Na wyjeździe #26

26 lipca 2015 17:55
A z twojego postu gdzie cytujesz lena 46 zrozumiałam inaczej, ale ok, jak mówisz, że nie to ci wierzę, bo ty się na tym znasz. Jeszcze mi takie ważne pytanie przyszło, jak ja wczoraj na policję dzwoniłam to czy każda rozmowa jest nagrywana czy ta rozmowa może posłużyć za dowód, że zgłaszałam sprawę czy muszę złożyć oficjalne zeznanie-chodzi o to wypowiedzenie natychmiast. Ja wumowie mam tylko te 14 dni i nic o zadnych karach nie ma.
26 lipca 2015 17:57
czyli jak mam teraz to ubezpiecznie polskie i zaraz po pworcie rejestruję się w PUP to nie muszę tutaj tej krankenkassy opłacać?
26 lipca 2015 17:59
slonecznie

A z twojego postu gdzie cytujesz lena 46 zrozumiałam inaczej, ale ok, jak mówisz, że nie to ci wierzę, bo ty się na tym znasz. Jeszcze mi takie ważne pytanie przyszło, jak ja wczoraj na policję dzwoniłam to czy każda rozmowa jest nagrywana czy ta rozmowa może posłużyć za dowód, że zgłaszałam sprawę czy muszę złożyć oficjalne zeznanie-chodzi o to wypowiedzenie natychmiast. Ja wumowie mam tylko te 14 dni i nic o zadnych karach nie ma.

Slonecznie,kazda rozmowa
Jest nagrywana.ale jezeli
Nie bylam tam osobiscie
I nie podpisalas zgloszenia
To rozmowa przez tel sie nie liczy.Nikt nie bedzie z Policjantow szukal nagrania.
Tak ja mysle.

26 lipca 2015 18:07
Ona_Lisa

Slonecznie,kazda rozmowa
Jest nagrywana.ale jezeli
Nie bylam tam osobiscie
I nie podpisalas zgloszenia
To rozmowa przez tel sie nie liczy.Nikt nie bedzie z Policjantow szukal nagrania.
Tak ja mysle.

Nie tak.po to sa nagrywane rozmowy aby stanowily ewentualny dowod w sprawie.a odnalezienie nagranej rozmowy nie jest trudne.
26 lipca 2015 18:09
ania52

Nie tak.po to sa nagrywane rozmowy aby stanowily ewentualny dowod w sprawie.a odnalezienie nagranej rozmowy nie jest trudne.

Dobrze by bylo,zeby tak
Wlasnie to wygladalo.;)
26 lipca 2015 18:09
Aniak

Marta , jaki pracodawca ???? nie myl pojęć . Pracodawca jest wtedy gdy jest umowa o pracę . Tutaj mamy usługobiorcę / Rodzina / i usługodawcę / Słonecznie / Biuro usługowe po prostu za Słonecznie odwala cała papierkową robotę gewerbowicza i szuka dla niej Stelle . I za to pobiera kasę .

Ok.napisałam przecież że nie znam się:)
ja sobie grzecznie jeżdżę z polskimi agencjami
a o tej firmie o której pisze Słonecznie to tak sobie dedukuję swobodnie,po tłumaczeniu nazwy
26 lipca 2015 18:25 / 1 osobie podoba się ten post
Aniak

Nie `za bardzo jestem do tego przekonana , to byłoby superkorzystne . Podaj jak możesz namiary gdzie takiego przepisu szukać . Ja wiem - po szkoleniu w AfA , że jak mam Gewerbę i siedziba mojej firmy jest w Niemczach - to musze tutaj opłacać składkę na ubezpieczenie zdrowotne .W Polsce jak chcę to mogę ale moje polskie ubezpieczenie zdrowotne w momencie kiedy moja firma ma siedzibę w niemczach i w niemczech wykonuję swoje usługi - niestety nie zastapi ubezpieczenia niemieckiego . Bardzo cię prosze jak wiesz coś konkretnego to podaj - dla mnie osobiście byłaby to znaczna pomoc - wiecej Euro zostałoby w kieszeni :)

