Kuchnia Niemiecka - przepisy

22 marca 2013 21:30

KOTLETY Z SERA I KURCZAKA

Składniki: 

• 1 podwójna pierś z kurczaka

• 3 jajka

• 3 łyżki majonezu

• 3 łyżki mąki pszennej

• 50 g żółtego sera

• olej do smażenia

• łyżeczka słodkiej czerwonej papryki

• sól, pieprz do przyprawienia

Sposób przygotowania: 

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i wrzucić do salaterki. Dodać jajka, mąkę, majonez oraz stary żółty ser. Całość doprawić papryką solą i pieprzem, wymieszać i odstawić na ok godzinę do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki masę raz jeszcze przemieszać. Na patelni rozgrzać olej i formować z masy placki (tak jak robi się placki ziemniaczane). Smażyć na złoty kolor z każdej strony. KOTLETY Z SERA I KURCZAKA 1 podwójna pierś z kurczaka 3 jajka 3 łyżki majonezu 3 łyżki mąki pszennej 50 g żółtego sera olej do smażenia łyżeczka słodkiej czerwonej papryki sól, pieprz do przyprawienia Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i wrzucić do salaterki. Dodać jajka, mąkę, majonez oraz stary żółty ser. Całość doprawić papryką solą i pieprzem, wymieszać i odstawić na ok godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki masę raz jeszcze przemieszać. Na patelni rozgrzać olej i formować z masy placki (tak jak robi się placki ziemniaczane). Smażyć na złoty kolor z każdej strony.

22 marca 2013 21:38
kasia63

Joasia i Margolcia -wiem ,ze się czepiam ale POR to chłopczyk:) ten por!!!! a nie ta pora.:):):):):)

Kasia czepiasz się:):):):):)

22 marca 2013 22:52 / 2 osobom podoba się ten post
Joasia

Kasia czepiasz się:):):):):)

Oj Joasiu, nie znasz jeszcze naszej Kasi, ona nawet POROWI musi zagladnac w spodenki, Kasiu a jak bedzie, zupa(ona) z pora, czy porowa ?

22 marca 2013 22:58
poprawne sa obie formy:),zupa z porów ostatecznie też ujdzie:)ale zupa z pory juz nie.:)

23 marca 2013 10:38
witam panie i panow z rana i ja dodam swoje piec groszy na temat pora ze jak go zwal tak zwal ale wiemy o co chodzi Milego dnia zycze
23 marca 2013 11:53 / 1 osobie podoba się ten post

Jest pyszna z dodatkiem odrobiny przecieru pomidorowego i slodkiej smiatanki, mniam !

23 marca 2013 12:00 / 1 osobie podoba się ten post
do zupy porowej,koperkowej i pieczarkowej zawsze robie lane kluseczki:)albo do tej ostatniej makaron gwiazdki.
24 marca 2013 13:12
Dziewczyny poratujcie . Mam w czwartek przed świętami przygotować gulasz dla Babci i dla zjeżdżającej się rodzinki. Mięsa będzie - kilo wołowego i kilo wieprzowego i co dalej ? Nie pytałabym się o to normalnie, ale od 2 tygodni słyszę, jak Babcia rozmawiając z rodziną przez telefon mówi, że Aneta go wcześniej przygotuje. A może oni tutaj jedzą gulasz inaczej niż u nas?
24 marca 2013 14:36
Starobawarski gulasz - składniki:

wołowina - 700 gramów, cebula - 4 sztuki, jasne piwo - 250 mililitrów, bulion warzywny - 150 mililitrów, gęsta śmietana - 100 mililitrów, przecier pomidorowy - 1.5 łyżki, mąka - 3 łyżki, otarta skórka z cytryny - 1 łyżeczka, sól i pieprz do smaku, masło - 1 łyżka, smalec - 2 łyżki

Starobawarski gulasz - Sposób przygotowania:

Mięso umyj dokładnie, osusz czystą ściereczką i pokrój w grubą kostkę. Obtocz w mące każdy kawałek i podsmaż na smalcu do momentu przyrumienienia.
W rondlu, w którym będziesz przyrządzać Starobawarski gulasz rozpuść masło. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kosteczkę. Zeszklij, nie rumień.
Dodaj przecier pomidorowy i mięso razem z tłuszczem z patelni. Podsmaż jeszcze chwilkę i zalej bulionem wymieszanym z piwem. Duś aż mięso będzie miękkie i będzie rozpływać się w ustach. Dopraw do smaku i zagęść śmietaną wymieszaną z mąką.
Zanim wlejesz śmietanę do gulaszu, rozmieszaj ją z odrobiną bulionu z mięsa, unikniesz wtedy powstania grudek. Zagotuj.
24 marca 2013 14:38

gulasz po niemiecku - składniki: mięso wieprzowe - 500 gramów, cebula - 2 sztuki, marchew - 4 sztuki, seler - 1 sztuka, kapusta - 1 sztuka, ziemniaki - 750 gramów, bulion - 0.5 litra, liść laurowy - 1 sztuka, sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Mięso umyj dokładnie i pokrój w grubą kostkę. Warzywa umyj i posiekaj, również dość grubo, oprócz cebuli, którą pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć cebulę. Zeszklij, ale nie przyrumieniaj i dodaj pokrojone w kostkę mięso. Podduś przez ok. 5 minut. Wrzuć resztę warzyw, podlej bulionem i przypraw. Duś na wolnym ogniu aż do miękkości ok. 70-90 minut. Dopraw do smaku.

A jak nie to zrób im Strogonoffa z mięsa mieszanego ja tak robię...

24 marca 2013 15:34

Wielkie dzięki :) . Ja od dłuższego czasu słyszę o gulaszu  . Do tego stopnia, ze mam wrażenie, że będę gotować dla kanclerza :)

24 marca 2013 15:51
Annika

Wielkie dzięki :) . Ja od dłuższego czasu słyszę o gulaszu  :-). Do tego stopnia, ze mam wrażenie, że będę gotować dla kanclerza :)

Tak bo pewnie babuszka chce,żeby na ich przyjazd wszystko było pierwsza klasa.... a znając życie dzieci wchłoną wszystko co im podasz.... bo POLSKA KUCHNIA JEST...... PALCE LIZAĆ!!!!!!

25 marca 2013 17:57 / 1 osobie podoba się ten post
Ja wczoraj robiłam paszteciki w cieście drożdżowym z czerwonym barszczem do popicia, myślałam, że mojej nie będzie smakował, bo nie wszystkim podchodzi, ale chwaliła. Musiałam zrobić, bo już pełzał ya mną od tygodnia ten barszcz.
25 marca 2013 18:00
Ja dzisiaj zrobiłam pierogi z serem - dla babci i z miesem dla dziadka....