GOLONKA W KAPUŚCIE
Składniki
2 golonki przednie
pół kilograma kapusty kiszonej
20 dag dobrej wiejskiej kiełbasy wędzonej
20 dag szynki lub innej wędzonej wędliny
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
włoszczyzna ( marchew, pietruszka, seler, por, cebula )
sól
pieprz
Etapy przygotowania
Golonki myjemy, w razie konieczności trzeba je ogolić lub ewentualnie opalić nad palnikiem

Zalewamy je wodą i doprowadzamy do wrzenia. Następnie odcedzamy golonki ( wodę wylewamy ) i ponownie zalewamy świeżą wodą. Tym razem dodajemy obraną i pokrojoną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i sól. Gotujemy ok. 2 godzin.
Kapustę kiszoną drobno szatkujemy, kiełbasę i wędliny kroimy w kostkę.
Z wywaru wyciągamy wygotowane warzywa, wrzucamy na to miejsce kapustę kiszoną i wędliny. Gotujemy do momentu zredukowania wywaru, pieprzymy i ewentualnie jeszcze dosalamy.
Podajemy z chlebem i musztardą.