Kochane uswiadomie Was troszke odnośnie szparagów :)) Obieramy tylko białe szparagi ,zielone gotuje się bez obierania,odcina się twarde końcówki ,kwiaty zostawiamy ,szparagi gotuje się w wysokim garnku w lekko osolonej wodzie ,można z nich robić tarty,zapiekanki,dożucić do pizzy,kremy jeść w całości z bułką tartą i masłem, z sosami ,lub gotować zupe ,Białe szparagi są w smaku delikatne ,zielone natomiast lekko pikantne .Ogólnie nic specjalnego nie wiem czym się tak niemcy zachwycją bez dodatków ,przypraw soli i ziółek są dla mnie w smaku mdłe:)))
Osobiście wolę naszą fasolke szparagową
A to przepis na tą zupkę szparagową
składniki:
pęczek białych szparagów
żółtko
1 kostka bulionowa
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
przyrządzanie: Szparagi cienko obrać, odciąć zdrewniałe końcówki (wyrzucić) oraz czubki (ok. 2 cm), które odłożyć. Szparagi gotować w niewielkiej ilości osolonej wody z odrobiną cukru do miękkości ok. 15 minut. Następnie odsączyć, zachowując wywar. Ugotowane szparagi przetrzeć przez gęste sito. Do wywaru pozostałego z gotowania szparagów dodać kostkę bulionową oraz przetarte warzywa. Dokładnie wymieszać, nieco wystudzić. Zółtko dokładnie wymieszać ze śmietaną, dodać nieco soli i wlać do zupy. Doprawić solą i pieprzem oraz gałką, wrzucić do zupy czubki szparagów i wszystko razem podgrzewać na niewielkim ogniu, uważając, aby nie zaczęła się gotować ok. 5 - 7 minut. Podawać posypaną koperkiem z grzankami.
Do każdej porcji można dodać kilka kawałków wędzonego łososia