Kuchnia Niemiecka - przepisy

09 sierpnia 2013 13:29
Już czekam niecierpliwie. Jam wielbicielka kluchowatych, a jeszcze jak z owocami - to poezja !
09 sierpnia 2013 13:38
Benita

Już czekam niecierpliwie. Jam wielbicielka kluchowatych, a jeszcze jak z owocami - to poezja !

Leniwe pierogi z poziomkami   składniki:   ser twarogowy, 40 dag jajka, 3 mąka ziemniaczana, 5 dag Mąka pszenna, 10 dag tarta bułka, 2 dag masło lub margaryna, 2 dag poziomki, 10-15 dag bita śmietana, szklanka   przygotowanie: Poziomki przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki i zmiksować. Ser przepuścić przez maszynkę, dodać żółtka, zmiksowane poziomki i stopniowo mąkę. Ubić pianę z białek; dodać do ciasta i ostrożnie wymieszać. Uformować na posypanej mąką stolnicy wałek z ciasta i pokrajać skośne kluski. W szerokim, płaskim rondlu zagotować wodę z solą. Wrzucać kluski na wrzątek i gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową i osączać. Podawać polane tłuszczem i zrumienioną bułką tartą oraz z bitą śmietaną
09 sierpnia 2013 13:53 / 1 osobie podoba się ten post
Ania - 40 dkg jajka i 2 dkg poziomek? Nie umiem czytać?
09 sierpnia 2013 14:02
Benita

Ania - 40 dkg jajka i 2 dkg poziomek? Nie umiem czytać?

serek twarogowy 40 dag,jajka 3, źle poszły przecinki i chyba nikt tego nie odczyta ;(
09 sierpnia 2013 14:05 / 1 osobie podoba się ten post
ania37

Leniwe pierogi z poziomkami   składniki:   ser twarogowy, 40 dag jajka, 3 mąka ziemniaczana, 5 dag Mąka pszenna, 10 dag tarta bułka, 2 dag masło lub margaryna, 2 dag poziomki, 10-15 dag bita śmietana, szklanka   przygotowanie: Poziomki przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki i zmiksować. Ser przepuścić przez maszynkę, dodać żółtka, zmiksowane poziomki i stopniowo mąkę. Ubić pianę z białek; dodać do ciasta i ostrożnie wymieszać. Uformować na posypanej mąką stolnicy wałek z ciasta i pokrajać skośne kluski. W szerokim, płaskim rondlu zagotować wodę z solą. Wrzucać kluski na wrzątek i gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową i osączać. Podawać polane tłuszczem i zrumienioną bułką tartą oraz z bitą śmietaną

Ser twarogowy 40 dag, jajka 3,mąka ziemniaczana 5 dag,mąka przenna 10 dag,bułka tarta 2 dag,masło lub margaryna 2 dag, poziomki 10-15 dag,bita śmietana szklanka,
09 sierpnia 2013 19:27
W którym temacie Kasia umieściła te "obierki" ?? Szukam i szukam, może ja już ślepnę ?? To było jak Kasia miała kłopoty z kuchenka babciną, tylko gdzie ona to pisała.
Kasia pomóż !!!
09 sierpnia 2013 19:31
Mycha

W którym temacie Kasia umieściła te "obierki" ?? Szukam i szukam, może ja już ślepnę ?? To było jak Kasia miała kłopoty z kuchenka babciną, tylko gdzie ona to pisała.
Kasia pomóż !!!

09 sierpnia 2013 19:49 / 2 osobom podoba się ten post
Benita

No to masz :)Pirwszy raz je zrobilam jak mialam 17 lat-przepis mojej babci Edzi:)

Knedle ze sliwkami -Wegierkami.

-1,5 kg sliwek wegierek
-1 kg ziemniakow
-maka
-cukier waniliowy
-cynamon

Sliwki pokroic na polowki,wydlubac pestki,zasypac cukrem i cynamonem(w/g uznania,chodzi o slodkosc i intensywnosc cynamonu).Odstawic na ok.1 godz. do lodowki.
Ziemniaki ugotowac w mundurkach,az popekaja,schlodzic,obrac i przecisnac przez praske(ja ugniatalam,jak nie milam praski).Dodac make,ziemniaki beda kleiste,wiec na oko,aby sie ciasto dobrze kleilo.
Ulepic cos w rodzaju kukli,objetosc malej garsci,zrobic dolek ,wsadzic sliwke,zakleic.
Knedle wrzucac do gotujacej,posolonej wody,gotowac,az wyskocza na wierzch.
Podawac z bulka tarta i maselkiem,lub smietana i cukrem.
Tak robilam rowniez knedle z truskawkami:)
Smacznego!!!!!!!!!!!!
Sprawdzone,moje dzieci za tym przepadaja,co ja gadam ? Wszyscy w domu za tymi knedlami przepadaja:)

