Kuchnia Niemiecka - przepisy

26 listopada 2013 23:10
Mi brakuje cierpliwości na takie
przepisy ,mam kilka polskich sprawdzonych.Dla rodzin niemieckich to ciekawostka.Ale podziwiam wytrwałe i pracowite,
26 listopada 2013 23:12
Haneczka47

Kochani mam problem za trzy tygodnie jade do pdp(stara nauczycielka gotowania) a ja nie umiem po niemiecku gotowac,sa to okolice norymbergi,to chyba schwabska kuchnia ,wiem ze musze umiec zrobic schpetzle,klosse,
nie wiem co bym musiala potrenowac by nie dac plamy
pomozcie

Haneczka masz tyle pomocy a jeszcze nasz tradycyny bigosik moze tez przejdzie powodzona:)))
26 listopada 2013 23:15 / 2 osobom podoba się ten post
koffi

Mi brakuje cierpliwości na takie
przepisy ,mam kilka polskich sprawdzonych.Dla rodzin niemieckich to ciekawostka.Ale podziwiam wytrwałe i pracowite,

Hi hi -mi też -szybko ma byc ,dużo i smaczne:):):)No i proste rzecz jasna.:)Tu nie piekę ale na innym miejscu jak zwykłe ciato przełożone budyniem i jabłkam upiekąłm to dziadek prawie oszalał ze szczęścia:):):)Oni tu wszystko niemal gotowe jedza to taki zwykły domowy placek to juz jest rarytas nad rarytasy:)
26 listopada 2013 23:30 / 1 osobie podoba się ten post
Czasami ten sam efekt, róznymi drogami.Nie wszystkie drogi są takie same ...(Metarmofose.M.).Pozdrawiam cię kasia63,i moje inne pracujące opiekunczki .
26 listopada 2013 23:30
Czasami ten sam efekt, róznymi drogami.Nie wszystkie drogi są takie same ...(Metarmofose.M.).Pozdrawiam cię kasia63,i moje inne pracujące opiekunczki .
30 listopada 2013 00:12
Moja babcia bardzo chetnie jadla kupne placki ziemniaczane, do tego odgrzewane w mikrofali i smarowala je...marmolada! I to na kolacje. Dla mnie ohyda, fuj. Sprobowalam raz i potem jak sobie zazyczyla kupnych plackow (slownie dwie sztuki) to wolalam glodowac niz jesc to swinstwo. Jak jej powiedzialam, ze ja jem tylko swiezo smazone i ze smietana to zrobila oczy jak spodki :) U was tez jedli tylko z marmolada?
30 listopada 2013 00:37
jagoda_12

Moja babcia bardzo chetnie jadla kupne placki ziemniaczane, do tego odgrzewane w mikrofali i smarowala je...marmolada! I to na kolacje. Dla mnie ohyda, fuj. Sprobowalam raz i potem jak sobie zazyczyla kupnych plackow (slownie dwie sztuki) to wolalam glodowac niz jesc to swinstwo. Jak jej powiedzialam, ze ja jem tylko swiezo smazone i ze smietana to zrobila oczy jak spodki :) U was tez jedli tylko z marmolada?

Tutaj najczesciej jada sie z musem jablkowym i powiem szczerze ,PYCHA:)
Ale nie zdarzylo mi sie kupowac gotowcow,a jakby nawet ,nie jadlabym:Ja sobie zawsze gotuje,a jak trzeba to tylko sobie:)
30 listopada 2013 07:27
Ja raz poprzednim razem kupiłam,mi nie smakują,wole sama zrobić z ziemniaków, ale dziadzio teraz nie chce prawie nic słodkiego,a ja lubie z musem:)
01 grudnia 2013 16:18
Ciasto z jabłkami na szybko

Składniki:
-4 jajka
-1szklanka cukru kryształ
-2szklanki mąki tortowej
-3/4 szklanki oleju
-5 jabłek
-1łyżeczka cynamonu
-1łyżeczka sody
-1łyżeczka proszku do pieczenia
-bakalie
-cukier puder do posypania

Jajka ubijamy z cukrem,do tego dodajemy olej,mąkę,proszek i sodę oraz cynamon.Mieszamy.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę,najlepiej sporą wtedy są smaczniejsze i sie rozpływają w ustach.Dodajemy je do ciasta i mieszamy delikatnie.Mozna tez dodać bakalie.Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Pieczemy 45 minut,do godziny zależnie od piekarnika w 180 stopniach.
Ciasto musi miec kolor cynamonu pod koniec pieczenia.

Smacznego

właśnie 1 raz w życiu u PDP coś upiekłam :)
01 grudnia 2013 16:41 / 3 osobom podoba się ten post
Aniu a ja mam coś pracochłonnego ale palce lizać:):):)
CIASTO BAKALIOWO-KOLOROWE
BISZKOPT JASNY
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180'C ok. 30-40 min.

PLACEK KAKAOWY
4 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotować ciasto jak biszkopt. Piec w temp. 180'C przez 30-40 min.

PLACEK ORZECHOWY
5 białek
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
20 dag orzechów krojonych
20 dag cukru kryształu
1 łyżka miodu
Białka ubić, dodać cukier i dobrze ubić. Dodać resztę składników i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180'C przez 30-40 min.

PLACEK KOKOSOWY
5 białek
20 dag wiórków kokosowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki soku z cytryny
Białka ubić, dodać cukier. Dodać resztę składników i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180'C przez 30-40 min.

