Kuchnia Niemiecka - przepisy

05 sierpnia 2013 16:26
Sałatka z papryki-to hit lata od Pani Alicji ;)

Kolorowa i chrupiąca sałatka z papryki była gwiazdą minionego weekendu. Najlepsza na drugi dzień ale już w pierwszy połowa zniknęła jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.

Składniki:
•papryka czerowna - 2 sztuki
•papryka żółta - 2 sztuki
•papryka zielona - 1 sztuka
•ogórek konserwowy - 7 małych sztuk
•kukurydza konserwowa - mała puszka
•por - biała część - 1 sztuka
•ser żółty - 20 dag
•majonez domowy - 3 łyżki
•pieprz
•sól

Sposób wykonania:

Warzywa i ser kroimy w kosteczkę(ja tutaj kupuję wutfel kase). Mieszamy z odsączoną kukurydzą i dodajemy pokrojony w połówki cienkich talarków por.

Doprawiamy do smaku i łączymy składniki z pomocą 3 łyżek domowego majonezu. Sałatka powinna popracować nad sobą w lodówce kilka godzin a najlepiej całą noc więc zróbcie ją sobie wieczorem - po pierwsze nie będzie Was korcić podczas snu, po drugie warzywa zdążą skruszeć, a po trzecie aromaty doskonale się wymieszają.

Smacznego ;)
05 sierpnia 2013 16:34 / 1 osobie podoba się ten post
Uwaga, Uwaga, Faszerowane buraki :)
Atrakcyjne i wyjątkowo smaczne danie.

Składniki:
•buraki ( kupić już te ugotowane,hermetycznie po 4 pakowane)
•ryż biały 1 saszetka
•pierś z kurczaka 1 szt
•ogórek konserwowy 2 szt
•żółty ser starty
•natka pietruszki
•sól i pieprz

Wykonanie:
Ścinamy wierzch buraków. Drążymy wnętrze za pomocą łyżeczki.

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Mieszamy wszystkie składniki z drobno pokrojonym ogórkiem konserwowym, natką pietruszki i startym serem.

Farsz nakładamy do buraków. Wierzch przykrywamy plasterkiem żółtego sera. Zapiekamy w piekarniku 30 minut w 170*C.

Podajemy na ciepło.

Smacznego :)
05 sierpnia 2013 16:47
Ania37-rózne warzywa juz nadziewałam ale nie buraki-bardzo ciekawy przepis i go w domku wypróbuję:)w ogóle Twoje przepisy są mniamuśne takie ,że muszę być dobrze najedzona jak je czytam:):):):)
05 sierpnia 2013 16:56
Placuszki mojej mamusi :) jako dziecko jadałam a znikały one jeszcze gorące z patelni

Placuszki z wiejskim serkiem ( tutaj sprawdza się quark ten za 45 centów)

Składniki:
•4 jajka
•1 ½ łyżki cukru
•6 łyżek mąki
•2 łyżki roztopionego masła
•1 serek wiejski ( quark)

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier.

W osobnej misce ubić żółtka z serem, masłem, dosypując na końcu przesianą mąkę, dokładnie mieszając.

Wmieszać w ciasto pianę z białek. Smażyć małe placuszki.... POdawać z wiśniami lub brzoskwiniami

Smacznego ;)
08 sierpnia 2013 19:24
Ja ostatnio zaserwowałam mojej rodzinie ,jeden z przepisów podanych chyba przez Kasię,ale nie pamiętam.Zrobiłam obierki ziemniaków he,he
Potwierdzam,że pyszne były.
08 sierpnia 2013 20:30
Ale gdzieś wcięło ten przepis - ten na obierki ;-///
09 sierpnia 2013 10:44 / 1 osobie podoba się ten post
O Obierkach jeszcze nic nie wiem, ale obiecane przepisy na "fajnie brzmiące" ciasta.

