Kuchnia Niemiecka - przepisy

09 marca 2013 20:04
No nieeeee dziewczyny ....serniczki,torciki,roladki az mi slina po brodzie cieknie niczym ta rosa z nosa hahahaha
09 marca 2013 20:05 / 1 osobie podoba się ten post
sernik z rosą
CIASTO
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki miękkiej margaryny

MASA SEROWA
1 kg twarogu półtłustego w kostkach lub w wiaderku
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mleka
budyń śmietankowy bez cukru (35 g)
2 jajka
4 żółtka

ROSA
6 białek
1 szklanka cukru
Przepis na ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić 1/2 godziny w lodówce.
Przepis na masę serową: Twaróg półtłusty zmielić 2 razy w maszynce do mielenia. Dodać pozostałe składniki i całość dokładnie zmiksować.
Uwaga: masa serowa jest bardzo rzadka, ale taka musi być.
Przepis na rosę: Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier.
Uwaga: białka ubić podczas pieczenia sernika, najlepiej przed samym wyłożeniem piany na sernik.
Pieczenie ciasta: Dużą blachę (25x36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub 2 tortownice o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno tortownicy, a papier wypuścić na zewnątrz, natomiast boki tortownicy wysmarować masłem. Do przygotowanej formy przełożyć schłodzone ciasto. Na ciasto wylać masę serową i upiec. Sernik (bez piany) piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Z pianą dodatkowe 10 - 15 minut.

Pod koniec pieczenia (gdy ser będzie lekko rumiany) wyłożyć pianę ubitą z cukrem, wyrównać lekko powierzchnię i piec jeszcze chwilę do momentu gdy piana będzie delikatnie brązowa, ale nie za ciemna - inaczej nie zrobi się rosa (około 10 - 15 minut). Po upieczeniu ciasto studzić przy lekko uchylonym piekarniku przez pół godziny, następnie wyjąć i całkowicie wystudzić. Gdy ciasto będzie zimne to będzie tworzyć się rosa. Sernik przechowywać w lodówce.
09 marca 2013 20:18
JOASIA!!!!!!!!!! TAKIEGO PRZEPISU NA SERNIK SZUKALAM CALE ZYCIE !!!!! uwielbiam beze na serniczku..... Czuje,ze swieta beda obfitowaly we wspaniale ciacha dzieki Waszym przepisom.....hrrrrr i to ciasto marchewkowe od Wiesiuli mniam mniam mniam ;-)
09 marca 2013 20:30
Wiesiula

a czemu? zakalec Ci wyszedl?

ja raz przypalilam tylko gore, ale dalo sie uratowac :)

moze za duzo soku bylo w marchewce, nie wiem, juz pozniej nie probowam, jak mi sie nie uda jakies ciasto to go drugi raz nie robie...
 ale siostra tez musi cos robic:) ja moge zrobic sernik

09 marca 2013 22:04 / 1 osobie podoba się ten post

teraz przepis na TOPFEN KNODEL  3dkg masła i 1 jajko+szczypta soli  utrzeć w misce(schaumig geruhrt)1/4 kg speisequark ,1 EL mąki oraz bułki tartej tyle,zeby powstała masa( konsystencji jak na kotlety mielone)pozostawić to na 1/2 godziny niech się dobrze zwiąże i napęcznieje.zagotować wodę osolić robić z tej masy knedle i 8 minut na wolnym ogniu gotowac.Przykryc garnek pokrywką i odstawic na perę minut.na patelni rozpuscić maslo dodać cukier i jak sie zabrązowi wsypać bułke tartą (tyle żeby razem było to sypkie )cały czas trzeba mieszac na patelni,żeby się nie przypalilo.knedle wyciągać z wody i kłaść na patelnię obtoczyc w tej bułce.Podawać posypane cukrem pudrem albo na talerzu połozyć troche drzemu i maczać w nim.albo w srodek knedla dać owoc.Jest to przepis z Austrii tam mają pyszne potrawy,nie to co tu.mogę jeszcze jakiś walnąć oczywiście wyprobowany.a knedle pycha miekkie,leciutkie.smacznego

09 marca 2013 22:12
Bardzo prosimy ja bardzo chetnie !a knedelki napewno zrobie ha!
09 marca 2013 22:14

Tak te knedelki tez zrobię brzmią apetycznie:)

10 marca 2013 08:37

A wiecie dlacego napisałam dzem przez "rz" bo to w dużym słoiku. (nie  uk jeden jak mawiała) moja ciocia.

10 marca 2013 10:30
Termit przepis brzmi bardzo apetycznie.
10 marca 2013 11:57

ciasto Barbórkowe Składniki na biszkopt: 4 jaja; 3/4 szklanki cukru kryształu; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 1/2 szklanki mąki pszennej; 2-3 łyżeczki kakao; Wykonanie: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Kiedy cukier nie będzie już wyczuwalny to należy dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodajemy przesiane przez sito: mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko lekko wymieszać. Ciasto wylać na formę do pieczenia, piec w temperaturze 180C. Upieczony biszkopt należy przestudzić. 4 galaretki o jednakowym smaku rozpuścić według przepisu na opakowaniu; Składniki na masę: 1 litr śmietany kremówki (ja używam 30%); 5-6 łyżek cukru pudru; 5 łyżeczek żelatyny; 3-4 łyżeczki kakao; Wykonanie: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić, dodając cukier, kakao, na końcu letnią żelatynę. Przełożenie ciasta: Biszkopt-połowa tężejącej galaretki-połowa masy z bitej śmietany-połowa masy tężejącej galaretki-połowa masy z bitej śmietany-wierzch udekorować tartą czekoladą

10 marca 2013 16:08
Właśnie zajadamy się ciastem marchewkowym. PYCHAAAA
Nie miałam proszku do pieczenia, to dałam 4 łyżeczki sody.
Marchewki to takie 3 większe, i odcisnęłam trochę soku, za to wycisnęłam do niej sok z pół cytryny i starłam skórkę. A i cukru dałam 1,5 szklanki.
Ale piekło mi się godzinę w 180 stopn.
Na koniec schłodzone polukrowałam (cytryna z c.pudrem ).
U mnie to niby dbają o linię, ale czekoladki wsuwają .
To im powiedziałam, że to ciasto ubogie w kalorie (mało cukru) ale bogate w witaminy (marchewka ! ). Byli zachwyceni.
10 marca 2013 18:15
napewno musi byc pyszne ciasto marchewkowe.... a u mnie na deser byl miodownik, ale dziadek nie chcial...
10 marca 2013 21:58

Joasia czy dałabyś się zaprosić do mnie popieczemy razem.

10 marca 2013 22:01

Termit bardzo chętnie ja uwielbiam piec . Tutaj nie piekę za dużo ale w domu w ten sposób sobie odpoczywam...A moja rodzinka korzysta na tym....

11 marca 2013 08:21

hej,hej z rana wszystkim dziewczynom Joasia znalazłam Cię jesteśmy nie zbyt daleko w kraju od siebie.Kto wie może się spotkamy?Co dzisiaj gotujecie i pieczecie mam przepis na strudel jabłkowy bardzo tani i bardzo smaczny tylko wymaga troche cierpliwości to też przepis z Austrii,można go robić też nie tylko z owocami ale z warzywami albo z mięsem.Póżniej mogę napisać.Miłego dnia choć za oknem nie wesoło.