Kuchnia Niemiecka - przepisy

18 kwietnia 2013 20:25
Ten przepis dostałam na ostatniej mojej stelli od córki podopiecznego. Mi smakowało.
CIASTO JABŁKOWO-MARCEPANOWE
Lekkie i puszyste ciasto ucierane z wyczuwalną w smaku nutą marcepanu. Na cieście ułożone są dekoracyjnie ponacinane połówki jabłek. Całość posypana pyszną czekoladowo- migdałową kruszonką.
Składniki:
Ciasto ucierane:
300g masła lub margaryny
350g mąki pszennej
200g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
300g masy marcepanowej
6 jajek
75g mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Kruszonka:
80g czekolady gorzkiej
200g masła lub margaryny
225g mąki pszennej
2 łyżeczki kakao
150g cukru
szczypta soli
100g płatków owsianych
Dodatkowo:
1,5- 2kg jabłek (w zależności od wielkości blachy)
trochę soku z cytryny

Sposób przygotowania:
Przygotować kruszonkę. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę wymieszać z kakao, cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i płatkami owsianymi. Dodać ciepłą, roztopioną czekoladę z masłem i całość zagnieść na kruszonkę. Odstawić na bok.
Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Połówki jabłek naciąć w paseczki. Jabłka polać sokiem z cytryny.

Marcepan zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Masło (margarynę), cukier, dwie łyżeczki cukru waniliowego, szczyptę soli i starty marcepan utrzeć mikserem na najwyższych obrotach, na kremową masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. Osobno wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąki z proszkiem, mieszając tylko do połączenia składników.
Ciasto wyłożyć na największą blachę z piekarnika, wysmarowaną margaryną i posypaną mąką. (Blacha powinna mieć wymiar co najmniej 42x 30cm lub większa).
Na cieście rozłożyć połówki jabłek, układając wypukłą stroną do góry. Całość posypać gęsto kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min. (u mnie 60min.) w temperaturze 175°C (termoobieg 150°C).
Smacznego.
Uwagi:
Te największe blachy z piekarnika różną się czasami trochę wielkością. W zależności od wielkości tej blachy, ciasto może wyjść trochę niższe lub wyższe. Może pozostać również trochę niewykorzystanych jabłek i kruszonki.
Ważne, aby ciasto pod jabłkami było upieczone. Może być lekko wilgotne od owoców, ale nie surowe.
18 kwietnia 2013 20:33
Joasia

Ten przepis dostałam na ostatniej mojej stelli od córki podopiecznego. Mi smakowało.
CIASTO JABŁKOWO-MARCEPANOWE
Lekkie i puszyste ciasto ucierane z wyczuwalną w smaku nutą marcepanu. Na cieście ułożone są dekoracyjnie ponacinane połówki jabłek. Całość posypana pyszną czekoladowo- migdałową kruszonką.
Składniki:
Ciasto ucierane:
300g masła lub margaryny
350g mąki pszennej
200g cukru
300g masy marcepanowej
6 jajek
75g mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Kruszonka:
80g czekolady gorzkiej
200g masła lub margaryny
225g mąki pszennej
2 łyżeczki kakao
150g cukru
szczypta soli
100g płatków owsianych
Dodatkowo:
1,5- 2kg jabłek (w zależności od wielkości blachy)
trochę soku z cytryny

Sposób przygotowania:
Przygotować kruszonkę. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę wymieszać z kakao, cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i płatkami owsianymi. Dodać ciepłą, roztopioną czekoladę z masłem i całość zagnieść na kruszonkę. Odstawić na bok.
Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Połówki jabłek naciąć w paseczki. Jabłka polać sokiem z cytryny.

Marcepan zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Masło (margarynę), cukier, dwie łyżeczki cukru waniliowego, szczyptę soli i starty marcepan utrzeć mikserem na najwyższych obrotach, na kremową masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. Osobno wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąki z proszkiem, mieszając tylko do połączenia składników.
Ciasto wyłożyć na największą blachę z piekarnika, wysmarowaną margaryną i posypaną mąką. (Blacha powinna mieć wymiar co najmniej 42x 30cm lub większa).
Na cieście rozłożyć połówki jabłek, układając wypukłą stroną do góry. Całość posypać gęsto kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min. (u mnie 60min.) w temperaturze 175°C (termoobieg 150°C).
Smacznego.
Uwagi:
Te największe blachy z piekarnika różną się czasami trochę wielkością. W zależności od wielkości tej blachy, ciasto może wyjść trochę niższe lub wyższe. Może pozostać również trochę niewykorzystanych jabłek i kruszonki.
Ważne, aby ciasto pod jabłkami było upieczone. Może być lekko wilgotne od owoców, ale nie surowe.

:)hej:)no rewelka:)fajny ten przepis na zapiekanke,sprawdze go w domciu,bo tutaj takich rzeczy nie jedza:)marmolada truskawkowa,marmolada wisniowa i dla odmiany kolorystycznej czasem marmolada brzoskwiniowa haha a na kolacje leberwurst:)i tak na okraglo:)mateczko boska,juz  na te marmolady to chyba do konca zycia nie spojrze:):):):):)
18 kwietnia 2013 20:36
Uwielbiam marcepan i podobne ciasto tylko bez kruszonki też już piekłam...
jest pycha polecam!!!

