Kuchnia Niemiecka - przepisy

29 lipca 2013 22:05
ania37

to nie mój przepis a koleżanki Hogatej :) ale myślę,że musisz sama pokalkulować jak ją zrobić ;)

Ach tak, przepraszam Hogata - nie doczytałam dokladnie...
30 lipca 2013 13:55
Hej,hej !
Koleżanki,pochwalcie się jak w Niemczech robicie fasolkę szparagową i co innego z niej robicie ? :)

Dziękuję i pozdrawiam wszystkie gotujące koleżanki :)
30 lipca 2013 14:58
ania37

Hej,hej !
Koleżanki,pochwalcie się jak w Niemczech robicie fasolkę szparagową i co innego z niej robicie ? :)

Dziękuję i pozdrawiam wszystkie gotujące koleżanki :)

Tak, tak...wlasnie jutro mam zrobic. I nie macie sie chwalic tylko konkretne przepisy tu szrajbac :) 
30 lipca 2013 19:22
Asik

Tak, tak...wlasnie jutro mam zrobic. I nie macie sie chwalic tylko konkretne przepisy tu szrajbac :) 

Ok piszę przepis fasolkę szparagową ugotować na wywarze -bulion dodać szpek -podsmażony a potem trochę esiku aby nie za duzo. Zagęszczaja Niemcy lekko taki bulion mąką +cebulka + smalec.Taka fasolka w bulionie jest podawana ze szpeclami i małymi smazonymi, białymi  kiełbaskami( griil wurst} Smacznego.
30 lipca 2013 22:33
didusia

Ok piszę przepis fasolkę szparagową ugotować na wywarze -bulion dodać szpek -podsmażony a potem trochę esiku aby nie za duzo. Zagęszczaja Niemcy lekko taki bulion mąką +cebulka + smalec.Taka fasolka w bulionie jest podawana ze szpeclami i małymi smazonymi, białymi  kiełbaskami( griil wurst} Smacznego.

Oj tak tak potwierdam juz sie tego nauczyłam turobic i najadłam do znudzenia ale Gesunt!!!! Smacznego!!!
03 sierpnia 2013 11:37 / 3 osobom podoba się ten post
Roladki z fasolką szparagową i (beconem)boczkiem:
składniki•1 nieduża polędwiczka wieprzowa
•200 g boczku wędzonego w plastrach
•300 g fasolki szparagowej
•sól, pieprz, ulubione przyprawy
Przygotowanie:

Polędwiczkę pociąć po ukosie tak, aby powstały podłużne kawałki, rozklepać, posypać solą, pieprzem i ziołami.
Wcześniej ugotowaną na półtwardo fasolkę podzielić na porcje, każdą zawinąć w plaster polędwicy.
Następnie zawinąć w boczek i ułożyć na wysmarowanej blaszce.
Piec ok. 20 minut tylko do zrumienienia boczku.

Podawać z purre' ziemniaczanymi,ryżem,kto co lubi i zieloną sałatą
Smacznego ;)
03 sierpnia 2013 11:45
Placki z cukinii i kalarepy
Składniki:
•cukinia - 2 nieduże
•kalarepa - 2 bulwy
•czosnek - 3 ząbki
•cebula - jedna średnia
•mąka pszenna - 3 - 4 łyżki
•oliwa z oliwek - 1 łyżka
•1 - 2 jajka
•cebulka zielona - pół pęczka
Przygotowanie:
Cukinię, cebulę, czosnek i kalarepę obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Posól i odciśnij na sicie. Przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę i wymieszaj dokładnie - ciasto powinno mieć konsystencję jak na placki ziemniaczane.
Dodaj łyżkę oliwy i dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekaną zieloną cebulkę i jeszcze raz wymieszaj.

Rozgrzej piekarnik do 220 st. C, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim porcje (ok. 2 łyżek) placków. Piecz do zarumienienia brzegów placka i odwróć na drugą stronę. Kiedy placki zarumienią się z drugiej strony wyjmij z piekarnika.
Letni dodatek do dań głównych lub samodzielne danie z np. sosem tzatziki lub tylko z jogurtem. Pieczone w piekarniku, bez tłuszczu. Lekkie i letnie. :)
03 sierpnia 2013 12:52
Dietetyczne ciasteczka
składniki:
•3 bardzo dojrzale banany (z czarnymi plamkami)
•1 szklanka platkow owsianych
•70 ml soku jablkowego (u mnie swiezo wycisniety)
•dodatki ( u mnie): rodzynki, suszone sliwki, ziarna slonecznika, pestki dyni
•lyzeczka cynamonu
sposób przygotowania:
Banany obrac, wlozyc do miski i rozgniesc tluczkiem do miesa. Dodac sok, wymieszac. Wsypac platki owsiane, dodac cynamon, pestki i suszone owoce, wymieszac (twardosc masy regulowac sokiem i platkami, ma dac sie z latwoscia nabierac na lyzke, ale nie splywac).
Blache wylozyc papierem do pieczenia, lyzka nakladac mase, formujac ciasteczka. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku okolo 20 minut- do zrumienienia.

