Kuchnia Niemiecka - przepisy

10 stycznia 2014 20:08
Ja jestem obecnie na drugiej sztelli . A na pierwszej bylam bardzo krociutko bo tylko na zastepstwo , ale jeden przepis tamtejszej Seniorki zapamietalam do dzis :

Zupa Groszkowa :

1) Bulion warzywny z proszku zagotowac w 2 L wody
2) Dodac groszek mrozony od Eismanna
3) Fertig ! :)

A do picia Piwo serwowane do tej wykwitnej zupy :)
10 stycznia 2014 20:36
Athenka

Ja jestem obecnie na drugiej sztelli . A na pierwszej bylam bardzo krociutko bo tylko na zastepstwo , ale jeden przepis tamtejszej Seniorki zapamietalam do dzis :

Zupa Groszkowa :

Supa jak to niemcy mowia heheehe szybko tanio i nie jadalnie takie zubki hehe
16 stycznia 2014 11:28
Odswieżam swój ulubiony wątek...i od razu mam pytanie,otóż posiadam dwa ugotowane kawałki kurczaka,filety chyba,co można z nich zrobić na obiad,oczywiscie pomijam zwykłe ich podgrzanie i siup na talerz,chcialabym troche fantazji,a ze własnej mi dzis brakuje,liczę na waszą...tylko prosze w miare szybko o przepisy,bo obiad podaje o 13-ej
16 stycznia 2014 11:56
Marta

Odswieżam swój ulubiony wątek...i od razu mam pytanie,otóż posiadam dwa ugotowane kawałki kurczaka,filety chyba,co można z nich zrobić na obiad,oczywiscie pomijam zwykłe ich podgrzanie i siup na talerz,chcialabym troche fantazji,a ze własnej mi dzis brakuje,liczę na waszą...tylko prosze w miare szybko o przepisy,bo obiad podaje o 13-ej

proponuje pokroic w kawaleczki zrobic ze szpinakiem ,usmazyc nalesniki dodac szpinak z mieskiem i zapiec serem zoltym
16 stycznia 2014 12:06
http://kulinarnyswiatdomi.blog.pl/2013/09/18/kotlety-z-kalafiora/
Z kalafiora nie jadlam ale....pomysl dobry , brakuje mi juz "polotu" w kuchni. ( podopieczna lezaca ).
16 stycznia 2014 12:18
Athenka

Zupa Groszkowa :

No to "mojej" byłej babci nie przebijesz :D :D

Zupa gofrowa (?)
-zagotować 1,5 l. wody + 2 kostki bulionu warzywnego (BIO!), wyłączyć
-wkruszyć pozostałe z wczoraj 4 gofry,
-przykryć garnek na 15 min - gotowe!!!

Poprzedniego dnia na obiad był przysmak babci: po 3 gofry z dżemem lub musem.
Babcia wygrzebała jakąś przedpotopową gofrownicę, która paliła, robiła zwarcia ....wietrzyłyśmy po tym obiadku kilka godzin ;)

Aha, to była Szwabia - bo tam przeważnie można spotkać takie wynalazki :)

16 stycznia 2014 12:28
Poddusiłam mieszanke warzywną,dodałam zielony sos znaleziony również w zamrażarce,doprawiłam ząbkiem czosnku,pieprzem ziołowym przywiezionym z ojczyzny,kurczak pokrojony w kawałki grzeje się w tym warzywnym sosiku.do tego ziemniaki.wszystko bez smażenia,dietetycznie bo tak ma tu być.jestem dumna z siebie
26 stycznia 2014 19:34
Szukam przepisu na trójkolorowe ciasto :biało,żółto,brązowe - czytałam gdzieś tutaj-prosty przepis a teraz nie mogę go znależć. Może wiecie jakie to ciasto ???
07 lutego 2014 20:33
Dziewczyny potrzebuje na jutro jakis prostyy przeppis na babke najlepiej z dodatkiem kakao
07 lutego 2014 21:00
Sówka

Dziewczyny potrzebuje na jutro jakis prostyy przeppis na babke najlepiej z dodatkiem kakao

Wpisz w google ciasto na oleju czekoladowe ,ja piekę zawsze się udaje,robie tez pół białe pół kakaowe,Szybkie i pyszne.Smacznego!!!
08 lutego 2014 07:34 / 2 osobom podoba się ten post
Sówka

Sówko proszę bardzo to przepis na babkę którą ja często robię:) życzę smacznego!!!!
4 jajka
1 szklanka cukru cukier waniliowy
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny aromat waniliowy
2 łyżki kakao
cukier puder do posypania  
Margarynę rozpuścić w garnku na małym ogniu, ostudzić. Jajka zmiksować, dodać cukier i cukier waniliowy i dalej miksować na puszysty krem. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać rozpuszczoną i ostudzoną margarynę oraz aromat waniliowy. Całość dokładnie wymieszać, aby w cieście nie porobiły się grudki mąki. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i zmiksować.  Dwie małe foremki lub jedną dużą na babkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Przełożyć łyżką ciasto jasne, a następnie ciasto z kakao. Można delikatnie wyrównać powierzchnię. Babkę piaskową piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Lekko przestudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
08 lutego 2014 08:44
Joasia

Sówko proszę bardzo to przepis na babkę którą ja często robię:) życzę smacznego!!!!
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao
Margarynę rozpuścić w garnku na małym ogniu, ostudzić. Jajka zmiksować, dodać cukier i cukier waniliowy i dalej miksować na puszysty krem. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać rozpuszczoną i ostudzoną margarynę oraz aromat waniliowy. Całość dokładnie wymieszać, aby w cieście nie porobiły się grudki mąki. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i zmiksować.  Dwie małe foremki lub jedną dużą na babkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Przełożyć łyżką ciasto jasne, a następnie ciasto z kakao. Można delikatnie wyrównać powierzchnię. Babkę piaskową piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Lekko przestudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

Zaraz zabieram sie do roboty, dziekuje
08 lutego 2014 08:47
Joasia

4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao

Ja to muszę napisać ,Ty to takie nasze pogotowie cukiernicze:)Jestem pod wielkim wrazeniem i wielki szacun:)
Jest coś czego nie umiesz upiec,albo ugotowac?  Kapelusz z Głowy")
08 lutego 2014 10:36
dziewczyny mam gotową marchewke z groszkiem z puszki, jak zrobic taki ladny bialy sosik do tego?
08 lutego 2014 10:40
Ja wlewam puszke z cala zawartoscia do garnka, gotuje, dodaje maslo, robie z maki zaklepke, troche soli i cukru i jest ok