Kuchnia Niemiecka - przepisy

04 marca 2013 16:33 / 2 osobom podoba się ten post
Ha, ha Benitka, lata praktyki w deutschland.

Ale same przyznacie, ze quark jest troche przy luzny, nawet z ziemniakami, jak jest za rzadki farsz, gorzej lepi sie pierogi, i ja np nie rozwalkowuje ciasta na plasko, tylko, robie taki walek jak na kopytka, odcinam z niego po kawalku, i paluszkami cak, cak robie placuszek, nie zostaje mi reszta ciasta, ktora szybko ´schnie, a i jeszcze, ciasto robie tylko z maki, dosc cieplej wody i odrobiny soli, bez jaj !!!!
04 marca 2013 16:43
Margolcia, bez jaj !
04 marca 2013 16:51
A ja ciasto na pierogi robię jeszcze inaczej.Mąkę zaparzam wrzątkiem ,a jak wystygnie dodaję dwa żółtka,dosypuję mąki ewentualnie.Ciasto jest plastyczne i nie rozwala się podczas gotowania,a jednocześnie jest bardzo delikatne.
07 marca 2013 20:57
Dorothea kochana pytalas o moj sernik, wstyd sie przyznac i dlaetgo pisalam samodzielnie pieczony a nie kupowany, ale tym razem nie z moich domowych przepisow a tutejszy dr Oetker: Käse Kuche do ktorego dodoalam wedlug przepisu speiseqaurk i ok 300 g jogurtu bio z rewe, a po naszemu dodalam aromatu, i zrobilam lukier z polowki cytryny z mnostwem cukru pudru.
Jednakze mam zamiar upiec calkiem swoje marchewkowe ciasto z polewa czekoladowa - wiec jezeli tez by Ci odpowiadalo to jutro napisze przepis.
Obiecuje poprawe i przepis na moj sernik tez otrzymasz, jak moja cora mi go przesle - zgoda?

07 marca 2013 21:00
Wiesiula

Dorothea kochana pytalas o moj sernik, wstyd sie przyznac i dlaetgo pisalam samodzielnie pieczony a nie kupowany, ale tym razem nie z moich domowych przepisow a tutejszy dr Oetker: Käse Kuche do ktorego dodoalam wedlug przepisu speiseqaurk i ok 300 g jogurtu bio z rewe, a po naszemu dodalam aromatu, i zrobilam lukier z polowki cytryny z mnostwem cukru pudru.
Jednakze mam zamiar upiec calkiem swoje marchewkowe ciasto z polewa czekoladowa - wiec jezeli tez by Ci odpowiadalo to jutro napisze przepis.
Obiecuje poprawe i przepis na moj sernik tez otrzymasz, jak moja cora mi go przesle - zgoda?

I juz Cie kocham za te jutrzejsze przepisy.....bo ja to lasuch jestem i zbieram przepisy!!!!  czekam ze slinka cieknaca mi po brodzie niczym u "naszych " zasmarkanych dziadkow hehehehe

07 marca 2013 21:08
Joasia

dziewczyny a jak gotujecie barszcz czerwony? i jakiego sera używacie do pierogów ruskich?

Joasia teraz doczytalam o pytanie jak gotujemy barszcz czerwony.Otoz ja gotowalam wywar na skrzydelkach(pozniej miesko obrane z kosci wrzucalam do zupki);starty na wiorki seler,pietruszka,marchewka,pokrojone ziemniaki,doprawione do smaku jak to wszystko juz ugotowane to na sam koniec starte buraki(kupione juz te ugotowane) gotowac jeszcze chwilke.Na sam koniec dodac troche schlagsahne:Posypac zielona pietruszka.Buraki dodawane na sam koniec gotowania swieze czy juz ugotowane,pozwola na zachowanie czerwonego koloru barszczu,bez dodawania essig czy soku z cytryny. A do ruskich fetta....

