Kuchnia Niemiecka - przepisy

25 listopada 2013 19:26 / 1 osobie podoba się ten post
Wiesiulka przepis na obiecane ciasto:):)
Ciasto Architekta
[blacha o wymiarach 25 cm x 40 cm]
Składniki:

Biszkopt jasny:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:
4 jajka
¾ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowo-maślana:
1 litr mleka
3 duże budynie waniliowe lub śmietankowe (160 g)
400 g margaryny
¾ - 1 szklanka cukru
kilka kropli aromatu rumowego
2 łyżki kakao
1/2 cytryny
Masa serowa:
500 g serków homo śmietankowych lub waniliowych
2 galaretki czerwone (u mnie truskawkowe)
3 - 4 banany
1 cytryna
Polewa czekoladowa:
60 g margaryny
3 łyżki naturalnego kakao
3 łyżki cukru
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka żelatyny

Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodaję do piany cukier. Na koniec dodaję roztrzepane żółtka i znów miksuję. Wsypuję partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam łyżką. Masę wykładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25 cm na 40 cm i piekę ok. 25 - 30 minut w temp. 170 - 180°C. Po upieczeniu wyjmuję ciasto, po 5-10 minutach wyjmuję z formy.

Biszkopt ciemny: Przygotowuję tak samo jak biszkopt jasny, przy czym do mąki wsypuję przesiane kakao, a ciasto piekę 5 minut krócej.

Masy budyniowo-maślana: Z mleka, cukru, proszku budyniowego gotuję gęsty budyń i pozostawiam do ostudzenia pod przykryciem. Miękką margarynę ucieram na puszystą masę i stopniowo po łyżce dodaję do niej zimny budyń. Masę maślano-budyniową dzielę na pół, do jednej części dodaję przesiane kakao i kilka kropli aromatu rumowego, a do drugiej sok z cytryny. Każdą z mas oddzielnie mieszam.

Masa serowa: Galaretkę rozpuszczam w 1,5 szklanki gorącej wody. Gdy zacznie tężeć dodaję ją stopniowo do serka homogenizowanego i mieszam dokładnie.

Przekładanie ciasta: Banany obieram, kroję w krążki o grubości ciemnego biszkoptu i skrapiam sokiem z cytryny aby owoce nie ściemniały. Na jasnym biszkopcie rozsmarowuję kakaową masę budyniową. W ciemnym biszkopcie wykrawam za pomocą np. kieliszka 18 otworków o średnicy banana (w trzech rzędach po 6 otworków) albo więcej w zależności od średnicy kieliszka. Biszkopt kładę na masie, lekko dociskam. W każdy otworek wkładam krążek banana i przykrywam masą serową całą powierzchnię ciasta. W masę serową wciskam krążki ciemnego ciasta, ma się znajdować nad krążkiem banana. Następnie rozprowadzam równomiernie jasną masę budyniową. Ciasto wstawiam do lodówki. Po godzinie dekoruję polewą czekoladową.
25 listopada 2013 19:44
A to jest to drugie:):)
CIASTO BARBÓRKOWE
Upiec biszkopt z kakao z 5 jaj
. 4 agrestowe galaretki rozpuścić w 3 i 1/2 szklanki wody i podzielić na 2 części
. MASA -1 litr śmietany kremówki 30 % -6 łyżek cukru pudru -5 łyżeczek żelatyny -4 niezbyt czubate łyżeczki kakao
Składniki podzielić na dwie części. Każdą porcję masy szykować osobno. Każdą porcję żelatyny rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Zimną śmietanę ubić , dodać cukier ,kakao i żelatynę
. Przełożenie -ciemny biszkopt -tężejąca galaretka -masa -tężejąca galaretka -masa -posypać startą czekoladą.
Po nałożeniu jednej warstwy należy ciasto chwilę schłodzić.
25 listopada 2013 19:50
Juz mam, zapisalam sobie na maila :)
jestes kochana, wiesz?
25 listopada 2013 19:53
Joasia

CIASTO BARBÓRKOWE
. 4 agrestowe galaretki rozpuścić w 3 i 1/2 szklanki wody i podzielić na 2 części
. MASA -1 litr śmietany kremówki 30 % -6 łyżek cukru pudru -5 łyżeczek żelatyny -4 niezbyt czubate łyżeczki kakao
Składniki podzielić na dwie części. Każdą porcję masy szykować osobno. Każdą porcję żelatyny rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Zimną śmietanę ubić , dodać cukier ,kakao i żelatynę
. Przełożenie -ciemny biszkopt -tężejąca galaretka -masa -tężejąca galaretka -masa -posypać startą czekoladą.

Ale smacznie sie zrobiło.Krolowo wypiekow.
25 listopada 2013 19:53
Wiesiula

Juz mam, zapisalam sobie na maila :)
jestes kochana, wiesz?

Poszperam jeszcze i coś tutaj wrzucę:):):):)
25 listopada 2013 19:54 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko47

Ale smacznie sie zrobiło.Krolowo wypiekow.

