Kuchnia Niemiecka - przepisy

25 marca 2013 18:32 / 1 osobie podoba się ten post
Annika .Ja wszystko rozumiem ale dlaczego masz gotować dla całej rodzinki na święta.Chyba jesteśmy z tej samej firmy i miałam podobną sytuację.Gotowanie dla gości babci pieczenie ciast i obsługa gości w ilości 10 osób przez trzy dni .No i nie obyło się bez interwencji firmy.Jesteśmy w De tylko dla seniora a nie służące dla gości babci.My ewentualnie możemy pomóc w przygotowaniach a nie gotować gary na całe święta.W gości to powinnyśmy my z babcią pójść.A jak wy dziewczyny macie bo ja się zbuntowałam i nie daję sie wykorzystywać tak do końca.
25 marca 2013 23:42
Z pora miałam zrobić zapiekankę z mielonym, ale w końcu natchnęła mnie wena i zrobiłam sos z pora i mielone. Całkiem zjadliwy był muszę przyznać. Ot naciapałam co miałam w lodówce do gara z podsmażonym porem i już :)

Też robiłam kiedyś pierogi ruskie, ale mojej Pannie coś chyba nie podeszły. A zamrożoną mam jeszcze jedną porcję. Na następnym wyjeżdzie zjem, jak zatęsknię za domem...
26 marca 2013 19:29
teresadd - myślę,że masz rację - im więcej pokażesz,że możesz(umiesz) zrobić,tym bardziej będzie to traktowane,że to norma.Potem przejedzie następna Polka i będą od niej oczekiwali tego samego - pieczenia ciast,przygotowywania imprez na ileś tam osób! Jak raz pokażesz,że zrobisz,to potem,będą stale oczekiwali tego nie tylko od Cibie,ale i od Twojej następczyni. Na zasadzie - "Jak to? A Pani poprzedniczka to robiła"! Trzeba trzymać poziom!
26 marca 2013 20:49
Tak jest, bo dac palec, to urwą całą rękę, oczekiwania będą rosły. Nie pracujemy jako sluzace dla całej rodziny.Tu gdzie jestem, też oczekiwano, że będę gotować obiady, na które przychodzilaby córka, ale nie wspomniano o gratyfikacji.Gotowanie dla rodziny podopiecznego, która ma się zjechać na swieta to przesada.Jeżeli rodzina chce spędzić swieta z podopiecznym, to powinna pomoc opiekunce w przygotowaniach, lub przywiezc jedzenie ze soba, a nie oczekiwac pelnej obsługi.
26 marca 2013 21:00 / 2 osobom podoba się ten post

Oni nie oczekują obsługi. Większość jedzenia przywiozą sami. W tych dniach do moich obowiązków będzie nalezała tylko pomoc przy myciu Babci i kremowanie,rano i wieczorem. Posiłki jemy razem, więc to normalne, że pomogę przy ich podawaniu. Resztę czasu (a więc praktycznie całe 2 dni mam zupełnie wolne). To, że napisałam, że ciasta są już upieczone i zamrożone, nie znaczy, że sama je przygotowałam. Robiłyśmy je razem z Babcią, dla mnie była to przyjemność, dla niej terapia. Ma Parkinsona i depresję. Poprosiłam Was o przepis na gulasz, za który zresztą dziękuję. Będziemy go razem przygotowywać, znając życie  \\\"Trzeba trzymac poziom\\\" , jak tutaj napisano - owszem, zgadzam się, ale uważam, że trzeba do tej pracy dodać trochę serca.Jeżeli słyszę, jak Babcia, która do tej pory mówiła przez telefon, że u niej jak zawsze....a teraz opowiada o tym, że była na spacerze i ma ze sobą gałązki,bazi, albo że jadła dzisiaj omlet, który wspólnie przygotowałyśmy -  to mnie cieszy. Nikt nie traktuje mnie tutaj jak służącą, bo nie pozwolę się tak traktować. Jeżeli ktoś uważa, że robię za dużo, to trudno.

26 marca 2013 21:31

Dzisiaj babcia ugotowała zupkę, którą oni jedzą w wielkanoc. Zupa marchwiowa z kluseczkami: 400 gram marchwi 250 gram ziemniaków 1 mała cebula sok z połowy cytryny 700 ml bulionu warzywnego lub mięsnego 250 ml białego wina 50 gram masła 125 ml śmietany cukier, sól, pieprz świeży szczypiorek Kluseczki: 200 gram białego sera 1 małe jajko 50 gram bułki tartej sól, pieprz, gałka muszkatołowa Obierz i pokrój marchew i ziemniaki. Podgrzej warzywa na maśle (przez kilka minut), dodaj sok z cytryny., wino, bulion i cukier, gotuj przez 25 minut. Dodaj śmietanę, zmiksuj w blenderze. Dodaj soli i pieprzu do smaku. Wymieszaj ser z jajkiem, bułką tartą. Formuj kluseczki łyżeczką do herbaty, wrzucaj na gotującą się wodę. Gotuj około 3 minut, odcedź i dodaj do zupy. Podawaj ze świeżym szczypiorkiem. Mi smakowała. Spróbujcie...

Mam nadzieję,że niczego nie poknociłam hihihihi

26 marca 2013 21:34
Anniko, ja wcale nie pilam do Ciebie.Chodzilo mi o wpis Teresy, zapytala czy inne dziewczyny tak maja jak ona. Jezeli chodzi o twój wpis, to nie zauważyłam, abyś skarżyła się na swoją sytuację. Wyciagnelas pochopne wnioski.
26 marca 2013 21:46
tina 100%

Anniko, ja wcale nie pilam do Ciebie.Chodzilo mi o wpis Teresy, zapytala czy inne dziewczyny tak maja jak ona. Jezeli chodzi o twój wpis, to nie zauważyłam, abyś skarżyła się na swoją sytuację. Wyciagnelas pochopne wnioski.

