Leń totalny dzisiaj zagościł u mnie . Nawet nie myśle z nim sie zmagać, dobrze nam razem . Cichutko , gołąbek grucha , drzwi na taras szeroko otwarte przeniosłam się z lapkiem i obserwujw ruch w ogrodzie. Dobrze , że wczoraj uzupełniłam wodę w poidełkach teraz ptaszęta harcują. Nie wiem co za czort na tej szteli nadał te gęsi
latają całą noc z krzykiem nad naszym domem. A wogóle to jakaś trasa przelotowa, bo łabędzie też ze śmiesznym pomrukiem fruna sobie w dal. Czekam tylko na żurawie, pdp opowiada ,że juz niedługo zaczna sie przeloty . Klangor żurawi nastraja mnie nostalgicznie - nie lubie go.
Zostało mi na tej szteli cos tak ok. 20 dni. Dobrze sie tu pracuje . Ja sznuje mojego pdp, a on mnie. Nie miałam z nim scysji do tej pory, bo nie było powodu. Moj pdp za kilka m-cy kończy 95 lat sam robi wszystko jesli chodzi o higiene osobistą , pierze też swoje skarpetki , sam robi sobie sniadanie , sam po sobie zmywa naczynia. Sam tez odkurza swój pokój , bo nikt tak dobrze nie zrobi jak on. A ja mu nie przeszkadzam. Dzien jak co dzień z zegarkiem i rytmem . Mogę sobie cos planować, bo wiem kiedy jestem potrzebna . W miedzyczasie jestem wolna. Moj czas wolny nie jest okreslony, najczęściej mam wolne soboty i niedziele. Wtedy ktoś z rodziny kreci sie w poblizu. Pdp nie wymaga opieki całodobowej . Ot tak trzeba zajrzeć do niego , żeby za długo nie siedział sam i rozmyślał. Moj czas wolny planujemy wspolnie z córka pdp . Dostaję info wczesniej i albo godzę sie, albo wybieramy coś innego. Są to przeważnie wyjazdy krajoznawcze , wszyscy wiedza , że przyroda dla mnie to jest to coś , czego potrzebuję najbardziej. Juz dostałam kartke z planem na dwa wekendy . tu zacytuje:
Samstag. den 03.09.2016
Ab 16.20 Uhr Fahrt mit dem Zug von ........................ aus in die Herrenhauser Garten nach Hannover zum Feuerwerk " Belgien"
Samstag , den 10.09.2016
Ab 20.00 Uhr mit dem Boot in......................"Sonne, Mond und Sterne " dass ist der Lichtparcour 2 1/2 Stunden.
Jest to kartka z informacją ponieważ te dni mam wolne i wyjeżdżam z najstarszą córka pdp zwiedzac okolice miejsca , w ktorym pracuję. Musze jednak wrócic na czas jesli chcę uczestniczyć w dalszych wyjazdach w tych dniach.
. / .