dorothea41I juz Cie kocham za te jutrzejsze przepisy.....bo ja to lasuch jestem i zbieram przepisy!!!! czekam ze slinka cieknaca mi po brodzie niczym u "naszych " zasmarkanych dziadkow hehehehe
Prosze uprzejmie drogi lasuchu
ciasto marchewkowe:
1 1/4 szklanki oleju
4 jaja
2 szklanki drobno utartej marchewki
2 szklanki maki
2 szklanki cukru
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzeczki sody
2 lyzeczki cynamonu
szczypta soli
polewa :
czubata lyzka kakao
4 lyzeczki cukru
lyzeczka masla
2 lyzeczki zimnej wody
Jaja utrzec z cukrem na puszysta mase, dodawac stopniowo make i olej ( mozna naprzemiennie), marchewke, proszek, sode, cynamon. (ciasto pachnie jak piernik)
wszystkie skladniki polewy polaczyc w garnuszku, gotowac na baaardzo wolnym ogniu, az do rozpuszczenia cukru. ( jak dla mnie to ta porcja polewy jest za mala, i zawsze ja kilkakrotnie powiekszam). Smarujemy zimne ciasto polewa.
ciasto pieczemy 2 temperaturze 180 stopni okolo 40 min.
Mozemy wedlug wlasnego upodobania dodac rodzynki i orzechy.
W wersji "Bogatej" po wystygnieciu ciasta kroilam je na pol i smarowalam kremem ajerkoniakowym np. Otkera, i dopiero polewa.
rownie pysznie smakuje podane w wersji podstawowej z zimnym serkiem waniliowym.
smacznego - Moje Skrzaty je uwielbiaja :)