zrób kartoffelsalat i bratwurst do tego i już :):):)
a w piątek ziemniaczki, ryba, biały sosik i sałata:):):)
zrób kartoffelsalat i bratwurst do tego i już :):):)
a w piątek ziemniaczki, ryba, biały sosik i sałata:):):)
Jesli juz pytasz Benita,to ja bede malo skromna i podam Swoj wymyslony przepis na zapiekanke ziemniaczana.
Przepis na zwykla blache do ciasta.
10 duzych ziemniakow
4 jaja
o,5l kwasnej smietany
2 pory
20 dag boczku wedzonego
sol,pieprz
zolty ser do posypania
Ziemniaki obrac i zetrzec na tarce na cienkie talarki,por posiekac na cienkie paski,boczek pokroic w kostke.Nastepnie jaja wbic do smietany wymieszac,wlac smietane do warzyw posolic,popieprzyc,tak na oko do smaku,uwazac z sola bo jest boczek.Boczek wrzucic do calej reszty i wymieszac.Blache wylozyc papierem do pieczenia,przelac jeszcze surowa zapiekanke,zakryc folia aluminiowa,piec ok.40 min.w piekarniku w tem 200 stopni,sprawdzic czy ziemniaki sa juz miekkie,nastepnie zdjac folie posypac tartym serem i zapiec.Gotowe i smacznego.Ja zapiekanke podaje z sosem czosnkowym(jogurtowo-majonezowym)i salata zielona z sosem vinegret.
Dziewczyny, z Kartoffelsalat jest jak z sałatką warzywną w Polsce. Przepis niby ten sam, a w każdym domu inaczej smakuje. WW domu, w którym jestem dodaje się wędzoną słoninę. Ocet, to podstawa. Nie znoszę tej narodowej potrawy Niemców. Tłumaczę się, że ocet mi szkodzi (!).
Jesli juz pytasz Benita,to ja bede malo skromna i podam Swoj wymyslony przepis na zapiekanke ziemniaczana.
Przepis na zwykla blache do ciasta.
10 duzych ziemniakow
4 jaja
o,5l kwasnej smietany
2 pory
20 dag boczku wedzonego
sol,pieprz
zolty ser do posypania
Ziemniaki obrac i zetrzec na tarce na cienkie talarki,por posiekac na cienkie paski,boczek pokroic w kostke.Nastepnie jaja wbic do smietany wymieszac,wlac smietane do warzyw posolic,popieprzyc,tak na oko do smaku,uwazac z sola bo jest boczek.Boczek wrzucic do calej reszty i wymieszac.Blache wylozyc papierem do pieczenia,przelac jeszcze surowa zapiekanke,zakryc folia aluminiowa,piec ok.40 min.w piekarniku w tem 200 stopni,sprawdzic czy ziemniaki sa juz miekkie,nastepnie zdjac folie posypac tartym serem i zapiec.Gotowe i smacznego.Ja zapiekanke podaje z sosem czosnkowym(jogurtowo-majonezowym)i salata zielona z sosem vinegret.
Dziewczyny, z Kartoffelsalat jest jak z sałatką warzywną w Polsce. Przepis niby ten sam, a w każdym domu inaczej smakuje. WW domu, w którym jestem dodaje się wędzoną słoninę. Ocet, to podstawa. Nie znoszę tej narodowej potrawy Niemców. Tłumaczę się, że ocet mi szkodzi (!).
Też tak miałam, octu tyle, że powietrze złapać nie szlo - danie synowej. Cała Kartoffelsalat to ziemniaki pokrojone w talarki plus pokrojona sałata lodowa i ocet. Rodzinka babuni się zajadała, ja miałam z tym problem :(
ania37 dzięki - "moja" babcia uwielbia ziemniaki. Więc też ten przepis twój wykorzystam, ale rozumiem że ziemniaki i resztę mam układać warstwami? Ziemniaki, jajka ze śmietaną i znów ziemniaki?
ania37 dzięki - "moja" babcia uwielbia ziemniaki. Więc też ten przepis twój wykorzystam, ale rozumiem że ziemniaki i resztę mam układać warstwami? Ziemniaki, jajka ze śmietaną i znów ziemniaki?
Grawik, nie. Wszystko mieszasz (oprócz sera, oczywiście) w dużej misie i wylwasz do formy do pieczenia. Ja ją posmarowałam olejem. Roboty naprawdę niewiele, a pychotka. Uważajcie na te elektryczne piekarniki, ja piekłam dwa razy dłużej niż podaje Hogata, bo ziemniaki wciąż były twarde.
Też tak miałam, octu tyle, że powietrze złapać nie szlo - danie synowej. Cała Kartoffelsalat to ziemniaki pokrojone w talarki plus pokrojona sałata lodowa i ocet. Rodzinka babuni się zajadała, ja miałam z tym problem :(