Na wyjeździe #26

26 lipca 2015 14:25
Ok, Salzar-ale jak piszesz "te druki" to masz na myśli te druki które muszę jutro wypełnić zeby gwerbę zamknać,tak? Czy piszecie teraz o złożeniu zeznania w maju przyszłego roku?
No każdy posty po swojemu interpretuje, inaczej się nie da. Lepiej, ze to napisałam a ty mnie z błedu wyprowadziłaś co mojej interpretacji niż jak bym nie pisząc przy niej była.
26 lipca 2015 14:27 / 2 osobom podoba się ten post
slonecznie

Ewa 14- napisz coś więcej, bo mi tę działalność ta pośredniczka otworzyła i ona też mi ją ma zamknąć, tyle, ze ona wraca 3.08. jeśli chodzi o składki na niemieckie ubezpiecznie to mi powiedziała, że muszę mieć jakiekolwiek ubezpieczenie-może być i polskie i takie mam. Czy te składki na ubezpiecznie to jedyny szkopuł czy o coś jeszcze mogę mieć problemy finansowe? Dziewczyny-mogę sama pojechać i ją zamknąć, ale jak nazywa się ten urząd?
Czy mogłybyście mi przetłumaczyć to co napisałam wcześniej?

Obym sie nie mylila ale na podstawie  §193VVG jak masz gewerbę i Meldungsstelle w Niemczech to sorry ale TUTAJ musisz zapłacić ubezpieczenie zdrowotne .- Krankenversicherung . Niech twoja koordynatorka poda ci jednak na wszeli wypadek podstawię prawną , dokładną !!! że od przepisów które wymieniłam są wyjatki . Dlaczego to takie ważne - ano abyś za rok  nie otrzymała wezwania do uzupełnienia składek zdrowotnych w jakiejś niemieckije kasie chorych . Słonecznie - rozumiem cię i twoją sytuacje ale ty lepiej poczekaj na koordynatorkę , niech ona przekaże ci wszystkie papiery twojej firmy . Chyba że masz na reku decyzję Finanzamtu nadającą ci Steuernummer itd . Bez tego jak nawet jak w Stadtamcie wymeldujesz firmę - to kto wymelduje cię z Finanzamtu ?
26 lipca 2015 14:27
Jutro będzie dom pełen ludzi, jakaś pani ma przyjść do mojej pdp i z nią rozmawiać-mam dosyć, że robią ze mnie potwora...co za powtory-oni, wyszłam , rozmawiam z nią, a ten kretyn już krzyczy "czy mam przyjść?!"-psychol
26 lipca 2015 14:32
Urzad skarbowy
26 lipca 2015 14:34
To jest urząd skarbowy, tak? a ten numer to numer podatkowy, tak? i z urzędu skarbowego też sie muszę wymeldować, tak?
26 lipca 2015 14:38
slonecznie

To jest urząd skarbowy, tak? a ten numer to numer podatkowy, tak? i z urzędu skarbowego też sie muszę wymeldować, tak?

Wymeldowac MUSISz gewerbe i meldunek tylko.Najlepiej chyba obgadaj to z Ta babka co ci zalatwiala wszystko,ona to moze zrobic bez twojego udzialu nawet,wiec lepiej zostaw to jej.
26 lipca 2015 14:45
Słonecznie - czy ty czy też twoja koordynatorka wystawia rodzinie rachunek - właściwie to obojętne bo wystawiając prawidłowy rachunek gewerbowicz musi na nim wpisać min : Steuernummer / czyli niemiecki numer podatkowy - który właśnie nadaje ci Finanzamt / oraz min musi wpisać : » Diese Rechnung enthält aufgrund des par 19 UStG / Kleinunternehmen - Regelung/ keine Umsatzsteuer und ist zahlbar nach Erhalt ohne jeden Abzug « = oznacza to , że jesteś tzw małym przedsiębiorcą i działasz na podstawie przepisów podatkowych takiego statusu . Min dlatego też jak nie przekroczysz kwoty określonej jako graniczna nieopodatkowana w roku 2015 / nie wiem dokładnie - Steuberaterka mnie rozlicza :) / to podatku na razie nie płacisz i rozliczysz się dopiero kompleksowo w nastepnym roku .
26 lipca 2015 14:50 / 7 osobom podoba się ten post
Oj slonecznie pomijajac to co cie spotkalo to mam ochote przelozyc cie przez kolano!
Podjelas sie pracy na gawerbe a widze ze sie nie zapoznalas z przepisami nie wiesz w sumie nic!! Oparlas się na kims a teraz cie ta osoba zawiodla i zostawila sama sobie,nie wiem czy cie podziwiac czy glupote czy za odwage tym bardziej ze sama mowisz ze twoj niemiecki jest slaby.
Zycze ci bys jak najszybciej opuscila to miejsce i wygrzebala sie z tej gewerby bez wiekszej szkody.
26 lipca 2015 15:15 / 3 osobom podoba się ten post
kasiachodziez

Oj slonecznie pomijajac to co cie spotkalo to mam ochote przelozyc cie przez kolano!
Podjelas sie pracy na gawerbe a widze ze sie nie zapoznalas z przepisami nie wiesz w sumie nic!! Oparlas się na kims a teraz cie ta osoba zawiodla i zostawila sama sobie,nie wiem czy cie podziwiac czy glupote czy za odwage tym bardziej ze sama mowisz ze twoj niemiecki jest slaby.
Zycze ci bys jak najszybciej opuscila to miejsce i wygrzebala sie z tej gewerby bez wiekszej szkody.

