18 marca 2013 22:25 / 1 osobie podoba się ten post
CIASTO MARYSIEŃKA
Biszkopty:
7 jajek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
2 łyżki gorzkiego kakao
5 łyżek mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe:
25 dag orzechów włoskich
5 białek
1 niepełna szklanka drobnego cukru
1 i 1/2 łyżki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem i polewa:
1/2 litra mleka
cukier waniliowy
5 żółtek
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
1 kostka margaryny (250g)
1 tabliczka deserowej/gorzkiej czekolady (polewa)
1 łyżeczka masła (polewa)
Biszkopty: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną wraz z proszkiem i kakao. Ciasto dzielimy na pół i pieczemy dwa cienkie biszkopty na blaszkach ok. 25x40cm wyłożonych papierem do pieczenia w temperaturze 180ºC przez 20-25 minut.
Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszne z proszkiem. Mieszamy. Pieczemy w tej samej blaszce co biszkopty jeden placek w temperaturze 180ºC przez 25 minut.
Krem: Odlewamy pół szklanki mleka, a resztę zagotowujemy z cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy mikserem z cukrem, dodajemy do nich proszek budyniowy i pół szklanki mleka, które zostawiliśmy. Miksturę wlewamy na gotujące mleko i gotujemy budyń, powoli mieszając. Po zgęstnieniu zdejmujemy z ognia i studzimy. Margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu ciągle miksując.
Ciasto: Przekładamy ciasto. Na ciemny biszkopt nakładamy połowę kremu. Rozsmarowujemy. Nakładamy na to placek orzechowy i rozsmarowujemy drugą część kremu. Na górę kładziemy drugi biszkopt. Wierzch ciasta smarujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej (na parze) wraz z łyżeczką masła.