Haneczka47Kofffani udaly mi sie te nieszczesne semmenklosse.przeszly test wiec moze dam rade a co jeszce z takich tradycyjnych recepturek wykonuje sie tu na bawariiiiiiiiiii
prosze o pomoc
Przepis pochodzi z odc. 143 „Niemcy – Bawarski ziemniak i chmiel”. 4 plastry leberkäse 6 ziemniaków typ kulinarny A 0,5 główki białej kapusty 150 g szpeku lub boczku wędzonego 3 łyżki cukru 200 ml octu winnego 1 mała cebula sól biały pieprz ziarna kminku 100 g masła klarowanego Ziemniaki umyć, posolić i ugotować w mundurkach. Ugotowane obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Kapustę pokroić w cieniutkie, wąskie paseczki. Do rondelka wsypać cukier, dodać ocet, pokrojoną w półplasterki cebulę, posolić, popieprzyć i gotować ok. 5 min. Zalać zalewą kapustę, posypać ziarnami kminku. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła klarowanego, przesmażyć na nim nieco pokrojonego w drobną kostkę szpeku. Gdy będzie chrupiący dodać go do kapusty, dokładnie wymieszać i odstawić aby się przegryzła. Ponownie na patelni rozgrzać pozostałe masło klarowane i usmażyć na nim ziemniaki, pod koniec dodać resztę szpeku i posypać ziarnami kminku. Gdy ziemniaki będą rumiane, zdjąć je z patelni i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na patelni po smażeniu ziemniaków zrumienić plastry leberkäse. Wszystkie składniki podawać razem na ciepło.
Jak ci sie chce z tym bawic to prosze