Kuchnia Niemiecka - przepisy

02 stycznia 2014 20:36
ania52

receptura bebki jak w Koln pracowalam.wkladki miesne w przepisach rozne sa 

a i jeszcze jedno.Niemcy nie dodaja smietany do jarzynowej.Przynajmniej ja sie jeszcze z tym nie spotkalem
02 stycznia 2014 20:38
Zuziu a czy ty do tej zupy dodajesz jeszcze śmietany albo mąki, żeby ją zagęścić?
02 stycznia 2014 20:39
Ja żałuje że u nas w Polsce nie ma ichniego Rouladenfleisch - gotowe do zawinięcia, cieniutkie, piękne mięsko na rolady. No ale Niemcy nie mają za to np. naszego białego sera :)
02 stycznia 2014 20:42
ORIM

a i jeszcze jedno.Niemcy nie dodaja smietany do jarzynowej.Przynajmniej ja sie jeszcze z tym nie spotkalem

Tak, Niemcy jedzą zupę jarzynową bez śmietany ani mąki, taką klarowną. Spotkałam się, że dodają Magi do smaku.
02 stycznia 2014 20:44
Evolution

Zuziu a czy ty do tej zupy dodajesz jeszcze śmietany albo mąki, żeby ją zagęścić?

Pewnie juz przeczytalas ale ...... Niemcy jarzynowa jedza klarowna,bez smietany,bez zabielania maka
02 stycznia 2014 20:47
jagoda_12

Ja żałuje że u nas w Polsce nie ma ichniego Rouladenfleisch - gotowe do zawinięcia, cieniutkie, piękne mięsko na rolady. No ale Niemcy nie mają za to np. naszego białego sera :)

Ja tez zaluję ,że w Polsce nie ma tego mięsa,ja go uwielbiam. Niemcy nie mają za to sera jak wspomnialas i tluczków do mięsa :)
02 stycznia 2014 20:48
Evolution

Nie dodawaj żadnej śmietany ani mąki,moja była mocno zdziwiona jak zapytalam czy dodac.
02 stycznia 2014 20:53
ivanilia40

Ja tez zaluję ,że w Polsce nie ma tego mięsa,ja go uwielbiam. Niemcy nie mają za to sera jak wspomnialas i tluczków do mięsa :)

Tłuczki do mięsa jak najbardziej mają, sama miałam tu w ręce nieraz ;)
02 stycznia 2014 20:54 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

chyba sie pogubilem albo kupuje w Polsce cos innego.Po prostu wolowina pieczeniowa !!! Czyli w Polsce jest tylko ze w calosci na kg sprzedawana.Wystarczy pokroic ostrym nozem na plastry i zrobic rolady.Bylo nie bylo nasza polska wolowina ma lepszy smak.Tak samo jak schabowe.Niemiecka wieprzowina dla mnie wogole nie ma smaku
02 stycznia 2014 20:55
jagoda_12

Tłuczki do mięsa jak najbardziej mają, sama miałam tu w ręce nieraz ;)

Jak byłam na południu,faktycznie są tłuczki,ale w Berlinie moja nie ma a nawet nie wie po co potrzebny taki tłuczek.
02 stycznia 2014 20:57
ivanilia40

To ja wyjątkowo mam dobry tłuczek do mięsa, żona PDP lubiła gotować i piec :)  
Ale w innych domach koleżanka stosowała najróżniejsze wynalazki zamiast tłuczka.

02 stycznia 2014 20:58
Ja byłam zdziwiona jak nie mogłam u swoich PDP znaleźć tłuczka. U obecnego PDP kupiłam tłuczek do kartofelków i do mięsa. No bo jak tu schabowego zrobić ???
Dziadzio tylko się pytał czy go używam a jak pokazałam w jaki sposób to się uspokoił.
02 stycznia 2014 20:59
ORIM

chyba sie pogubilem albo kupuje w Polsce cos innego.Po prostu wolowina pieczeniowa !!! Czyli w Polsce jest tylko ze w calosci na kg sprzedawana.Wystarczy pokroic ostrym nozem na plastry i zrobic rolady.Bylo nie bylo nasza polska wolowina ma lepszy smak.Tak samo jak schabowe.Niemiecka wieprzowina dla mnie wogole nie ma smaku

Zgadza się Orim, u nas jest wołowina pieczeniowa w całości i trzeba kroić. Ja jej nie lubię, wolę niemiecką wołowinę na rolady. Trochę soli, pieprzu, musztardy, zwinąć, długo dusić i .....mniam mniam pychota :)
02 stycznia 2014 20:59 / 1 osobie podoba się ten post
hagia

To ja wyjątkowo mam dobry tłuczek do mięsa, żona PDP lubiła gotować i piec :)  
Ale w innych domach koleżanka stosowała najróżniejsze wynalazki zamiast tłuczka.

Dobrze umyta butelka po piwie zawinieta w recznik jednorazowy.Butelki po piwie maja zawsze reczniki tez 
02 stycznia 2014 21:02
jagoda_12

Zgadza się Orim, u nas jest wołowina pieczeniowa w całości i trzeba kroić. Ja jej nie lubię, wolę niemiecką wołowinę na rolady. Trochę soli, pieprzu, musztardy, zwinąć, długo dusić i .....mniam mniam pychota :)

zapomnialas o ogorku,cebuli i szpeku ha ha W dobrych polskich prywatnych sklepach pokroja ci na maszynie