Na wyjeździe #26

26 lipca 2015 16:51
Aniak-bardzo, bardzo ci dziękuję:):) Moje ostatnie pytanie jak już znasz moją sytuację i to biuro, to czy twoim zdaniem dalej mnie Krankenkasse obowiązuje zapłacić za to co na Gewerbie byłam??
26 lipca 2015 16:53
lena46- termin jest do końca maja na rozliczenie się, nie?
26 lipca 2015 16:53
26 lipca 2015 16:55 / 1 osobie podoba się ten post
lena46

Weszłam na stronę  Finanzamt i tam wyczytałam W przyszłym roku będzie  musiała się rozliczyć ,nawet jeśli miała stawkę "0" ,bo inaczej to zapłaci wysoką kare  .To jest numer identyfikacji podatkowej w Niemczech

No wlasnie ,lepiej z nimi nie igrac  
26 lipca 2015 16:59
To to jest w końcu NIP czy coś innego, bo się już zgubiłam. Wiem że do niemieckiej skarbówki wysyła się rozliczenie wstępne i oni potem odsyałają swoje wyliczenia-tak mi poprzednie opiekunki u tej mojej pośredniczki mówiły.
26 lipca 2015 17:03 / 2 osobom podoba się ten post
slonecznie

na podstawie par. 149 ustęp 2 niemieckiej ustawy AO do dnia 31 maja roku następującego po roku rozliczeniowym  za rok 2015 do 31.05.2016. Słonecznie jeśli chodzi o prawo Niemieckie to mam powierzchniową wiedze ,tu  musisz poradzić się mądrzejszych głów .........
26 lipca 2015 17:06 / 1 osobie podoba się ten post
slonecznie

To to jest w końcu NIP czy coś innego, bo się już zgubiłam. Wiem że do niemieckiej skarbówki wysyła się rozliczenie wstępne i oni potem odsyałają swoje wyliczenia-tak mi poprzednie opiekunki u tej mojej pośredniczki mówiły.

To jest numer identyfikacji podatkowej na terenie Niemiec .
26 lipca 2015 17:06 / 1 osobie podoba się ten post
slonecznie

Aniak-bardzo, bardzo ci dziękuję:):) Moje ostatnie pytanie jak już znasz moją sytuację i to biuro, to czy twoim zdaniem dalej mnie Krankenkasse obowiązuje zapłacić za to co na Gewerbie byłam??

Słonecznie - podejrzewam , że na pewno masz opłacone ubezpieczenie zdrowotne ale nie w państwowej kasie chorych np AOK - tylko ta firma , jak wiele innych pracujących w taki sposób , ubezpieczyła cię zbiorowo w jakimś prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym . Dlatego powinna firma Seniorenservice-HP dać ci na piśmie potwierdzenie , ze w tym czasie jak z nimi współpracowałaś byłaś ubezpieczona tu a tu i odprowadzono składki w takiej a takiej wysokości i że cię wymeldowali z tego ubezpieczenia .
26 lipca 2015 17:16 / 1 osobie podoba się ten post
Aniak

Słonecznie - podejrzewam , że na pewno masz opłacone ubezpieczenie zdrowotne ale nie w państwowej kasie chorych np AOK - tylko ta firma , jak wiele innych pracujących w taki sposób , ubezpieczyła cię zbiorowo w jakimś prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym . Dlatego powinna firma Seniorenservice-HP dać ci na piśmie potwierdzenie , ze w tym czasie jak z nimi współpracowałaś byłaś ubezpieczona tu a tu i odprowadzono składki w takiej a takiej wysokości i że cię wymeldowali z tego ubezpieczenia .

Jeśli zgłosiła ze jest ubezpieczona w Polsce to firma nie opłaca jej składek ponieważ nie może posiadać podwójnego obowiązkowego ubezpieczenia .Ale jest pewne ze Niemiecki urząd wyśle pismo z zapytaniem o ubezpieczyciela  w Polsce Jeśli potwierdza w Polsce ze tak to  nie będzie musiała opłacać  składek niemieckich a jeśli wyjdzie że nie ma ubezpieczenia to nalicza jej składki wraz z odsetkami .
26 lipca 2015 17:17 / 3 osobom podoba się ten post
Seniorenservice-HP weszlam na strone internetowa i tam sa wszystkie namiary na to cos.
Jest podany numer stacjonarny, telefon komorkowy, e-mail i strona www.
Takze fotografia Pani i Jej dane personalne z  Nazwiskiem i Imieniem. Nawet stanem posiadania dzieci.
I nie mozna do tej Osoby zadzwonic i z nia porozmawiacc, omowic temat?
Chyba, ze o kims innym napisalam.

26 lipca 2015 17:34
Aniu! A pamiętasz przypadek Ani37? Opisywała swoją sytuację i z tego co pamiętam właśnie problem wyrzucenia jej z domu był podniesiony. W Niemczech jeśli ktoś kogoś w domu nie chce mieć to go może wyrzucić i jest to jego prawo. Poszperajcie, Ania to dosyć dokładnie wówczas opisała.
26 lipca 2015 17:42
lena46

Jeśli zgłosiła ze jest ubezpieczona w Polsce to firma nie opłaca jej składek ponieważ nie może posiadać podwójnego obowiązkowego ubezpieczenia .Ale jest pewne ze Niemiecki urząd wyśle pismo z zapytaniem o ubezpieczyciela  w Polsce Jeśli potwierdza w Polsce ze tak to  nie będzie musiała opłacać  składek niemieckich a jeśli wyjdzie że nie ma ubezpieczenia to nalicza jej składki wraz z odsetkami .

Nie `za bardzo jestem do tego przekonana , to byłoby superkorzystne . Podaj jak możesz namiary gdzie takiego przepisu szukać . Ja wiem - po szkoleniu w AfA , że jak mam Gewerbę i siedziba mojej firmy jest w Niemczach - to musze tutaj opłacać składkę na ubezpieczenie zdrowotne .W Polsce jak chcę to mogę ale moje polskie ubezpieczenie zdrowotne w momencie kiedy moja firma ma siedzibę w niemczach i w niemczech wykonuję swoje usługi - niestety nie zastapi ubezpieczenia niemieckiego . Bardzo cię prosze jak wiesz coś konkretnego to podaj - dla mnie osobiście byłaby to znaczna pomoc - wiecej Euro zostałoby w kieszeni :)
26 lipca 2015 17:44
Aniak, ale jak się zarejestruję zaraz po powrocie w PUP, to i tak zalegam z tym ubezpieczeniem i potem krankenkasse będzie mnie scigać o te 5 tygodni tutaj +odsteki?
26 lipca 2015 17:45
slonecznie

Aniak, ale jak się zarejestruję zaraz po powrocie w PUP, to i tak zalegam z tym ubezpieczeniem i potem krankenkasse będzie mnie scigać o te 5 tygodni tutaj +odsteki?

nie
26 lipca 2015 17:55
A z twojego postu gdzie cytujesz lena 46 zrozumiałam inaczej, ale ok, jak mówisz, że nie to ci wierzę, bo ty się na tym znasz. Jeszcze mi takie ważne pytanie przyszło, jak ja wczoraj na policję dzwoniłam to czy każda rozmowa jest nagrywana czy ta rozmowa może posłużyć za dowód, że zgłaszałam sprawę czy muszę złożyć oficjalne zeznanie-chodzi o to wypowiedzenie natychmiast. Ja wumowie mam tylko te 14 dni i nic o zadnych karach nie ma.