Kuchnia Niemiecka - przepisy

19 marca 2013 09:23
Przepis poszukam i podam.
Gotową pieczeń, już zamarynowaną, można kupić nawet w stoiskach mięsnych w marketach /Real, Kaufpark/, a nawet widziałem paczkowane w Netto. W stoisku mięsnym dostaniesz do tego jeszcze gratis zalewę.
19 marca 2013 09:33 / 1 osobie podoba się ten post

• 1 kg łopatki wołowej bez kości • 1 liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela ang. • skórka z 1 cytryny • 2 goździki • 1 cebula pokrojona w cienkie plastry • ocet 5% do marynaty /może być czerwony ocet winny/ • woda • 200 g tłustego boczku • 1 marchew, pokrojona w cienkie krążki • garść drobno posiekanej pietruszki • bulion wołowy

Porządnie zmiękczyć mięso uderzając tłuczkiem do mięsa. Włożyć do miski wraz z liściem laurowym, skórką z cytryny, goździkami i cebulą. Zalać mieszaniną octu pół na pół z wodą tak, aby pokryła mięso i odstawić do lodówki na 3 - 5 dni, obracając raz dziennie. Wyjąć mięso z marynaty, owinąć boczkiem i doprawić solą i pieprzem. Smażyć tak, aby się przyrumieniło ze wszystkich stron, a następnie polać taką ilością marynaty, aby mięso było do połowy nią zalane. Dodać marchew i zieloną pietruszkę i przykryć. Dusić przez 2-3 godziny na małym ogniu.

Jeśli marynata za bardzo się zredukuje dodać nieco bulionu i dusić jeszcze tak długo, aż mięso będzie miękkie. Odwracać mięso od czasu do czasu. Pokroić mięso w plastry i podać na dużym półmisku.

Można dodać szklankę czerwonego wina do duszenia. Jak sos będzie za rzadki, zagęścić wg uznania /polecam Sossenbinder firmy Mondamin/.

Podawać z czerwoną kapustą. Mogą być ziemniaki, ale w zasadzie powinno się podawać z knedlami albo kluskami.

A na przystawkę mogą być \"Margolcie duszone znienacka\" )).

19 marca 2013 10:39 / 2 osobom podoba się ten post

No wreszcie, mamy Misia w kuchni. Tylko bez sadyzmu, prosze, w tym przepisie jak na moj gust, mieso z laciatej wystarczy !!!

19 marca 2013 10:46 / 2 osobom podoba się ten post
To nie jest może kuchnia niemiecka, ale polecam przekąskę:
1 opakowanie gotowych tortilli
serek Almette w różnych smakach
Tortillę smarujemy niezbyt grubo serkiem,
na to układamy, wg upodobań i posiadanych produktów:
- łosoś wędzony w plasterkach,
- szynka szwarcwaldzka lub inna, cienko krojona,
- inna ryba wędzona cienko krojona lub rozsmarowana,
- miękkie sery
- przyprawy i dodatki wg uznania i dostosowane do pruduktu:
kapary, posiekane korniszony, cebulka, papryka marynow. itp.
Tu trzeba po prostu popuścić wodze fantazji i liczyć się z możliwościami portfela.
Tortille zawijamy ciasno i odkładamy do lodówki na ok. godzinę /można przycisnąć, żeby się dobrze "skleiły"/. Pokroić ukośnie na kawałki o szer. ok. 2-3cm. Można udekorować np. oliwką, marynowanymi warzywami i nabić na wykałaczki.
19 marca 2013 10:52
margolcia

No wreszcie, mamy Misia w kuchni. Tylko bez sadyzmu, prosze, w tym przepisie jak na moj gust, mieso z laciatej wystarczy !!!

To dodaj chociaż trochę podsmażonego boczku już do duszenia. On dodaje specyficznego smaku. Ale może być i bez tego.

19 marca 2013 10:53 / 2 osobom podoba się ten post

To nie jest może kuchnia niemiecka, ale polecam przekąskę:
1 opakowanie gotowych tortilli
serek Almette w różnych smakach
Tortillę smarujemy niezbyt grubo serkiem,
na to układamy, wg upodobań i posiadanych produktów:
- łosoś wędzony w plasterkach,
- szynka szwarcwaldzka lub inna, cienko krojona,
- inna ryba wędzona cienko krojona lub rozsmarowana,
- miękkie sery
- przyprawy i dodatki wg uznania i dostosowane do pruduktu:
kapary, posiekane korniszony, cebulka, papryka marynow. itp.
Tu trzeba po prostu popuścić wodze fantazji i liczyć się z możliwościami portfela.
Tortille zawijamy ciasno i odkładamy do lodówki na ok. godzinę /można przycisnąć, żeby się dobrze "skleiły"/. Pokroić ukośnie na kawałki o szer. ok. 2-3cm. Można udekorować np. oliwką, marynowanymi warzywami i nabić na wykałaczki.