Sa dwa rodzaje Gewerby z zameldowaniem i bez zameldowania .Jeśli jest zameldowana to podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu tu na terenie Niemiec .To co pisałam to chodzi o prowadzenie działalności bez zameldowania Poszukam tej informacji i podeślę Ci link Wiem ze czytałam ,ze wtedy gdy jesteś bez zameldowania to musisz mieć w Polsce państwowe ubezpieczenie .Z pewnością nie w chodzą w grę prywatne ubezpieczenie .Wiem ze takie ubezpieczenie można wykupić w Polsce w NFZ ....
26 lipca 2015 18:45
lena 46-z tego co piszesz wynika jasno, że będe musiała zapłacić za te 5 tygodni które tu jestem do krankenkassy, a ty Aniak piszesz, że nie muszę-nic już nie kumam.
26 lipca 2015 18:57 / 1 osobie podoba się ten post
lena46

Sa dwa rodzaje Gewerby z zameldowaniem i bez zameldowania .Jeśli jest zameldowana to podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu tu na terenie Niemiec .To co pisałam to chodzi o prowadzenie działalności bez zameldowania Poszukam tej informacji i podeślę Ci link Wiem ze czytałam ,ze wtedy gdy jesteś bez zameldowania to musisz mieć w Polsce państwowe ubezpieczenie .Z pewnością nie w chodzą w grę prywatne ubezpieczenie .Wiem ze takie ubezpieczenie można wykupić w Polsce w NFZ ....

Lena - Słonecznie napisała , że firma zameldowała jej gewerbę w Niemczech , tak to zrozumiałam , zatem podlega oskładkowaniu w Niemczech . Pytanie tylko : czy w ramach opłaty za te usugi biurowe Seniorenservice-HPtakże jest zapłata ubezpieczenie zdrowotnego / niska składka w jakimś tam ubezpieczeniu grupowym / . Słonecznie musi tą kwestię wyjaśnić z Seniorenservice-HP . Bez tego kazda odpowiedź na jej pytanie dotyczące ubezpieczenia zdrowotnego  nie ma sensu - bo wprowadzi jedynie chaos .
Słonecznie - wypytaj koordynatorki jak z tym ubezpieczeniem jest : nie musisz dzwonić - napisz maila . Bardziej polecam .
26 lipca 2015 19:03 / 1 osobie podoba się ten post
slonecznie

lena 46-z tego co piszesz wynika jasno, że będe musiała zapłacić za te 5 tygodni które tu jestem do krankenkassy, a ty Aniak piszesz, że nie muszę-nic już nie kumam.

ja nie piszę jasno bo  na tym sie  nie znam Od niedawna  interesuje  się tym rodzajem zatrudnienia i wertuje wszędzie gdzie tylko jest  możliwośc tak  abym zdobyła coraz więcej informacji .Na lepiej zasięgnij informacji od osob która są bardzo dobrze zorientowane  w tym temacie A ja z Aniak tylko  miedzy sobą polemizujemy a po za tym  słonecznie masz specjalne strony rządowe i nie tylko gdzie są wszystkie szczegółowe informacje na temat gewerby w Niemczech .Masz tak dokładnie opisane ,ze w sumie nie potrzebujesz  tak do końca naszych informacji .A jeśli chodzi o Twoją sytuacje to ciężko mi cokolwiek powiedzieć ,ponieważ Twoje informacje są cząstkowe .Żeby dziewczyny doświadczone mogły udzielić Ci rad to byś musiała to wszystko pozbierać w jedną całość i opisać to dokładnie
26 lipca 2015 19:04 / 2 osobom podoba się ten post
Marta

