Witam
Mam pytanie. W Niemczech mozna kupic taka kielbase pokrojona w paseczki, taka 'mortadelowata' dodaja to np. do nudel salat. Ktos wie jak to sie poprawnie nazywa bo musze to wciagnac na liste zakupow dla syna mojej podopiecznej. Dzieki :)
Witam
Mam pytanie. W Niemczech mozna kupic taka kielbase pokrojona w paseczki, taka 'mortadelowata' dodaja to np. do nudel salat. Ktos wie jak to sie poprawnie nazywa bo musze to wciagnac na liste zakupow dla syna mojej podopiecznej. Dzieki :)
Może być też Fleischwurst - taka podobna do naszych parówek, tylko twardsza i grubsza. Niemcy dodają ją właśnie do sałatki.
Wiesiula, dziękuję. Pomysł kupiony i zapisany. Ku pamięci. Brzmi nieźle. Wypróbuję po świętach.
Teraz w calym domu pieknie pachnie :)
w Boze Narodzenie tez byl pieczony i smakowal wysmienicie.
U mojej rodzinki była to typowa potrawa wielkanocna. Rodzinka zamówiła to gotowe już,ale w stanie surowym w takiej formie aluminiowej. Formę tę wkłada się do piekarnika na 180 stopni i na okres 2 godzin 15 minut. Porcja była dla 10 osób. Podali ją na ciepło, a wręcz gorąco, pokrojoną w plastry grubości ok 2 cm. Ponieważ zostało jeszcze na 2 dzień, to podali już bez odgrzewania na zimno. Zagryzali ogóreczkami, papryką, co niektórzy jedli jeszcze do tego bagietkę . Wygląda jak jakaś mielonka.
Siemka,to jest podobne do naszej mortadeli.Ja to obsmazalam z dwoch stron i podawalam z ziemniakami isalata.Wedle zyczenia mojej pani.Wydaje mi sie ze to w pewnych rejonach Niemiec jest ich daniem specjalnym.Nawet zjadliwe.
Dzieki a smazysz na masle czy bez roznicy?o kurcze jeszcze widze,ze mam w jadlospisie:):):)zyczenie Kartoffelsuppe:):):)o matko kochana:):):)co za wymagania:):):)jak to sie robi?:):):)
Gdy przyjechalam w pierwszy dzien na to miejsce to moja zmienniczka gotowala kartoflanke.Noi ja mowie ide Ci pomoc,ona na to ale poco.Jak zobaczylam atam 1marchwka,kawalek kielbachy i 3kartofle.Szczeka mi opadla,jak to bez zadnego mieska albo kurczaczka .To na czy ma ta zupe ugotowac.Ano na wodzie odparla mi zmienniczka.