Tylko proszę nie psuć tego żadnymi ketchupami i innymi sosami.

A, jeszcze można da np. zimne, cienko pokrojone mięso.

19 marca 2013 10:56 / 2 osobom podoba się ten post
Misiek, a to ciasto na tortille, trzeba wczesniej do goracej wody ? Czy ono jest juz podatne na zwijanie ?
19 marca 2013 11:13
Tortille są to gotowe placki w paczkach. Ja kupuję w Lidlu. One są cienkie i bardzo dobrze się je zwija. Robisz to na zimno.

Ja nawet dla moich chłopaków robię z tortilli danie obiadowe. Mieszanka warzyw gotowa, albo swojego pomysłu, do tego kurczak, albo wieprzowina "gyros". To wszystko zawijać w tortille albo w "rożek" albo w "kopertę" i jakiś sosik. Tortille do tego dania dobrze jest podgrzać chwilę na suchej patelni /nie w mikrofalówce bo zrobią się "szmaciane"/.
19 marca 2013 11:41
Misiek, z ciebie bardzo dobry kucharz jest.
19 marca 2013 12:00 / 1 osobie podoba się ten post
E tam! Ja jestem tylko normalny, dobrze wychowany facet. Uważam, że każdy mężczyzna powinien umieć wszystko, w tym gotować i wcale to nie jest oznaka zniewieścienia.
Mój ojciec potrafił tylko zrobić jajecznicę i zaparzyć sobie kawę. A ja przyglądałem się mamie, potem zacząłem pomagać i wreszcie sam gotować. Lubi też eksperymenty, zwłaszcza z przyprawami, ale daleko mi do kucharza. Ja po prostu lubię i trochę umiem gotować.
19 marca 2013 13:02
i do tego skromny !!!
19 marca 2013 13:22 / 2 osobom podoba się ten post
wisienka

i do tego skromny !!!

UUUuuuuuu Misiu skromny ???!!!! 

19 marca 2013 13:22 / 2 osobom podoba się ten post
wisienka

i do tego skromny !!!

UUUuuuuuu Misiu skromny ???!!!! 

19 marca 2013 15:01 / 1 osobie podoba się ten post
Kapuśniaczki

Składniki:
(na około 40 sztuk)
ciasto:
500 g mąki
150 g masła
50 g drożdży
2 jajka + 1 żółtko
pół szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżki mleka
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
1 jajko do posmarowania kapuśniaczków

farsz:
1 kg białej kapusty
1 duża cebula
20 dkg pieczarek
sól, pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kruszę drożdże, mieszam z letnim mlekiem, dodaję cukier i łyżkę mąki. Odstawiam rozczyn na kwadrans w ciepłe miejsce.

Przesiewam mąkę, mieszam z solą. Siekam z masłem i dodaję jajka, śmietanę oraz rozczyn. Zagniatam ciasto.

Odstawiam przykryte ścierką ciasto na godzinę, półtorej w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Farsz też wymaga nieco pracy.
Siekam drobno kapustę, zalewam wrzątkiem i gotuję około 10 minut. Dokładnie odcedzam.Można ją zmielić...

Cebulę i pieczarki drobno kroję. Cebulę szklę na patelni z odrobiną soli, dodaję pieczarki, smażę kilka minut. Posypuję solą i pieprzem, mieszam z kapustą i duszę na wolnym ogniu do miękkości. przed dodaniem kapusty znowu siekam ją jak najdrobniej.

Wyrośnięte ciasto przebijam pięścią. Rozwałkowuję i dzielę na prostokąty o szerokości około 8-10 centymetrów. Nakładam farsz w odległości około 2 centymetrów od brzegu i ciasno zwijam kapuśniaczki. układam łączeniem do dołu i kroję na pięciocentymetrowe kawałki.

Rozkładam na natłuszczonych blachach, przykrywam ściereczką i zostawiam do napuszenia na 20-30 minut.
Tuż przed włożeniem do piekarnika smaruję rozkłóconym jajkiem.

Piekę w temperaturze 180 -200 stopni 20 minut.
19 marca 2013 15:06 / 1 osobie podoba się ten post
Sakiewki

Składniki:
7 kotletów schabowych bez kości
20-30 dag pieczarek
1 mały kawałek papryki czerwonej
1 cebula
tłuszcz
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól
pieprz
Wykonanie:
Mięso doprawić i rozbić cienko. Pieczarki, paprykę, cebulę pokroić, udusić na tłuszczu, dodać przecier pomidorowy i doprawić. Farsz układać na środku płatów mięsa, zwinąć w kształt sakiewek i mocno związać nitką. Ułożyć na blaszce posmarowanej tłuszczem i piec, podlewając powstałym sosem. Po upieczeniu i wystygnięciu usunąć nitki. Przed podaniem podgrzać mięso i polać sosem z pieczenia.