Weszłam na stronę Finanzamt i tam wyczytałam W przyszłym roku będzie musiała się rozliczyć ,nawet jeśli miała stawkę "0" ,bo inaczej to zapłaci wysoką kare .To jest numer identyfikacji podatkowej w Niemczech
Weszłam na stronę Finanzamt i tam wyczytałam W przyszłym roku będzie musiała się rozliczyć ,nawet jeśli miała stawkę "0" ,bo inaczej to zapłaci wysoką kare .To jest numer identyfikacji podatkowej w Niemczech
lena46- termin jest do końca maja na rozliczenie się, nie?
To to jest w końcu NIP czy coś innego, bo się już zgubiłam. Wiem że do niemieckiej skarbówki wysyła się rozliczenie wstępne i oni potem odsyałają swoje wyliczenia-tak mi poprzednie opiekunki u tej mojej pośredniczki mówiły.
Aniak-bardzo, bardzo ci dziękuję:):) Moje ostatnie pytanie jak już znasz moją sytuację i to biuro, to czy twoim zdaniem dalej mnie Krankenkasse obowiązuje zapłacić za to co na Gewerbie byłam??
Słonecznie - podejrzewam , że na pewno masz opłacone ubezpieczenie zdrowotne ale nie w państwowej kasie chorych np AOK - tylko ta firma , jak wiele innych pracujących w taki sposób , ubezpieczyła cię zbiorowo w jakimś prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym . Dlatego powinna firma Seniorenservice-HP dać ci na piśmie potwierdzenie , ze w tym czasie jak z nimi współpracowałaś byłaś ubezpieczona tu a tu i odprowadzono składki w takiej a takiej wysokości i że cię wymeldowali z tego ubezpieczenia .
Jeśli zgłosiła ze jest ubezpieczona w Polsce to firma nie opłaca jej składek ponieważ nie może posiadać podwójnego obowiązkowego ubezpieczenia .Ale jest pewne ze Niemiecki urząd wyśle pismo z zapytaniem o ubezpieczyciela w Polsce Jeśli potwierdza w Polsce ze tak to nie będzie musiała opłacać składek niemieckich a jeśli wyjdzie że nie ma ubezpieczenia to nalicza jej składki wraz z odsetkami .
Aniak, ale jak się zarejestruję zaraz po powrocie w PUP, to i tak zalegam z tym ubezpieczeniem i potem krankenkasse będzie mnie scigać o te 5 tygodni tutaj +odsteki?