Kuchnia Niemiecka - przepisy

04 kwietnia 2013 00:03
BEA

Gdy przyjechalam w pierwszy dzien na to miejsce to moja zmienniczka gotowala kartoflanke.Noi ja mowie ide Ci pomoc,ona na to ale poco.Jak zobaczylam atam 1marchwka,kawalek kielbachy i 3kartofle.Szczeka mi opadla,jak to bez zadnego mieska albo kurczaczka .To na czy ma ta zupe ugotowac.Ano na wodzie odparla mi zmienniczka.

hahaha:)tutaj tez chyba zrobie na wodzie:)bo sknery takie ze szok:)przetrwac ile trzeba i znikac:):):)

10 kwietnia 2013 13:25
witajcie, mam pytanie, za tydzień wyjezdzam jako opiekunka do nadreni pólnocnej-niedaleko duseldorfu. czy któras z Was orientuje sie może czy jest tam jakas specjalna kuchnia, potrawy, tradycje zwiazane z jedzeniem? jade pierwszy raz dlatego nie mam rozeznania, a warto by było mieć jakies wskazówki, by się przygotowac:)
10 kwietnia 2013 14:34
bunia masz o tyle latwa sytuacje ze jak nie bedziesz wiedziala jak masz co przyrzadzic to masz internet i nas .
10 kwietnia 2013 15:50
dziękuję bardzo, ale własnie tam nie bede miala internetu, no chyba ze podopieczna bedzie miec komputer ale to raczej sprawa watpliwa):
10 kwietnia 2013 22:02
DORSZ PO STARONIEMIECKU
dorsz 600 g
boczek wędzony 100 g
mąka - według uznania
sól - według uznania
papryka słodka mielona - według uznania
oliwa 3 łyżki
masło 1 łyżka
marynowana cebulka 100 g
pomidor 4 szt
ziemniaki gotowane 600 g
papryka 2 szt
pietruszka - według uznania
wino białe 100 g
śmietana kwaśna 200 ml
cytryna 1 szt
Dorsz dzielimy na 8 porcji, każdy kawałek owijamy boczkiem. Rybę obtaczamy w mące wymieszanej z papryką, solą, natką pietruszki, smażymy je na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Kolejno wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojone w talarki ziemniaki, pomidory, cebulę, paprykę. Całość skrapiamy masłem, zalewamy winem. Tak przygotowane danie pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15 minut. Na sam koniec pieczenia całość zalewamy śmietaną, sokiem z cytryny i jeszcze chwilkę pieczemy.
11 kwietnia 2013 13:19
do andrea : moja podopieczna nie ma żadnej diety, ale ma cukrzyce więc jednak jakies tam elementy diety jednak są. ale dziękuję, jestem dobrej myśli:)
12 kwietnia 2013 09:19
hejka dziewczynki,ja słynę w mojej rodzinie z dobrej kuchi ,ale jak czytam tu te posty ....to uważam ,że nic nie umiem.Zupy to oni chyba wszystkie jedzą,ale mam pytanie;czy są tam dostępne takie przyprawy jak curry,majeranek,oregano????bo jak byłam kiedyś w Niemczech to zawiozłam swoje przyprawy i bardzo im wszystko smakowało:)no nie wiem:)zobaczę jak będę na miejscu:)

Jeśli wam to pomoże to ja dziś robię w domku:pierś z kurczaka w curry.ale delikatnie bo ja tez nie lubię przesady,do tego ziemniaczki i surówka z jabłka i marchewki:)dodaję też cebulkę zieloną do smażenia,bo daje fajny zapach:)je się nosem,nie?jak coś ładnie pachnie to i smakuje:)pozdrawiam
12 kwietnia 2013 09:36
Dorka37 - tutaj są wszystkie przyprawy ( raczej ) a Twoje jedzenie "im" smakowało, bo kuchnia polska jest smaczna. Niemcy jedzą oszczędniej i powiedziałabym .... hmmm w większości byle jak. Nie przywiązują uwagi do posiłków, ale to moje zdanie po kilku pobytach tutaj.
12 kwietnia 2013 09:52
bunia1310

do andrea : moja podopieczna nie ma żadnej diety, ale ma cukrzyce więc jednak jakies tam elementy diety jednak są. ale dziękuję, jestem dobrej myśli:)

Jak twoja pacjentka jest diabetykiem - to ma dietę i to bardzo restrykcyjną i nie sa to elementy . Musisz oczywiście wykluczyć cukier z potraw i stosowac tylko aspartam - tabletki lub płynny ale bardzo ważne jest eleiminacja tłuszczów czyli - potrawy raczej duszone lub gotowane a jeżeli smazone to jak na grilu - bez tłuszczu lub kilka kropel jedynie na patelnie , zapomnij o śmietanie - tylko jogurt i to niskotłuszczowy , pieczywo - no na opakowaniu muszisz przeczytać jakie pieczywo na najniższy BE / to jest podawane na kazdym opakowaniu żywnoście w Niemczech ? Ten wskaźnik musi być jak najniższy . A tak poza tym - Uwaga na owoce i warzywa w szczegóności na marchewkę , groszek zielony , banany - One mają wysokie BE .
Nie chcesz miec kłopotów z podopieczną zapadającą w śpiączkę cukrzycową - przed wyjazdem poczytaj dokładnie co i w jakich ilościach może jeść .
12 kwietnia 2013 17:07
ZUPA PIECZARKOWA DLA DIABETYKÓW
Składniki
1 filet z kurczaka (ok. 200-250g)

8-9 małych ziemniaków

1 mały por

1 pietruszka

1/4 selera

3 średnie marchewki

2 gałązki naci selera

1 gałązka lubczyku

25-30 dag pieczarek

liść laurowy

5 ziaren ziela angielskiego

1 czubata łyżka vegety

posiekany koper lub natka

2,5 -3 litry wody

sól,pieprz
Pierś umyć, osuszyć, pokroić w paseczki, przełożyć do garnka i zalać wodą. Gdy się zagotuje, zdjąć powstałą pianę, jeżeli się pojawi. Dodać starte na tarce jarzynowej warzywa, pokrojonego w talarki pora, posiekane gałązki selera i lubczyku, oraz liść laurowy i ziele angielskie.

