Kuchnia Niemiecka - przepisy

22 marca 2013 18:33 / 3 osobom podoba się ten post
Piers z kurczaka pobic delikatnie jak na schabowe, por pogotowac z 10 minut w osolonej wodzie. Pore zawijam w piers z kurczaka, dodaje troche maselka do srodka, sol i pieprz, mozna wzmocnic wykalaczka, obtaczam w mace i smaze na dosc glebokim oleju. PYYYCHA !
22 marca 2013 18:34
A tą pieś w sosie porowym jak robisz Mamusiu2?
Bo brzmi bardzo smacznie... :)
22 marca 2013 18:36 / 2 osobom podoba się ten post

Surowka z pora :) drobno pokroic, zetrzec jablko i marchewke, posolic popieprzyc i dodac lyzke kwasnej smietany. PYYYCHA !

Jak nie masz jablka, dodac pare kropli soku z cytryny !!

22 marca 2013 18:40
Tali lekko obsmazam piers z dwóch stron,póżniej dodale bialo częśc pora w plasterki,podduszam troche,doprawiam po swojemu zalewam smietaną ,poddusze jeszcze trochę i gotowe podaje z ryzem.
22 marca 2013 18:41

Znalazłam fajną zapiekankę... może ją wypróbuję...

http://gotowanie.onet.pl/przepisy/zapiekanka-z-miesem-mielonym-i-porem,115657.html

22 marca 2013 18:42
Margolcia ty masz tez fajny przepis nastepnym razem wyprubuje,piers mam.
22 marca 2013 18:43
hmmm... no właśnie te przepisy na piersi są kuszące...
pomyślę...
dzięki za pomysły...
22 marca 2013 18:47 / 1 osobie podoba się ten post
mamusia2

Margolcia ty masz tez fajny przepis nastepnym razem wyprubuje,piers mam.

Sprobuj mamusia, warto, mam ten przepis od kuzynki, ta to jest dopiero talenciara w kuchni, jak bede w Polsce musze wziac od niej troche przepisow, ostatnio zaprosila mnie na skrzydelka nadziewane, wszystkie kosci z nich powyciagala, 4 kg !!!! Farsz bajka !!!

22 marca 2013 19:52
margolcia

Sprobuj mamusia, warto, mam ten przepis od kuzynki, ta to jest dopiero talenciara w kuchni, jak bede w Polsce musze wziac od niej troche przepisow, ostatnio zaprosila mnie na skrzydelka nadziewane, wszystkie kosci z nich powyciagala, 4 kg !!!! Farsz bajka !!!

Margolcia to mam nadzieje ze sie podzielisz przepisami,co do wyciagania kosci z kurczaka to dla mnie to szkoła wyższa,nawet nie prubuje.
22 marca 2013 19:55
margolcia

Piers z kurczaka pobic delikatnie jak na schabowe, por pogotowac z 10 minut w osolonej wodzie. Pore zawijam w piers z kurczaka, dodaje troche maselka do srodka, sol i pieprz, mozna wzmocnic wykalaczka, obtaczam w mace i smaze na dosc glebokim oleju. PYYYCHA !

a tą porę to kroisz??

22 marca 2013 20:46 / 2 osobom podoba się ten post
Jak tylko bede miala te przepisy, wszystkie Wam przekarze, slowo harcerki !

Joasiu, pore kroje, mozna dodac, troche zoltego sera, co kolwiek, mieso smazyc krotko na goracym oleju, musi byc soczyste.
22 marca 2013 21:21 / 1 osobie podoba się ten post

witam opiekunkowo jestem z wami codziennie ale tyko czytam wasze posty i chcialabym dodac przepis na salatke z pory i zapewniam ze jest pyszna 1 duzy por 3 ugotowane jajka 3 ogorki kiszone 2 jablka puszka groszku konserwowego majonez pol na pol z jogurtem lyzeczka musztardy sol i pieprz pora kroimy solimy odstawiamy na 10 minby zmiekla ogorki i jablka zcierany na tarce o grubych oczkach dodajemy do pora jajka kroimy w kostke i dodajemy groszek doprawiamy sola pieprzem i wlewamy majonez z j

ogurtem i musztarda odstawiamy do lodowki aby sie przegryzla bardzo jest smaczna z bagietka czosnkowa

22 marca 2013 21:25

Joasia i Margolcia -wiem ,ze się czepiam ale POR to chłopczyk:) ten por!!!! a nie ta pora.:):):):):)

22 marca 2013 21:26
BOGRACZ
Składniki:
ok. 400-500 g gulaszu wołowego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów krojonych
1 litr bulionu
ok. 0,5 kg ziemniaków
2 łyżki słodkiej papryki
100 ml oliwy z oliwek
łyżeczka kminku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek posiekać .
Na rozgrzanej połowie oliwy smażyć wołowinę, do momentu aż się zrumieni, następnie dodać do niego czosnek oraz cebulę. Smażyć jeszcze ok 5 minut.
W większym garnku (rondlu) rozgrzać resztę oliwy, przełożyć do niego wcześniej przesmażoną wołowinę, doprawić papryką, pieprzem, solą oraz zmiażdżonym kminkiem. Dokładnie wymieszać.
Następnie całość podlać mniej więcej połową bulionu i dusić na małym ogniu przez ok. 1 - 1,5 godziny. Sos będzie odparowywał, więc należy go uzupełniać co jakiś czas pozostałym bulionem. Mniej więcej na 30 minut przed końcem gotowania, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, a 15 minut przed końcem - pomidory z puszki. Całość doprawić jeszcze wedle uznania solą i pieprzem.
Można podawać sam bogracz lub z pieczywem.
22 marca 2013 21:26
nie nie ta sama