Ok.napisałam przecież że nie znam się:)
ja sobie grzecznie jeżdżę z polskimi agencjami
a o tej firmie o której pisze Słonecznie to tak sobie dedukuję swobodnie,po tłumaczeniu nazwy

Marta - sorry jeżeli to zabrzmiało z mojej strony jako " święte oburzenie " Sorry   no ale ja tak mam , bo na nieszczęscie byłam wielkokrotnie uczestnikiem zażartej dyskusji - później już tylko obserwatorem :( - gdy prawie szło na noże udowadnianie swoich racji i każda ze stron je miała - tylko zapomniano i jednym na poczatku dyskusji : uzgodnić i czym rozmawiamy np czy o umowie o pracę , czy umowie zleceniu czy gewerba itd . Dyskusja wrzała , krew się lała a człek , który tylko zapytał o coś miał w głowie kompletny mętlik i dalej nie wiedział co i jak .
26 lipca 2015 19:11 / 2 osobom podoba się ten post
Słonecznie - na spokojnie spróbuj tutaj doczytać tutaj : sama wiesz jak masz tą gewerbę zameldowaną , czy masz w Polsce ubezpieczenie itd poczytaj - może to ci pomoże http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=849&langId=pl
26 lipca 2015 19:37 / 7 osobom podoba się ten post
Slonecznie, skondensuje w miare problem:

1/ Rozmowa z koordynatorka potrzebna jest do ustalenia:
 a/ Czy jestes zameldowana (chodzi o zameldowanie zamieszkania), na terenie DE,
 b/ jesli jestes zameldowana fizycznie (masz zgloszone zamieszkanie), to rowniez powinnas byc zgloszona do Krankenkasse,
2/ Umowa zrodzina: jest podpisana miedzy Toba, a rodzina, w zwiazku z czym Ty swoim podpisem zgodzilas sie na okreslony tryb rozwiazania umowy o swiadczenie uslug, mozesz w tym przypadku prosic rodzine o rozwiazanie, powiedzmy, natychmiastowe (uwaga: rodzina nie musi sie zgodzic, wiec, jesli w tej umowie sa jakies kary - a rodzina zechce je wyegzekwowac - kary dosiegna Ciebie),
3/ Rozwiazanie Gewerbe:
 a/ Urzad miejski - tam zglaszasz zamkniecie dzialalnosci,
 b/ jesli jestes fizycznie zameldowana - wymeldowanie z adresu pobytu,
 c/ Urzad finansowy - zgloszenie zakonczenia dzialalnosci (uwaga: do konca maja 2016 musisz za przepracowany na Gewerbe czas zlozyc zeznanie podatkowe)
 d/ wymeldowanie z Krankenkasse - w przypadku, kiedy jestes zameldowana w DE, lub z innego ubezpieczenia (wiadomosci na ten temat - od posredniczki).

W przypadku, jesli nie jestes zameldowana fizycznie w DE (nie masz tu adresu zamieszkania, nie myl prosze z adresem Gewerbe) - nie moglas byc zgloszona do Krankenkasse, tylko ew. do jakiegos grupowego ubezpieczenia.

Jesli moge Ci radzic, postaraj sie bez nerwow najpierw wyegzekwowac swoje pieniadze, bo pozniej bedzie juz trudno.
Powodzenia!
26 lipca 2015 20:22 / 2 osobom podoba się ten post
Ja szczerze powiem że dziwię się wszystkim dziwczynom,które mają jeszcze cierpliwość,
dyskutowac i pomagać słonecznie.Kilka miesięcy wyraziłam swoje zdanie i sie sprawdza w 100%
26 lipca 2015 20:26 / 6 osobom podoba się ten post
opiekunkaa

Ja szczerze powiem że dziwię się wszystkim dziwczynom,które mają jeszcze cierpliwość,
dyskutowac i pomagać słonecznie.Kilka miesięcy wyraziłam swoje zdanie i sie sprawdza w 100%

A Ty chciałabyś zostać sama jak palec z takimi kłopotami?????