Kuchnia Niemiecka - przepisy

13 marca 2013 16:56
jeżli w tej 3 jest woda ognista, to rzeczywiście super. A fasolę Jaś ja kupowałam w Rewe, w dziale bio, ale jest kompletnie bez smaku i nie polecam.
Diakonko, dlaczego kobiety mówiąc o jedzeniu bardzo często zdrabniają nazwy produktów? Kotleciki, cebulka, boczuszek, pomidorki itd. Zawsze mnie to intrygowało, bo ja zdrabniam tylko czasem i to mówiąc wyłącznie do niemowlaka. Może to dowód na to, że nie jestem kobietą?
13 marca 2013 16:58
13 marca 2013 17:01
No nie wiem,czemu tak jest - na innaych forach się otwiera.Zawsze wklejam zdjęcia przez - "Imagebanana",tutaj nie wychodzi.

Do romany - drobnień produktów dopuściłam się celowo - aby zaostrzyć dramaturgię.
14 marca 2013 10:14
Witam, prosze szybko o przepis na frykadele. Mieso juz sie rozmraza ; )Dziekuje
14 marca 2013 10:42

Zależy ile masz mięska. Ja dodaję na ok 250-300 gramm mięcha jedno jajko, bułkę rozmoczoną w wodzie lub mleku, trochę bułki tartej (ale nie za dużo tak łyżkę albo dwie, aby nie były za twarde), cebulkę drobno pokrojoną, czosnek, sól i pieprz. Możesz w bułce tartej obtoczyć, ale zauważyłam, że Niemcy tego nie robią. Nie musisz dawać bułki, ale wydaje mi się, że wtedy są za twarde. Smacznego!

14 marca 2013 13:44

siedze sama w domu,moja podopieczna ma badania kontrolne wroci pózno,po badaniach jedzie w nagrodę do córki.A więc w głowie mi sie przewraca z nadmiaru wolnego czasu.Czy gotujecie zupkę na kostce bulionowej jest to pyszny rosołek z kluseczkami z kaszy manny z jajkiem i masłem delikatny i smaczny szybki do wykonania.A knedle z resztek wędlini  i miesa robione w parę minut?

14 marca 2013 14:31 / 1 osobie podoba się ten post

A ja dzisiaj zrobilam jako vorspeise supe z awokado....pychotka dwa owoce dojrzalego awokado obrac i pokroic,zagotowac w garnku wode (szklanka jako 1 porcja)z bulionem warzywnym,dodac schmalzkäse,awokado.zmiksowac (konsystencja lekko gestej smietany).Gotowac przez moment,mieszajac.Podawac z grzankami,bulke lub chleb tostowy,pokroic w kostke.Na dobrze rozgrzana patelnie lejemy troche oleju,sypiemy sol.Na tym smazymy grzanki az sie zarumienia(caly czas je mieszajac na tej patelni,zeby sie nie spalily).

14 marca 2013 15:07
dorothea41

A ja dzisiaj zrobilam jako vorspeise supe z awokado....pychotka dwa owoce dojrzalego awokado obrac i pokroic,zagotowac w garnku wode (szklanka jako 1 porcja)z bulionem warzywnym,dodac schmalzkäse,awokado.zmiksowac (konsystencja lekko gestej smietany).Gotowac przez moment,mieszajac.Podawac z grzankami,bulke lub chleb tostowy,pokroic w kostke.Na dobrze rozgrzana patelnie lejemy troche oleju,sypiemy sol.Na tym smazymy grzanki az sie zarumienia(caly czas je mieszajac na tej patelni,zeby sie nie spalily).

no brzmi smacznie musze koniecznie sprobowac! nigdy nie wiem kiedy awokado jest już dojrzałe... 

14 marca 2013 16:57 / 2 osobom podoba się ten post
Zuzka

no brzmi smacznie musze koniecznie sprobowac! nigdy nie wiem kiedy awokado jest już dojrzałe... 

Pomacaj !!!!

14 marca 2013 17:00
no margolcia pomacać to można coś innego....hahahaha
14 marca 2013 21:20
Kalarepa a´la szparagi. Kalarepe obrac,pokroic w slupki,ugotowac w osolonej wodzie.Zrobic sos holendäse(Z torebki,w proszku i wg przepisu).Zalac sosem kalarepke w garnku.Pyszna do ziemniakow i mielonych kotletow
14 marca 2013 21:25
dorothea41

Kalarepa a´la szparagi. Kalarepe obrac,pokroic w slupki,ugotowac w osolonej wodzie.Zrobic sos holendäse(Z torebki,w proszku i wg przepisu).Zalac sosem kalarepke w garnku.Pyszna do ziemniakow i mielonych kotletow :-)

proste i na pewno smaczne napewno  zrobię  !!!!

14 marca 2013 21:29

Bardzo proste i naprawde pycha dla mnie lepsze od szparagow,za ktorymi nie przepadam.Tak samo jak brukselka.Ugotowana.polewam bulka tarta usmazona na masle....

14 marca 2013 21:33 / 1 osobie podoba się ten post
no to muszę zrobić jak już będę w domku może trafię w gust mojego Miśka bo on za szparagami nie przepada
15 marca 2013 11:08
Dziewczyny!Pomocy!Czy ktoś wie,jak się robi "Hamburgera"?! Chodzi mi o ten klopsik - wiem,że musi być z wołowego mielonego.Ale dalej?Czy robi się go z takich samych składników,jak normalne klopsy - czyli:jajko,cebula,namoczona bułka?Czy można po prostu do mielonego wpierdzielić Fixa i gotowe?