Jezeli zostanie ciasto,mozna zrobic male kopytka:)
09 sierpnia 2013 19:50
Benita

No to masz :)Pirwszy raz je zrobilam jak mialam 17 lat-przepis mojej babci Edzi:)

Knedle ze sliwkami -Wegierkami.

-1,5 kg sliwek wegierek
-1 kg ziemniakow
-maka
-cukier waniliowy
-cynamon

Sliwki pokroic na polowki,wydlubac pestki,zasypac cukrem i cynamonem(w/g uznania,chodzi o slodkosc i intensywnosc cynamonu).Odstawic na ok.1 godz. do lodowki.
Ziemniaki ugotowac w mundurkach,az popekaja,schlodzic,obrac i przecisnac przez praske(ja ugniatalam,jak nie milam praski).Dodac make,ziemniaki beda kleiste,wiec na oko,aby sie ciasto dobrze kleilo.
Ulepic cos w rodzaju kukli,objetosc malej garsci,zrobic dolek ,wsadzic sliwke,zakleic.
Knedle wrzucac do gotujacej,posolonej wody,gotowac,az wyskocza na wierzch.
Podawac z bulka tarta i maselkiem,lub smietana i cukrem.
Tak robilam rowniez knedle z truskawkami:)
Smacznego!!!!!!!!!!!!
Sprawdzone,moje dzieci za tym przepadaja,co ja gadam ? Wszyscy w domu za tymi knedlami przepadaja:)

Jezeli zostanie ciasto,mozna zrobic male kopytka:)
09 sierpnia 2013 20:24
tina 100%

Proszę Mycha,  http://meska-kuchnia.pl/inne/panierowane-obierki-z-ziemniakow.html

Tina, serduszko Ty moje !! Dzięki. Miałam spisać sobie ale odłożyłam "na później". Efekt wiadomy. Dzięki dobra kobieto !!
09 sierpnia 2013 20:24
tina 100%

Proszę Mycha,  http://meska-kuchnia.pl/inne/panierowane-obierki-z-ziemniakow.html

Tina, serduszko Ty moje !! Dzięki. Miałam spisać sobie ale odłożyłam "na później". Efekt wiadomy. Dzięki dobra kobieto !!
09 sierpnia 2013 20:34
Na tej stronie są jeszcze inne fajne przepisy.Znalazłam ją,jak szukałam prostej kuchni dla syna,żeby mógł sobie coś w akademiku ugotować.
09 sierpnia 2013 20:35
Swoją drogą nie sądziłam, że to taki prosty przepis ;-)))
09 sierpnia 2013 20:47 / 1 osobie podoba się ten post
A jaki tani!;-))).
09 sierpnia 2013 21:09 / 4 osobom podoba się ten post
Benita

Obierek to ja jadla nie bede,chyba ze zaprosza mnie do ambasady nie jako opiekunke ale jako goscia.

a teraz przepis na "Topfen knodel"

3 dkg masła utrzec z 1 jajkiem az bedzie gladka masa 1/4 kg serka (w pudelku) 1 lyzka maki,szczypta soli i tyle tartej bulki zeby powstala masa nie za twarda (konsystencja ja nasze mielone) Zostawic na 1/2 godziny zeby sie dobrze zwiazala i napeczniala. Zagotowac wode osolic i formowac knedle (wielkosc obojetana ja robie takie wieksze)mozna w srodek dac sliwke,morele i wszystkie owoce jagodowe.(mrozone tez) klasc na wrzatek i 8 minuy na wolnym ogniu gotowac. Na patelni rozgrzac maslo dodac bulke tarta tak zeby byla sypka ciagle mieszajac podbrazowic ja i dodac cukier ( nie koniecznie) wyjmowac knedle klasc na rozgrzana posypke,obtoczyc z wszystkich stron.Klasc na talerz z odrobina dzemu takiego jaki owoc w srodku.Maczac sie ten knedel w tym dzemie i sie............. rabie bo jest przepyszny mieciusienki a smakuje za trudno okreslic............ poprostu niebo w gebie(w buzi).Smacznego