Ten przepis dostałam na ostatniej mojej stelli od córki podopiecznego. Mi smakowało.
CIASTO JABŁKOWO-MARCEPANOWE
Lekkie i puszyste ciasto ucierane z wyczuwalną w smaku nutą marcepanu. Na cieście ułożone są dekoracyjnie ponacinane połówki jabłek. Całość posypana pyszną czekoladowo- migdałową kruszonką.
Składniki:
Ciasto ucierane:
300g masła lub margaryny
350g mąki pszennej
200g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
300g masy marcepanowej
6 jajek
75g mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Kruszonka:
80g czekolady gorzkiej
200g masła lub margaryny
225g mąki pszennej
2 łyżeczki kakao
150g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
100g płatków owsianych
Dodatkowo:
1,5- 2kg jabłek (w zależności od wielkości blachy)
trochę soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Przygotować kruszonkę. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę wymieszać z kakao, cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i płatkami owsianymi. Dodać ciepłą, roztopioną czekoladę z masłem i całość zagnieść na kruszonkę. Odstawić na bok.
Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Połówki jabłek naciąć w paseczki. Jabłka polać sokiem z cytryny.
Marcepan zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Masło (margarynę), cukier, dwie łyżeczki cukru waniliowego, szczyptę soli i starty marcepan utrzeć mikserem na najwyższych obrotach, na kremową masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. Osobno wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąki z proszkiem, mieszając tylko do połączenia składników.
Ciasto wyłożyć na największą blachę z piekarnika, wysmarowaną margaryną i posypaną mąką. (Blacha powinna mieć wymiar co najmniej 42x 30cm lub większa).
Na cieście rozłożyć połówki jabłek, układając wypukłą stroną do góry. Całość posypać gęsto kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min. (u mnie 60min.) w temperaturze 175°C (termoobieg 150°C).
Smacznego.
Uwagi:
Te największe blachy z piekarnika różną się czasami trochę wielkością. W zależności od wielkości tej blachy, ciasto może wyjść trochę niższe lub wyższe. Może pozostać również trochę niewykorzystanych jabłek i kruszonki.
Ważne, aby ciasto pod jabłkami było upieczone. Może być lekko wilgotne od owoców, ale nie surowe.
Ten przepis dostałam na ostatniej mojej stelli od córki podopiecznego. Mi smakowało.
CIASTO JABŁKOWO-MARCEPANOWE
Lekkie i puszyste ciasto ucierane z wyczuwalną w smaku nutą marcepanu. Na cieście ułożone są dekoracyjnie ponacinane połówki jabłek. Całość posypana pyszną czekoladowo- migdałową kruszonką.
Składniki:
Ciasto ucierane:
300g masła lub margaryny
350g mąki pszennej
200g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
300g masy marcepanowej
6 jajek
75g mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Kruszonka:
80g czekolady gorzkiej
200g masła lub margaryny
225g mąki pszennej
2 łyżeczki kakao
150g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
100g płatków owsianych
Dodatkowo:
1,5- 2kg jabłek (w zależności od wielkości blachy)
trochę soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Przygotować kruszonkę. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę wymieszać z kakao, cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i płatkami owsianymi. Dodać ciepłą, roztopioną czekoladę z masłem i całość zagnieść na kruszonkę. Odstawić na bok.
Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Połówki jabłek naciąć w paseczki. Jabłka polać sokiem z cytryny.
Marcepan zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Masło (margarynę), cukier, dwie łyżeczki cukru waniliowego, szczyptę soli i starty marcepan utrzeć mikserem na najwyższych obrotach, na kremową masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. Osobno wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mąki z proszkiem, mieszając tylko do połączenia składników.
Ciasto wyłożyć na największą blachę z piekarnika, wysmarowaną margaryną i posypaną mąką. (Blacha powinna mieć wymiar co najmniej 42x 30cm lub większa).
Na cieście rozłożyć połówki jabłek, układając wypukłą stroną do góry. Całość posypać gęsto kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min. (u mnie 60min.) w temperaturze 175°C (termoobieg 150°C).
Smacznego.
Uwagi:
Te największe blachy z piekarnika różną się czasami trochę wielkością. W zależności od wielkości tej blachy, ciasto może wyjść trochę niższe lub wyższe. Może pozostać również trochę niewykorzystanych jabłek i kruszonki.
Ważne, aby ciasto pod jabłkami było upieczone. Może być lekko wilgotne od owoców, ale nie surowe.