Apfelweintorte:
Ciasto:
250g mąki;
100g margaryny;
72g cukru
1 łyżeczkę proszku do pieczenia;
Zagnieść ciasto (ja używam miksera) - wylepić nim dno i boki tortownicy.
Ciasto posypać odrobiną bułki tartej (pochłania płyn) i wypelnić pokrojonymi drobno jabłkami. Ok.1 kg., ja pokroiłam 4 szt. - dość duże.
teraz ugotować pudding:
o,5 l. soku jabłkowego;
0,5 l. białego wina;
2 torebki puddingu waniliowego;
175g cukru;
1 cukier waniliowy;
To ugotować jak nasz polski budyń. Gorący wylać na jabłka.
Piec 1 godz, w temp. 180 stopni.
Odstawić najlepiej na całą noc do wystygnięcia i stężenia.
Przed podaniem:
Ubić 300 - 400 ml. śmietany kremówki z 2 cukrami waniliowymi i zagęszczacza do bitej śmietany. Wyłożyć to na wierzcz tortu. Po wierzchu zrobić esy-floresy ok. 2 łyżkami ajerkoniaku.
Smacznego !!!
09 sierpnia 2013 10:51 / 1 osobie podoba się ten post
Teraz ciasto, które tutaj uważane jest za przysmak, a dla mnie jest trochę ciężkie, ale za to wilgotne i dłuuuugo zachowuje świeżość. :
Eierlikorkuchen:
-5 jaj
-200 g cukru pudru;
-1 cukier waniliowy;
-1 szklankę ajerkoniaku (250ml.)
-1 szklankę oleju;
-150g mąki pszennej;
-150g mąki ziemniaczanej;
-całe opakowanie proszku do pieczenia (ciasto jest ciężkie!)
Wszystko razem zmiksować. Piec 1 godzinę w 200 stopniach. (Przy termoobiegu nastawiłam na 180 stopni i było ok.)
09 sierpnia 2013 11:25 / 1 osobie podoba się ten post
Pierogi z malinami i morelami

Składniki:
•moje ciasto na pierogi ok. 35 sztuk :
•1/2 kg mąki pszennej
•ok. 350 ml mleka + 30 g masła
•nadzienie :
•350 g małych moreli( mogą być z puszki)
•250 g malin
•cukier w cukierniczce pod ręką ( do każdego pieroga wsypuję cukier na czubku łyżeczki )
•do polania :
•300 ml gęstej kwaśnej śmietany + 3 łyżeczki cukru waniliowego

Wykonanie:
Mleko krótko zagotować z masłem, tylko do jego rozpuszczenia, zdjąć z kuchenki i ostudzić.

Mąkę wsypać do miski, wlewać pomału letnie mleko i wyrabiać ciasto ręcznie, powinno być dość miękkie i plastyczne, jeżeli uważamy, że jest za twarde dodać po prostu mleka.

Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować po kolei każdą z nich, nadziewać połówkami moreli, na to wsypać troszkę cukru i położyć dorodną malinę.

Porządnie kleić, wrzucić na gotujący osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia i jeszcze z 5 minut.
Śmietanę roztrzepać z cukrem waniliowym , polać pierogi na talerzach.

Pierogi pachnące latem, przypominające o wakacjach pełnych słońca i owocowych smaków.

S m a c z n e g o :)
09 sierpnia 2013 13:04
Aniu, Twoja wina !!!! Obśliniłam wszystko dookoła. Uwielbiam pierogi - z owocami szczególnie. Takich to jeszc nie jadłam. Kiedy robisz ?
09 sierpnia 2013 13:09
Benita

Aniu, Twoja wina !!!! Obśliniłam wszystko dookoła. Uwielbiam pierogi - z owocami szczególnie. Takich to jeszc nie jadłam. Kiedy robisz ?

Kochana,ja jeszcze w swoim krótkim życiu nie robiłam pierogów,zawsze się wpraszam do bratowej lub do sąsiadów ;)
09 sierpnia 2013 13:10
ania37

Kochana,ja jeszcze w swoim krótkim życiu nie robiłam pierogów,zawsze się wpraszam do bratowej lub do sąsiadów ;)

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
To zapodajesz nie sprawdzone przez siebie przepisy????????????????????????????????????????????????????
Jeśli tak - to i ta jestem zadowolona, dawaj dalej !!!
09 sierpnia 2013 13:14
Benita

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
To zapodajesz nie sprawdzone przez siebie przepisy????????????????????????????????????????????????????
Jeśli tak - to i ta jestem zadowolona, dawaj dalej !!!

no,akurat pierogi to niesprawdzony przepis w sensie robienia osobiście,ale zapewniam, że pyszne,tak samo jak nadziane jagodami lub śliwkami węgierkami...
09 sierpnia 2013 13:15
Z jagodami i jadłam i robiłam. Z truskawkami też, ale z Twojego przepisu to nawt nie słyszałam.
09 sierpnia 2013 13:18
Benita

Z jagodami i jadłam i robiłam. Z truskawkami też, ale z Twojego przepisu to nawt nie słyszałam.

A ja mam przepis na knedle z serka z owocami to jest dopiero pychota musze siegnac tylko do mojego tajemnego kajetu po poludniu napisze.Niech sie schowaja wszystkie pierogi swiata.Kto raz zle jest kupiony.