Kuchnia Niemiecka - przepisy

08 lutego 2014 10:57
Podobnie jak Margolcia marchewkę z groszkiem zagotowuję dodając trochę soli i cukru a łyżkę mąki mieszam z łyżką masła w kubku (dokładnie mieszam aby grudek nie było) i to dodaję do warzyw, zagotowuję oczywiście cały czas mieszając.

08 lutego 2014 11:11
dzięki, dzięki :)
już się uporałam!
08 lutego 2014 11:18
Super :). Smacznego :P
08 lutego 2014 11:21
Joasia

Sówko proszę bardzo to przepis na babkę którą ja często robię:) życzę smacznego!!!!
4 jajka
1 szklanka cukru cukier waniliowy
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny aromat waniliowy
2 łyżki kakao
cukier puder do posypania  
Margarynę rozpuścić w garnku na małym ogniu, ostudzić. Jajka zmiksować, dodać cukier i cukier waniliowy i dalej miksować na puszysty krem. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać rozpuszczoną i ostudzoną margarynę oraz aromat waniliowy. Całość dokładnie wymieszać, aby w cieście nie porobiły się grudki mąki. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i zmiksować.  Dwie małe foremki lub jedną dużą na babkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Przełożyć łyżką ciasto jasne, a następnie ciasto z kakao. Można delikatnie wyrównać powierzchnię. Babkę piaskową piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Lekko przestudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

Może być również w wersji zamiast margaryny olej. Wtedy jeszcze szybciej.
08 lutego 2014 14:02
Joasia

Sówko proszę bardzo to przepis na babkę którą ja często robię:) życzę smacznego!!!!
4 jajka
1 szklanka cukru cukier waniliowy
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny aromat waniliowy
2 łyżki kakao
cukier puder do posypania  
Margarynę rozpuścić w garnku na małym ogniu, ostudzić. Jajka zmiksować, dodać cukier i cukier waniliowy i dalej miksować na puszysty krem. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać rozpuszczoną i ostudzoną margarynę oraz aromat waniliowy. Całość dokładnie wymieszać, aby w cieście nie porobiły się grudki mąki. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i zmiksować.  Dwie małe foremki lub jedną dużą na babkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Przełożyć łyżką ciasto jasne, a następnie ciasto z kakao. Można delikatnie wyrównać powierzchnię. Babkę piaskową piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Lekko przestudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

babka juz upieczona tylko wyszla na dole lekko wwilgotna, ale jest dobra! Dzieki
08 lutego 2014 14:03
Dostalam cykorie, maccie jakis pomysl co z nia zrobic? Jest dosyc gorzka w smaku
08 lutego 2014 14:04
Sówka

babka juz upieczona tylko wyszla na dole lekko wwilgotna, ale jest dobra! Dzieki

Nie bądż taka,podeślij do kawy-zdegustujemy:)))
08 lutego 2014 14:10
Chyba Dorotee podawała przepis na roladki z cukinii ale gdzie to jest ??? Trudno się szuka wśród "paplaniny"
08 lutego 2014 14:31
Ja dziś robiłam na obiad "Senfeier" z ziemniakami i marchewką zasmażaną. Pierwszy raz to robiłam i jadłam pierwszy raz. Szczerze mówiąc taki nawet dobry zapychacz :)
08 lutego 2014 14:38
Sylwunia

Ja dziś robiłam na obiad "Senfeier" z ziemniakami i marchewką zasmażaną. Pierwszy raz to robiłam i jadłam pierwszy raz. Szczerze mówiąc taki nawet dobry zapychacz :)

Sylwunia, a co to jest i z czym to się je?
08 lutego 2014 14:44 / 2 osobom podoba się ten post
Jajka gotuje się na twardo, obiera ze skorupki. W trakcie gotowania jajek roztopić margarynę w rondelku, do tego mąka i sporo mleka, mieszać by się nie przypaliło, potem 3 łyżki musztardy, najlepiej słodkiej (ja miałam średnio ostrą, więc dodałam miodu do smaku), później doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki ugotować - ja gotowałam w ćwiartki, położyć na talerzu jajka i polać je tym sosem wg uznania. Smacznego!
08 lutego 2014 14:45
Sylwunia

Jajka gotuje się na twardo, obiera ze skorupki. W trakcie gotowania jajek roztopić margarynę w rondelku, do tego mąka i sporo mleka, mieszać by się nie przypaliło, potem 3 łyżki musztardy, najlepiej słodkiej (ja miałam średnio ostrą, więc dodałam miodu do smaku), później doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki ugotować - ja gotowałam w ćwiartki, położyć na talerzu jajka i polać je tym sosem wg uznania. Smacznego!

No masz rację, zapychacz ;-))
08 lutego 2014 14:46
Sylwunia

Czyli polskie jajka w sosie musztardowym
08 lutego 2014 14:49
Sylwunia

Moja mama kiedyś taki robiła i w ten sam sposób chrzanowy. Pychotka :)
08 lutego 2014 16:41
Sylwunia, dzięki za przepis, tak jeszcze jajek nie jadłam.