Wszystko gotować 10 min na małym ogniu. Następnie dodać przyprawę i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pieczarki. Gotować do miękkości ziemniaków.
Gotową zupę doprawić pieprzem i solą, posypać posiekanym koprem lub natką pietruszki.

DIETETYCZNE NALEŚNIKI
Składniki
150 g mąki z pełnego przemiału, typ 2000

• 200 g kefiru (ew. mleka)

• duże jabłko lub 2 małe

• 1 jogurt naturalny bez cukru

• Przyprawy: cynamon, kakao o obniżonej wartości tłuszczu

1. Mąkę i kefir miksujemy na gładziutką masę (uwaga! nie potrzeba żadnych jajek, ciasto wychodzi pyszne bez nich! także dodatek cukru jest zbędny: nadzienie będzie słodkie). Smażymy naleśniki na patelni teflonowej (z takiej porcji wychodzi okoŁo 5-6 naleśników o średnicy 24 cm)

2. Jabłko tarkujemy na dużych oczkach, wrzucamy na gorącą patelnie teflonową i podsmażamy. Dodajemy cynamon. Cały czas mieszamy, aż do uzyskania ładnej w miarę jednorodnej masy.

3. Nakładamy na naleśniki farsz jabłkowy. Zawijamy i kładziemy dosłownie na chwilkę na gorącą patelnię.

4. Podajemy polane jogurtem i posypane kakaem. Danie będzie na pewno smakowało osobą, które nie lubią bardzo słodkich potraw.

17 kwietnia 2013 23:29
:)pamieta ktosik tutaj stary przepis sprawdzony na babke zebre?blaszke posiadam tutaj jedna:)wielkosci 30cm na 7cm plus minus:)chyba tanszego ciasta nie ma haha:)bez komentarza to zostawie oczywiscie:):):)
17 kwietnia 2013 23:39
ZEBRA
SKŁADNIKI NA CIASTO:
5 jajek ( białka i żółtka oddzielnie )
1 szklanka cukru
1 szklanka wody ( może być gazowana )
1 szklanka oleju
3 szklanki mąki + 2 łyżki
2 czubate łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu do ciasta np. migdałowego lub rumowego
Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temp. pokojową. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i żółtka. Do masy białkowej dodajemy naprzemiennie mąkę, olej, wodę po każdym dodaniu mieszając delikatnie łyżką. Pod koniec dodajemy aromat i ponownie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Formę ( u mnie tortownica o śr. 26 cm ) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na środek formy wylewamy po 2 łyżki jasnego ciasta, a później ciemnego. Powtarzamy tą czynność do wykorzystania całej jasnej i ciemnej masy. Pieczemy przez pierwsze 20 min w temp. 160 C, a następnie podwyższamy do temp. 180 C i pieczemy kolejne 40 min. do tzw. suchego patyczka. Smacznego.
17 kwietnia 2013 23:55
Joasia

ZEBRA
SKŁADNIKI NA CIASTO:
5 jajek ( białka i żółtka oddzielnie )
1 szklanka cukru
1 szklanka wody ( może być gazowana )
1 szklanka oleju
3 szklanki mąki + 2 łyżki
2 czubate łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu do ciasta np. migdałowego lub rumowego
Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temp. pokojową. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i żółtka. Do masy białkowej dodajemy naprzemiennie mąkę, olej, wodę po każdym dodaniu mieszając delikatnie łyżką. Pod koniec dodajemy aromat i ponownie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Formę ( u mnie tortownica o śr. 26 cm ) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na środek formy wylewamy po 2 łyżki jasnego ciasta, a później ciemnego. Powtarzamy tą czynność do wykorzystania całej jasnej i ciemnej masy. Pieczemy przez pierwsze 20 min w temp. 160 C, a następnie podwyższamy do temp. 180 C i pieczemy kolejne 40 min. do tzw. suchego patyczka. Smacznego.

:)dzieki sliczne:)jutro upieke:)mam nadzieje,ze wyjdzie:)
18 kwietnia 2013 19:37
Joasia:)babka wyszla rewelacja:):):)jak masz inne fajne proste i niestety takie realia tutaj,tanie przepisy,to chetnie skorzystam:):):)dzieki:):):)
18 kwietnia 2013 20:13
ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM, RYŻEM, ANANASEM,...

SKŁADNIKI

2 torebki ryżu
pierś z kurczaka
papryka
kilka plastrów ananasa
ser żółty
ketchup
majonez
kilka ogórków konserwowych
przyprawa do kurczaka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Gotujemy ryż. Pierś myjemy, kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą i smażymy. Ananas i warzywa kroimy w kostkę.
Odcedzamy ryż i wrzucamy jedną torebkę do naczynia żaroodpornego(pierwsza warstwa), smarujemy majonezem, polewamy ketchupem, wrzucamy kawałki kurczaka, warzywa i ananasa. Na tym układamy ser ponownie smarujemy majonezem i polewamy ketchupem i znowu ryż, kurczak, warzywa, ananas, ser.
Wstawiamy na chwilę do piekarnika, żeby ser sie rozpuścił i już możemy się rozkoszować pysznym obiadem :)