MASA
1 l mleka
10 żółtek
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
15 łyżek cukru kryształu
50 dag masła
1-2 łyżeczki kakao
mandarynki z puszki
brzoskwinie z puszki
W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka,mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i cukrem kryształem. Dodać roztrzepane żółtka z mąką i ugotować budyń. Masło utrzeć dodając, po 1 łyżce, przestudzony budyń. Utartą masę podzielić na 3 części:
– do I dodać kakao
– do II dodać pokrojone mandarynki
– do III dodać pokrojone brzoskwinie
PRZEŁOŻENIE PLACKA
Biszkopt – masa z mandarynkami – placek orzechowy – masa kakaowa – placek kokosowy – masa z brzoskwiniami – placek kakaowy – polewa czekoladowa.
01 grudnia 2013 16:44
Joasiu,twoje przepisy są cudne,ale ja jestem ciastowy zakalec :) gotować lubię i umiem a piec nie !
01 grudnia 2013 18:48
Joasia

BISZKOPT JASNY
6 jajek
1 szklanka mąki
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180'C ok. 30-40 min.

PLACEK KAKAOWY
4 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
6 łyżek cukru

PLACEK ORZECHOWY
5 białek
1 łyżka mąki pszennej
20 dag cukru kryształu
1 łyżka miodu
Białka ubić, dodać cukier i dobrze ubić. Dodać resztę składników i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180'C przez 30-40 min.

PLACEK KOKOSOWY
5 białek
4 łyżki soku z cytryny
Białka ubić, dodać cukier. Dodać resztę składników i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180'C przez 30-40 min.

MASA
1 l mleka
10 żółtek
3 łyżki mąki pszennej
1 cukier waniliowy
15 łyżek cukru kryształu
50 dag masła
1-2 łyżeczki kakao
mandarynki z puszki
brzoskwinie z puszki
W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka,mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i cukrem kryształem. Dodać roztrzepane żółtka z mąką i ugotować budyń. Masło utrzeć dodając, po 1 łyżce, przestudzony budyń. Utartą masę podzielić na 3 części:
– do I dodać kakao
PRZEŁOŻENIE PLACKA
Biszkopt – masa z mandarynkami – placek orzechowy – masa kakaowa – placek kokosowy – masa z brzoskwiniami – placek kakaowy – polewa czekoladowa.

Dziekuje Joasiu , wyproboje w domu.Ale zamawiam sobie poprzedni (przepis) ten ze zwijanymi roladkami,z galaretką.Już mi slina cieknie.
Slowo sie dało, wiec i czyn nastapi.
01 grudnia 2013 22:28
Joasia

BISZKOPT JASNY
6 jajek
1 szklanka mąki

PLACEK KAKAOWY
4 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
6 łyżek cukru

PLACEK ORZECHOWY
5 białek
1 łyżka mąki pszennej
20 dag cukru kryształu
1 łyżka miodu

PLACEK KOKOSOWY
5 białek
4 łyżki soku z cytryny

MASA
1 l mleka
10 żółtek
3 łyżki mąki pszennej
1 cukier waniliowy
15 łyżek cukru kryształu
50 dag masła
1-2 łyżeczki kakao
mandarynki z puszki
brzoskwinie z puszki
– do I dodać kakao
PRZEŁOŻENIE PLACKA

Joasiu to ja na spodkanie do kawki poprosze ja lubie takie co sie szybciutko robi jestem w goracej wodzie kompana jak juz trzeba duzo pracy to cos zknoce wiec wole nie zaczynac:((((((
02 grudnia 2013 21:45 / 1 osobie podoba się ten post
Kofffani udaly mi sie te nieszczesne semmenklosse.przeszly test wiec moze dam rade a co jeszce z takich tradycyjnych recepturek wykonuje sie tu na bawariiiiiiiiiii
prosze o pomoc
15 grudnia 2013 16:32
Haneczka47

Kofffani udaly mi sie te nieszczesne semmenklosse.przeszly test wiec moze dam rade a co jeszce z takich tradycyjnych recepturek wykonuje sie tu na bawariiiiiiiiiii
prosze o pomoc

Przepis pochodzi z odc. 143 „Niemcy – Bawarski ziemniak i chmiel”. 4 plastry leberkäse 6 ziemniaków typ kulinarny A 0,5 główki białej kapusty 150 g szpeku lub boczku wędzonego 3 łyżki cukru 200 ml octu winnego 1 mała cebula sól biały pieprz ziarna kminku 100 g masła klarowanego Ziemniaki umyć, posolić i ugotować w mundurkach. Ugotowane obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Kapustę pokroić w cieniutkie, wąskie paseczki. Do rondelka wsypać cukier, dodać ocet, pokrojoną w półplasterki cebulę, posolić, popieprzyć i gotować ok. 5 min. Zalać zalewą kapustę, posypać ziarnami kminku. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła klarowanego, przesmażyć na nim nieco pokrojonego w drobną kostkę szpeku. Gdy będzie chrupiący dodać go do kapusty, dokładnie wymieszać i odstawić aby się przegryzła. Ponownie na patelni rozgrzać pozostałe masło klarowane i usmażyć na nim ziemniaki, pod koniec dodać resztę szpeku i posypać ziarnami kminku. Gdy ziemniaki będą rumiane, zdjąć je z patelni i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na patelni po smażeniu ziemniaków zrumienić plastry leberkäse. Wszystkie składniki podawać razem na ciepło.

Jak ci sie chce z tym bawic to prosze