a czemu? zakalec Ci wyszedl?
ja raz przypalilam tylko gore, ale dalo sie uratowac :)
moze za duzo soku bylo w marchewce, nie wiem, juz pozniej nie probowam, jak mi sie nie uda jakies ciasto to go drugi raz nie robie...
ale siostra tez musi cos robic:) ja moge zrobic sernik
teraz przepis na TOPFEN KNODEL 3dkg masła i 1 jajko+szczypta soli utrzeć w misce(schaumig geruhrt)1/4 kg speisequark ,1 EL mąki oraz bułki tartej tyle,zeby powstała masa( konsystencji jak na kotlety mielone)pozostawić to na 1/2 godziny niech się dobrze zwiąże i napęcznieje.zagotować wodę osolić robić z tej masy knedle i 8 minut na wolnym ogniu gotowac.Przykryc garnek pokrywką i odstawic na perę minut.na patelni rozpuscić maslo dodać cukier i jak sie zabrązowi wsypać bułke tartą (tyle żeby razem było to sypkie )cały czas trzeba mieszac na patelni,żeby się nie przypalilo.knedle wyciągać z wody i kłaść na patelnię obtoczyc w tej bułce.Podawać posypane cukrem pudrem albo na talerzu połozyć troche drzemu i maczać w nim.albo w srodek knedla dać owoc.Jest to przepis z Austrii tam mają pyszne potrawy,nie to co tu.mogę jeszcze jakiś walnąć oczywiście wyprobowany.a knedle pycha miekkie,leciutkie.smacznego
Tak te knedelki tez zrobię brzmią apetycznie:)
A wiecie dlacego napisałam dzem przez "rz" bo to w dużym słoiku. (nie uk jeden jak mawiała) moja ciocia.
ciasto Barbórkowe Składniki na biszkopt: 4 jaja; 3/4 szklanki cukru kryształu; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 1/2 szklanki mąki pszennej; 2-3 łyżeczki kakao; Wykonanie: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Kiedy cukier nie będzie już wyczuwalny to należy dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodajemy przesiane przez sito: mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko lekko wymieszać. Ciasto wylać na formę do pieczenia, piec w temperaturze 180C. Upieczony biszkopt należy przestudzić. 4 galaretki o jednakowym smaku rozpuścić według przepisu na opakowaniu; Składniki na masę: 1 litr śmietany kremówki (ja używam 30%); 5-6 łyżek cukru pudru; 5 łyżeczek żelatyny; 3-4 łyżeczki kakao; Wykonanie: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić, dodając cukier, kakao, na końcu letnią żelatynę. Przełożenie ciasta: Biszkopt-połowa tężejącej galaretki-połowa masy z bitej śmietany-połowa masy tężejącej galaretki-połowa masy z bitej śmietany-wierzch udekorować tartą czekoladą
Joasia czy dałabyś się zaprosić do mnie popieczemy razem.
Termit bardzo chętnie ja uwielbiam piec . Tutaj nie piekę za dużo ale w domu w ten sposób sobie odpoczywam...A moja rodzinka korzysta na tym....
hej,hej z rana wszystkim dziewczynom Joasia znalazłam Cię jesteśmy nie zbyt daleko w kraju od siebie.Kto wie może się spotkamy?Co dzisiaj gotujecie i pieczecie mam przepis na strudel jabłkowy bardzo tani i bardzo smaczny tylko wymaga troche cierpliwości to też przepis z Austrii,można go robić też nie tylko z owocami ale z warzywami albo z mięsem.Póżniej mogę napisać.Miłego dnia choć za oknem nie wesoło.