Kasiu ,podpisuje się!!!!!W pogoni za kasą nie wolno zgubić zdrowego rozsądku!!!Również życzęSłonecznie ,żeby się to wszystko szybko i bezboleśnie zakonczyło ,ale szczerze powie szlag mnie trafił jak przeczytałam wyżej jej odpowiedź do Salazar.Sorki Słonecznie ,z Twoich pytan wynika ,że nie masz kompletnie pojęcia nt.gewerby,a już pytanie o Finanzamt mnie rozwaliło.Ale w pewnym sensie dobrze ,że to wyszło przy okazji tego paskudztwa,które Cie spotkało bo gdyby było wsio ok to wróciłabys do domu w  niewiedzy i kto wie czy za jakis czas nie byłoby z tej jak napisałaś pseudogewerby większych kłopotów.
Mnie samą kusi gewerba, ale nie czuję sie na siłach właśnie ze względu na niedostateczną znajomośc i języka i niemieckich przepisów rozpoczynać tej "zabawy".
26 lipca 2015 15:18
Aniak-to ja już nic nie rozumiem z tego co piszesz o tej skarbówce niemieckiej. To ja tam muszę się jakoś wymeldowywać z skarbówki czy nie muszę???
Rozmwiałam teraz zdziewczyną która już 2 lata przez tą posredniczkę pracuję, Krankenkasse nie opłca i żadne wezwanie jej nie przyszło- powiedziała, że jak nas zatrudnia rodzina bezpośrednio to wtedy rodzina musi to opłacać, a ja jestem partnerem tej pośredniczki i umowę mam z nią i dla mnie krankenkasse jest opcjonalne.
26 lipca 2015 15:25
Oj tam Kasia-sama rozkminiłam, ze to skarbówka:D
Ja jutro pogadam z tą pośredniczką, powiem prawdę, że ja tu jestem w stanie zgrożenia zdrowia, bo mąż pdp się na mnie zamachnął (nawet jeśli to była symulacja), że padłam ofiarą molestwoania seksualnego i absolutnie nie zostaję tu ani chwili dłużej- pdp się mnie dziś ironicznie zapytała czy już zgłosiłam na policję jej męża- nie przyszkadza jej to się dzieje- że ktoś cierpi, że mógł mnie uderzyć i zrobić mi krzywdę-co za ku....chcę zobaczyć ich miny jak jutro wieczorem zapakuję się do busa, ona złośliwie nie pójdzie ze mną rano mi zapłcić do banku muszę czekać na popołudnie na przyjście ich siostrzenicy, rano za to idę się wymeldować. Boże chcę mieć te pieniądze już na koncie i chcę z tąd zjechać. Tylko tyle. To piekło.
26 lipca 2015 15:28
Dostałam też numer idetyfikacyjny AO, ale rozumiem, że to nie jest ten numer podatkowy?
26 lipca 2015 15:31
slonecznie

Aniak-to ja już nic nie rozumiem z tego co piszesz o tej skarbówce niemieckiej. To ja tam muszę się jakoś wymeldowywać z skarbówki czy nie muszę???
Rozmwiałam teraz zdziewczyną która już 2 lata przez tą posredniczkę pracuję, Krankenkasse nie opłca i żadne wezwanie jej nie przyszło- powiedziała, że jak nas zatrudnia rodzina bezpośrednio to wtedy rodzina musi to opłacać, a ja jestem partnerem tej pośredniczki i umowę mam z nią i dla mnie krankenkasse jest opcjonalne.

Napisałam co ja wiem o przepisach dotyczących Gewerbe .Pytanie które chyba wyjaśni wszystko : czy ty wystawiasz na piśmie rachunek rodzinie ? czy też po zakończeniu miesiąca rodzina przelewa ci na konto kasę i ta umowa , którą masz to umowa pomiędzy tobą jako osobą fizyczną a rodziną ?
26 lipca 2015 15:32
jak mi odpowiedz na te pytania to ja ci dokładnie odpowiem na twoje wątpliwości
26 lipca 2015 15:33 / 1 osobie podoba się ten post
slonecznie

Ewa 14- napisz coś więcej, bo mi tę działalność ta pośredniczka otworzyła i ona też mi ją ma zamknąć, tyle, ze ona wraca 3.08. jeśli chodzi o składki na niemieckie ubezpiecznie to mi powiedziała, że muszę mieć jakiekolwiek ubezpieczenie-może być i polskie i takie mam. Czy te składki na ubezpiecznie to jedyny szkopuł czy o coś jeszcze mogę mieć problemy finansowe? Dziewczyny-mogę sama pojechać i ją zamknąć, ale jak nazywa się ten urząd?
Czy mogłybyście mi przetłumaczyć to co napisałam wcześniej?

Słonecznie, poza tym, co już dziewczyny napisały nic więcej chyba do załatwienia nie masz . Aniak jest swietna w te niemieckie urzędnicze "klocki", najlepiej, zeby ona się wypowiedziała.
Ja mam tylko jeszcze jedna wątpliwość co do stwierdzenia na tym papierze, który Marta ci przetłumaczyła. Czy aby na pewno mozna tam uzyć słowa " opiekunka"........ No chyba , ze w umowie masz dokładnie tak napisane, ze jesteś opiekunką.
Być może się mylę, to dziewczyny biegłe w tych sprawach skorygują moją wątpliwość.