Ja dziś zrobiłam zapiekankę częściowo z resztek... Zostało mi trochę szpecli, tortellini i sosu pomidorowego. Sos pomidorowy robię z przetartych pomidorów z puszki, dodaję troszkę cebulki i czosnku, przyprawiam solą, pieprzem, czerwoną papryką i bazylią. Do sosu dodaję podsmażone pieczarki i szynkę gotowaną. Całość chwilę duszę, dodaję makaron i mieszam. Całość wykładam na formę do zapiekania, posypuję serem żółtym i zapiekam ok 15 min. Do sosu można wg. uznania dodać paprykę lub kukurydzę. Babcia pochwaliła, a to się rzadko zdarza...
18 kwietnia 2013 20:37
Mala Joasia To Cie rozpieszcza tymi przepisami.
Mala zapomnialas o twarozku,czy Twoi tego nie jedza?
18 kwietnia 2013 20:40
BEA

Mala Joasia To Cie rozpieszcza tymi przepisami.
Mala zapomnialas o twarozku,czy Twoi tego nie jedza?

Twarozek:):):)no coz,pomarzyc mozna:):):)ale luzik,jeszcze 5 tyg i emigruje:):):)
18 kwietnia 2013 20:45
A moja babcia na ostatnim miejscu to taka zdolna byla,ze jak sobie juz tego drzemiku na tosta nalozyla,oblizala lyzeczke i wsadzila do sloiczka.
Hmmmm zakupy byly robione raz w tygodniu wiec ja dzem mialam z glowy.
Pozniej to juz zawsze no nie bylo innej rady chowalam dzem w kuchni i tam smarowalam sobie kanapki.
18 kwietnia 2013 20:45
Przepis na szybki makaron

Składniki
1 paczka makaronu razowego świderki
2 puszki pomidorów w puszcze
3 pętka suszonej kiełbasy
1-2 łyżki oleju
2 puszki czerwonej fasoli
1-2 ząbki czosnku
kilka gałązek tymianku
sól, pieprz do smaku

Najpierw na patelnię wlewam odrobinę oleju, wrzucam pomidory z puszki i podgrzewam aż się rozpadną.
W tym czasie kroję suszoną kiełbasę w kostkę a czosnek drobno.
Na patelni przesmażam kiełbasę z czosnkiem.
Dodaję do pomidorów, które już się rozpadły na „papkę”. Podgrzewam, doprawiam wszystko solą, pieprzem i dodaję świeży tymianek, na koniec dodaję fasolkę czerwoną puszki. Mieszam.
Dodaję makaron i mieszam wszystko dokładnie, nakładam na talerz, smacznego.
18 kwietnia 2013 21:20
Ja tak z innej parafii. Powoli i dyplomatycznie nauczyłam moja niemiecką "rodzinkę " jeść polskie potrawy i mam problem z głowy. Uwielbiają krupnik, kapuśniak, żurek, grzybową i wiele innych polskich tradycyjnych potraw. W ramach wymiany międzynarodowej Ja z apetytem wcinam :szpecle" z sosem i "fleischkase" raz bulion z "fledle"- nalesnik ze szczypiorkiem pokrojony na cienkie paseczki-pycha.
18 kwietnia 2013 21:22
Didusia daj przepis na naleśniki z szczypiorek,plis.
18 kwietnia 2013 21:37
Normalna masa naleśnikowa + trochę przyprawy do ziemniaków( najlepsza polska ale niemiecka też ujdzie)+ pokrojony drobno cienki szczypiorek -nazywają go Niemczech( szntylauch). Następnie tak długo smażę aby naleśnik był przypieczony na brązowo - nie jak nasze polskie na blado. Następnie kroję na cienkie paski jak makaron. To wszystko. Niemcy to jedzą z bulionem{ z proszku} .Ja tam wolę  na czystym rosole na kurczaku
18 kwietnia 2013 21:49
No prosze -taka potrawkę ,jak bylam mała -nalesniki ze szczypiorkiem pokrojone w paski plus do tego warzywa korzeniowe tez w paski na kurczakowym rosołku robiła babcia i u nas sie to nazywało "flaczki jarskie" - babcia pochodzila zza Buga i na pewno z Niemcami nie miała nic wspolnego.Ja troche zmodyfikowałam i robie rybny rosół z takimi nalesnikowymi kluseczkami:)Tez pyszotka:)
18 kwietnia 2013 21:55 / 1 osobie podoba się ten post
Może jak Niemcy uciekali do Badenii- to sie czegoś nauczyli od babć zza Buga.
18 kwietnia 2013 21:57
Pomidorowka z takimi kluseczkami też jest pyszna, a do ciasta zamiast szczypiorku można dodać bazylii
18 kwietnia 2013 22:06
didusia dzięki za przepis wypróbuje ja też w Badeni jestem,może dziadziusiowi posmakuje.
18 kwietnia 2013 22:12
Nie wiem kobietki czy kiedyś robiłyście kiełbasę w cieście. Ja nauczyłam się się jej robić jak byłam w Kempen....
A oto przepis:
Składniki
250 g mąki
20 ml śmietany
3 jajka
paczka suszonych drożdży
1 łyżka miękkiego masła
3 szczypty soli
szczypta cukru
1 duża kiełbasa (ok.400g)
Przygotowanie
Ponakłuwaj kiełbasę widelcem z obydwu stron i umieść w garnku z zimną wodą. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj przez 25 minut. Do miski wbij 3 jajka, dodaj paczkę suszonych drożdży, 3 szczypty soli i szczyptę cukru i ubij mikserem na gładka masę. Następnie dodaj śmietanę i mąkę i ubijaj bez przerwy przez kilka minut. Wyjmij kiełbasę z wody i odstaw do wystudzenia. Wysmaruj dokładnie brytfannę masłem i przełóż do niej ciasto. Wystudzoną kiełbasę obierz ze skórki. Lekko wciśnij kiełbasę w ciasto, dzięki temu ciasto przykryje kiełbasę i będzie ona dokładnie na środku po upieczeniu. Przykryj ciasto czystą ściereczką i odstaw na pół godziny, aby wyrosło. Rozgrzej piekarnik do 150°C i wstaw danie na 35 minut. Podawaj na ciepło.