08 marca 2013 19:39
dorothea41

I juz Cie kocham za te jutrzejsze przepisy.....bo ja to lasuch jestem i zbieram przepisy!!!!  czekam ze slinka cieknaca mi po brodzie niczym u "naszych " zasmarkanych dziadkow hehehehe

Prosze uprzejmie drogi lasuchu

ciasto marchewkowe:

1 1/4 szklanki oleju

4 jaja

2 szklanki drobno utartej marchewki

2 szklanki maki

2 szklanki cukru

2 lyzeczki proszku do pieczenia

2 lyzeczki sody

2 lyzeczki cynamonu

szczypta soli

polewa :

czubata lyzka kakao

4 lyzeczki cukru

lyzeczka masla

2 lyzeczki zimnej wody

Jaja utrzec z cukrem na puszysta mase, dodawac stopniowo make i olej ( mozna naprzemiennie), marchewke, proszek, sode, cynamon. (ciasto pachnie jak piernik)

wszystkie skladniki polewy polaczyc w garnuszku, gotowac na baaardzo wolnym ogniu, az do rozpuszczenia cukru. ( jak dla mnie to ta porcja polewy jest za mala, i zawsze ja kilkakrotnie powiekszam). Smarujemy zimne ciasto polewa.

ciasto pieczemy 2 temperaturze 180 stopni okolo 40 min.

Mozemy wedlug wlasnego upodobania dodac rodzynki i orzechy.

W wersji "Bogatej" po wystygnieciu ciasta kroilam je na pol i smarowalam kremem ajerkoniakowym np. Otkera, i dopiero polewa.

rownie pysznie smakuje podane w wersji podstawowej z zimnym serkiem waniliowym.

smacznego - Moje Skrzaty je uwielbiaja :)

08 marca 2013 20:26
Wiesiula dziekuje za Smaczny przepis,juz sobie zanotowalam w moim kajeciku i zaraz po przyjezdzie do domku zabieram sie za pieczenie.Dopiero w domku bo tu wsrod mini filizanek i sreber nie bede brudzic kuchni hihihi a poza tym moja Dama sie odchudza i cos takiego jak ciasto To temat TABU hahahahaha buziole
08 marca 2013 20:55
Mam nadzieje, ze bedzie smakowac :)
Moja dama za slodkie da sie o 15 pociac :) musi byc i koniec
08 marca 2013 22:03
ciasto marchewkowe, jak bym zjadla, ale mi sie nigdy nie udaje...
08 marca 2013 22:04
85marzena

siostra jej zawsze robi, i jej wychodzi...

09 marca 2013 12:45
85marzena

a czemu? zakalec Ci wyszedl?

ja raz przypalilam tylko gore, ale dalo sie uratowac :)

09 marca 2013 16:03 / 2 osobom podoba się ten post

Kochanienkie, czekam z utesknieniem na jakis przepisik, urodziny mojej babci 13 !!!, moze byc na bazie lotkera, ale w wersji ulepszonej. Z gory wielkie dzieki !!!  Chodzi mi o jakies ciasto !!!!!!

09 marca 2013 16:18 / 1 osobie podoba się ten post
CAPPUCCINO
1 ciasto: 6 jaj, 1 szklanka cukru kryształu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szklanka mąki pszennej, 2-3 łyżeczki kakao,
Biaka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i lekko wymieszać. Piec w temp. 160- 180 st. około 30- 40 min. Po upieczeniu przekroić na 2 części.
2 ciasto: 20 dag. wiórek kokosowych, 5 białek, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić z cukrem. Dodać kokos z proszkiem i lekko wymieszać. Piec na złoty kolor w temp. 180 st. przez 30 min.
Masa: 5 żółtek, cukier waniliowy, 3łyżki mąki zwykłej, 1 budyń śmietankowy lub waniliowy( bez cukru), 2 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, 1 kostka margaryny,3 dag. kawy cappuccino w proszku o smaku waniliowym.
Mleko, cukier, budyń, mąkę, cukier waniliowy i żółtka wymieszać i ugotować budyń. Masło utrzeć na puch, dodać wystudzony budyń oraz kawę ciągle ucierając..
Przełożenie placka: 1 ciasto- masa- ciasto z kokosem- masa-1ciasto- polewa.
Polewa:1 kostka margaryny, 1 szklanka cukru, 3 łżki wody, 3 łyżki kakao. Składniki włożyć do jednego naczynia. Dokładnie wymieszać i zagotować.
Smacznego i udanych wypieków
09 marca 2013 16:19
mam też przepis na milky way