Bo ja się nie skarżę .Nie zawsze jest wesoło,ale świadomie zdecydowałam się na wyjazd. Pisząc poprzedniego posta byłam świeżo po lekturze innego forum o opiekunkach, gdzie każda czynność jest rozliczana. Te rzeczy można robić, tamte są ponadplanowe. I tak czytając to inne forum przyszło mi taka myśl do głowy : Ile razy podopieczna może zrobić do pampersa, aby zmiana go przez opiekunkę była zaliczana do normalnych czynności, a od ilu będzie to już nadgorliwość , Potem przeczytałam Wasze wpisy i zareagowałam za ostro, za co przepraszam, Buziaki

26 marca 2013 21:46

bardzo dobra zupa: warzywa tak jak do rosołu,kostka bulionowa(czy dwie zależy od ilosci wody)jak warzywa są już miękkie robimy kluski:masło,jajko,odrobina soli,kasza manna,wyrabiamy to na gładką masę,niech postoi parę minut potem dwie łyżeczki maczamy w zimnej wodzie i formujemy małe kluski przekladając z łyżeczki na łyżeczke i kładziemy pięknie uformowane na lekko gotujący się wywar.Po paru minutach odstawiamy garnek i przykrywamy pokrywką.(napęcznieją)s m a c z n e g o.trzeba łyżeczki maczać w wodzie bo się masa klei do nich.

27 marca 2013 12:53
Ja tak na marginesie dodam że tam gdzie obsługiwałam 10 osób przez 3 dni to nikt mi nie pomógł nawet talerzyka czy szklanki nie przyniósł ,a babcia potrafiła zapraszać gości trzy razy w miesiącu na obiady które ja gotowałam a najpierw zakupy gdzie wszystko musiałam sama przytargać ,przygotować zastawić stół ful serwis ;talerze do zupy podgrzać w piekarniku żeby zupka nie wystygła no i potem wszystko sprzątnąć.Gości tak przeważnie cztery osoby plus ja i babcia.Ale to był jeden wyjazd na trzy miesiące bo w innych miejscach miałam tak całkiem normalnie .Bałam się Anika że tak często masz z tym gotowaniem.Pozdrawiam.
27 marca 2013 13:10
Nie,nie mam tak . Babcia, gdy tylko może sama się angażuje . Wczoraj np ma kolację zachciało się jej zupy mlecznej z grysikiem. Ale oni przygotowują tutaj tak tę zupę, że łyżka stoi .Nałożyłam na talerze i poszłam po tabletki dla Niej. Jak wróciłam na moim talerzu ,na tym gęstym grysiku położyła łyżka marmoladę, tak, że były tam oczy, nos i usta. I później mówiła, że razem gotowałyśmy kolację
27 marca 2013 13:12

dzien dobry to nie przepis ale przypisek.ja może dlatego,że pierwszą podopieczną musiałam karmić a trwało to ponad 2 lata z dwumiesięczną przerwą odzwyczaiłam się siadać do stołu  razem.Tak kombinuje dla dobra podopiecznej, nie podawać wszystkiego na stół,żeby nie miała dylematu co zjeść najpierw albo wszystkiego po trochę.Po skończonym posiłku,ja siadam do stołu i delektuje się przyrządzoną potrawą,nie musze wstawć wycierać czy też sprzatać pod stołem bo mam to już zrobione.Glucklicherweise trafiam na samotnie mieszkające starsze panie.A jak by było trzeba gotować dla więszej ilości osób(tylko bez przesady)to bym gotowała bo lubię.

27 marca 2013 13:18
Witam
Mam pytanie. W Niemczech mozna kupic taka kielbase pokrojona w paseczki, taka 'mortadelowata' dodaja to np. do nudel salat. Ktos wie jak to sie poprawnie nazywa bo musze to wciagnac na liste zakupow dla syna mojej podopiecznej. Dzieki :)
27 marca 2013 13:42

Annika fajna ta Twoja babcia! Na taką sympatyczną i miłą babcie ciężko trafić. Mi to aż tęskno za moją ostatnio podopieczną, ale cóż zrobić... do obecnej raczej się tak nie przywiążę emocjonalnie.

A ja w dzień mojego wyjazdu małam spokój z gotowaniem. Córka kupiła rybę z sałatką ziemniaczaną na targu, zrobiłam tylko marchewkę do tego, bo mi od ciasta dużo zostało. Na deser był też z targu twarożek z bitą śmietaną i malinami... zjadłam pół, a zięć babki resztę do kosza wywalił. A przecież nie jadłam z kubeczka, tylko wyłożyłam sobie na salaterkę... osłabia mnie jego podejście do jedzenia. Często i dużo wyrzuca. A przecież nikt się tym nie otruje... wystarczająco dużo ludzi na świecie głoduje...

Ewelina z tego co się orientuję to nazywa się Lyoner lub też Bierwurst.  A krojony to geschnitten. 

27 marca 2013 13:46
No ja to pierwszy raz się spotykam żeby niemiec jedzenie wyrzucał,jak coś zostanie z obiadu a jest tego bardzo mało to musze dyskretnie wyrzucić żeby dziadek nie widział,bo nie lubi jak się wyrzuca.