Slodkie ciasteczka bez maki, tluszczu i cukru- niemozliwe? Mozliwe :)
03 sierpnia 2013 13:01
Bitki w kapuście
składniki:
•600 g chudego mięsa ( z łopatki, szynki lub schabu )
•1/2 głowki świeżej młodej kapusty
•1 większa cebula pokrojona w pióra
•1 marchew pokrojona
•2 posiekane ząbki czosnku
•2 łyżki oleju do przysmażenia
•sól, pieprz, szczypta suszonych pomidorów i majeranku
Przygotowanie:
Mięso pokroić na kotleciki, rozbić dość cienko, przyprawić.
Wstawić na gorący olej i tylko lekko przesmażyć, wyłożyć na poszatkowaną wcześniej kapustę.
Na tym samym tłuszczu usmażyć cebulę, marchewkę, na koniec dodać czosnek i przełożyć do garnka z mięsem i kapustą.
Podlać 1,5 szklanki wody i wstawić do gotowania. Dusić aż mięso będzie miękkie.
Danie dla 3-4 osób
smacznego ;)
03 sierpnia 2013 13:10
Dzięki Ania za dietetyczne ciastka - ja też skorzystam, ale czym można zastąpić banany w tych ciasteczkach?
03 sierpnia 2013 13:13
grawik

Dzięki Ania za dietetyczne ciastka - ja też skorzystam, ale czym można zastąpić banany w tych ciasteczkach?

nie można...muszą być banany,chociaż pomiętam z czasów jak nic nie było właśnie takie ciasteczka, ale z innych składników,niestety nie pamiętam, bo byłam zbyt młoda,aby się pytać i zaglądać jak się robi....ważne,że były smaczne i ciasteczka ;)
03 sierpnia 2013 13:24
ok, dzięki, na pewno smaczne :)
03 sierpnia 2013 14:50
ania37

Dietetyczne ciasteczka
składniki:
•3 bardzo dojrzale banany (z czarnymi plamkami)
•1 szklanka platkow owsianych
•70 ml soku jablkowego (u mnie swiezo wycisniety)
•dodatki ( u mnie): rodzynki, suszone sliwki, ziarna slonecznika, pestki dyni
•lyzeczka cynamonu
sposób przygotowania:
Banany obrac, wlozyc do miski i rozgniesc tluczkiem do miesa. Dodac sok, wymieszac. Wsypac platki owsiane, dodac cynamon, pestki i suszone owoce, wymieszac (twardosc masy regulowac sokiem i platkami, ma dac sie z latwoscia nabierac na lyzke, ale nie splywac).
Blache wylozyc papierem do pieczenia, lyzka nakladac mase, formujac ciasteczka. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku okolo 20 minut- do zrumienienia.

Slodkie ciasteczka bez maki, tluszczu i cukru- niemozliwe? Mozliwe :)

Za ten przepis przyznaję Ci Nobla - a nawet dwa. Już idę piec. Bardzo dziękuję. Jestem zachycona.
03 sierpnia 2013 16:06 / 1 osobie podoba się ten post
Chipsy jabłkowe :)
składniki:
1 kg lub więcej jabłek najlepiej odmiany Champion

Wykonanie:

Jabłka powinny być nieduże, łatwiej je będzie nam kroić w okrągłe plastry. Jeśli mamy duże to trzeba je pokroić na ćwiartki. Muszą mieć zdrową, nie uszkodzoną skórkę i nie mogą być obite. Owoce myjemy dokładnie pod bieżącą, ciepłą wodą, osuszamy, wycieramy ściereczką albo papierowymi ręcznikami. Ostrym nożykiem, o długim wąskim ostrzu, wycinamy gniazdo nasienne przebijając jabłuszko na wylot. Można też to zrobić specjalnych urządzonkiem, taką rurką. Jabłka z dziurką, razem ze skórką, której nie obieramy!, kroimy w plastry grubości 2-3 mm. Układamy je pojedynczą warstwą na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia albo na sitkach suszarki do warzyw i owoców. W piekarniku suszymy w temp. max. 60-80st. C. Suszarkę po prostu włączamy. Suszenie trwa od kilku do kilkunastu godzin. W tym czasie należy od czasu do czasu przemieszać plasterki owoców. Po ususzeniu, kiedy będą już chrupkie, przechowywać w szczelnie zamykanym słoju czy pudełku aby nie chłonęły wilgoci u zapachów. Takie chipsy dostarczają mnóstwo błonnika, którego potrzeba przy dietach odchudzających i zawierają bardzo mało kalorii. Doskonałą przegryzajka dla dzieci i dorosłych, nie tylko na diecie
03 sierpnia 2013 16:35
Dietetyczne i pyszne pulpeciki - SKŁADNIKI:

1/2 piersi z kurczaka
1/2 cebuli
po 1,5 łyżki otrąb pszennych i owsianych
żółtko kurze
po łyżeczce posiekanego koperku i pietruszki
3 łyżki przecieru pomidorowego
250 ml bulionu
pieprz , sól
.

.
.
.
Dietetyczne i pyszne pulpeciki - PRZYGOTOWANIE:
Filet mielimy wraz z cebulą . Dodajemy pieprz i sól oraz koperek i pietruszkę . Dodajemy otręby i żółtko . Dokładnie wyrabiamy . Formujemy malutkie pulpeciki . Bulion zagotowujemy , gdy zacznie wrzeć dodajemy przecier . Mieszamy i dodajemy zioła oraz pieprz . Wkładamy pulpeciki i dusimy ok. 30 min .