldowujesz się w tym samym miejscu, gdzie będziesz zamykała gewerbę.
26 lipca 2015 13:58 / 2 osobom podoba się ten post
slonecznie

O.k. Salazar-ale co to znaczy, że muszę tu te 14 dni zostać? Bez sensu?
Marta mam taką wielką prośbę, czy możesz mi po niemiecku napisać taki tekst-dam go do podpisania pdp w razie czego, żeby mieć podkładkę, gdyby jutro mi Sylwia Trimm powiedziała, że muszę zostać te 14 dni.
"Ja taka a taka zgadzam sie żeby opiekunka takaka i taka pracująca u mnie na gewerbie zjechała bez zachowania 14 dniowego okresu wypowiedzenia, za porozumieniem stron umowa zawarta między nami w dniu... zostaje rozwiązana od dnia 1-08.2015r."

Ich.. .bin damit einverstanden, dass die Betreuerin....,die bei mir per Gewerbe  arbeitet,könnte das Vertrag enden,ohne das 14-Tages Termin zu bewahren.Beendigung des Vertrages gilt durch Vereinbarung seit den1.08.2015
26 lipca 2015 13:59
slonecznie

A jak z tymi składkami z niemiecką kase chorych? Ja mam ubezpieczenie w Polsce zdrowotne wyuione i słyszałam, ze trzeba mieć JAKIEŚ ubezpieczenie przy gewerbie, ale obojętnie czy polskie, prywatne, czy kasa chorych, czy niemieckie-wiecie coś o tym?

Zadnych skladek tu nie placisz,pamietaj tylko o tym ze w przyszlym roku do maja musisz sie rozliczyc z tego zarobku,czyli zlozyc zeznanie do urzedu skarbowego ,nie bedziesz placila tez podatku ,bo masz mala kwote zarobku,no chyba ze bedziesz jeszcze pracowac w tym roku na gewerbe to co innego.
26 lipca 2015 14:06
magdzie

Zadnych skladek tu nie placisz,pamietaj tylko o tym ze w przyszlym roku do maja musisz sie rozliczyc z tego zarobku,czyli zlozyc zeznanie do urzedu skarbowego ,nie bedziesz placila tez podatku ,bo masz mala kwote zarobku,no chyba ze bedziesz jeszcze pracowac w tym roku na gewerbe to co innego.

Magdzie, pisząc wyżej, że Słonecznie przepadnie w czelusciach biurokracji niemieckiej, miałam na myśli również to, że zeznanie też może sobie podarować..Składki płacić powinna, ale ta machina miele powoli, więc najprawdopodobniej się "śliźnie" ;).O ile oczywiście więcej w gewerbę bawić się już nie będzie..
26 lipca 2015 14:08
Bardzo wam dziękuję. Żeby dostać kasę i zamknąć gewerbę muszę tu zostać do wtorku niestety...:/ Jakoś wytrwam-to 2 doby tylko. Magdzie rozumiem, że mówisz o niemieckiej skarbówce? To ma zrobić pośredniczka-ona za to kase właśnie bierze. Wyczytałam też na tej stronie co linka podałam, że moja gewerba była pozorowana i tak jak piszesz Salzar- rodzina może mieć więcej kłopotów ode mnie jak by się chciała szarpać. A więc...byle do wtorku. Kiedy byście powiedziały, że we wtorek jadę? Jutro jak zapłacą, nie?
26 lipca 2015 14:11
Salzar-co innego prawdziwa działność w niemczech a co innego taka pseudo gewerba co moja. Nie pisz tak jakby gewrba czymś złym była, po rpsotu trzeba mieć większe rozeznaie ode mnie w temacie.
Marta-bardzo ci dziękuję:) Czy mogę się jakoś oddwdzieczyć?
26 lipca 2015 14:14 / 4 osobom podoba się ten post
Możesz - nie wpadaj więcej w kłopoty:)
26 lipca 2015 14:15 / 4 osobom podoba się ten post
salazar

Magdzie, pisząc wyżej, że Słonecznie przepadnie w czelusciach biurokracji niemieckiej, miałam na myśli również to, że zeznanie też może sobie podarować..Składki płacić powinna, ale ta machina miele powoli, więc najprawdopodobniej się "śliźnie" ;).O ile oczywiście więcej w gewerbę bawić się już nie będzie..

Przepadnie albo i nie,to nic ja nie kosztuje wypelnienue kilku drukow,ja tam akurat z urzedami wole dmuchac na zimne.Jej sprawa co zrobi,gorzej jak sie za 5 lat dopatrza ze miala gewerbe i sie nie rozliczyla.
26 lipca 2015 14:18 / 3 osobom podoba się ten post
Słonecznie, wybacz, ale nie zaczynaj interpretować na swój sposób moich postów. Twoje "rozkminy" nie są na moją głowę i nie bedę w nie wchodzić :).Nigdzie nie napisałam, że gewerba jest zła. Złe jest "bawienie się" nią czy też w nią i zdania nie zmieniam, odkąd sama się nią (przepraszam co wrażliwsze uszy) "udupiłam". 
Napisałam tyle, ile wiem, dziękuję za uwagę i życzę wszystkiego dobrego :).
26 lipca 2015 14:21 / 1 osobie podoba się ten post
magdzie

Przepadnie albo i nie,to nic ja nie kosztuje wypelnienue kilku drukow,ja tam akurat z urzedami wole dmuchac na zimne.Jej sprawa co zrobi,gorzej jak sie za 5 lat dopatrza ze miala gewerbe i sie nie rozliczyla.

W całej rozciągłości masz rację, ale trzeba jeszcze wiedzieć jak te druki wypełnić, gdzie złożyć i takie tam inne drobiazgi ;).