Witaj Mleczko:):):) Te przepisy są sprawdzone i bardzo smaczne:):):)
25 listopada 2013 19:56
Joasia

CIASTO BARBÓRKOWE

Ja piekłam jak byłam piekna i młoda potem jak ciasta było w brud w sklepach zaprzestałam,ale jak widze te twoje przepisy to ze zwykłej ciekawosci wypróbuje, bo nie wytrzymam.....no i co ???po co  podajesz te przepisy ?????? tylko kusisz hehehheh.....
25 listopada 2013 19:58
iwunia

Ja piekłam jak byłam piekna i młoda potem jak ciasta było w brud w sklepach zaprzestałam,ale jak widze te twoje przepisy to ze zwykłej ciekawosci wypróbuje, bo nie wytrzymam.....no i co ???po co  podajesz te przepisy ?????? tylko kusisz hehehheh.....

Iwunia to ja zaczelam, meczylam ja mocno o cos pysznego w nowosci dla moich Skrzatow i Tesciow :)))
25 listopada 2013 20:01 / 1 osobie podoba się ten post
Kobietki jeszcze wrzuce jakieś przepisy jak ci mówiłam Wiesiula mam tego dość duzo ..... :):):):)
25 listopada 2013 20:07
Joasia

Kobietki jeszcze wrzuce jakieś przepisy jak ci mówiłam Wiesiula mam tego dość duzo ..... :):):):)

Bardzo prosimy Joasiu,zamierzam już w domu na Boże Narodzenie piec te pyszności w domu.Mój młodszy syn lubi piec i z Twoich przepisów równiez korzystał.Robiłam w domu tiramisu wg przepisu,który podałaś,to jak włozyłam do lodówki wieczorem,to rano niewiele zostało:)
25 listopada 2013 20:09
tina 100%

Bardzo prosimy Joasiu,zamierzam już w domu na Boże Narodzenie piec te pyszności w domu.Mój młodszy syn lubi piec i z Twoich przepisów równiez korzystał.Robiłam w domu tiramisu wg przepisu,który podałaś,to jak włozyłam do lodówki wieczorem,to rano niewiele zostało:)

Bardzo mi miło ,że moje przepisy się przydają:):):):):)
25 listopada 2013 20:13 / 1 osobie podoba się ten post
Joasia

Bardzo mi miło ,że moje przepisy się przydają:):):):):)

Oj bardzo!Syn piekł snickersa,może nie wyszedł mu najpiekniejszy,ale pyszny był,a to tiramisu nazwałabym"znikające",albo tiramisu-widmo:)
25 listopada 2013 20:15 / 2 osobom podoba się ten post
Ciasto Beatka
SKŁADNIKI:
jajka-10
mąka pszenna- ok.2 szklanki
mąka ziemniaczana- 4 łyżki
cukier kryształ- ok. 3 szklanki
proszek do pieczenia-2 łyżeczki
kakao-2-3 łyżeczki
mleko- 1 l
masło- 2 kostki
galaretka wiśniowa- 3
galaretka pomarańczowa-3
zielone winogrona- 30 dkg
ciemne winogrona- 30 dag
brzoskwinie w zalewie- 1 puszka
 PRZYGOTOWANIE:
. biszkopt jasny z 4 jajek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy 3/4 szklanki cukru i po jednym żółtku, na końcu 3/4 szklanki mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia(temp. 170 st. C, 20 minut)

biszkopt ciemny z 4 jajek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy 1 szklankę cukru kryształu i po jednym żółtku, na końcu 3/4 szklanki mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2-3 łyżki kakao(temp. 170 stC, 20 minut)

krem: w 1/4 litra zimnego mleka roztrzepujemy 2 żółtka, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mąki pszennej w 3/4 litra mleka rozpuszczamy 1 szklankę cukru kryształu i gotujemy, potem dodajemy mleko z żółtkami i mąką i gotujemy budyń
. masło ucieramy na gładką masę i dodajemy ostudzony budyń, masę dzielimy na 3 części

w ciemnym biszkopcie literatką lub kieliszkiem wycinamy równo kółka

3 galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 1 litrze wody, 3 galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 1 litrze wody

przełożenie placka: biszkopt jasny- 1 część masy-kółka z ciemnego biszkoptu- pomiędzy kółkami winogrona i stężała galaretka czerwona- 2 część masy- ciemny biszkopt z dziurami- w dziury układamy winogrona i zalewamy stężałą galaretką czerwoną- 3 część masy- kawałki brzoskwiń- galaretka pomarańczowa
25 listopada 2013 20:31
Joasia

Ciasto Beatka
SKŁADNIKI:
jajka-10
mąka pszenna- ok.2 szklanki
mąka ziemniaczana- 4 łyżki
cukier kryształ- ok. 3 szklanki
proszek do pieczenia-2 łyżeczki
kakao-2-3 łyżeczki
mleko- 1 l
masło- 2 kostki
galaretka wiśniowa- 3
galaretka pomarańczowa-3
zielone winogrona- 30 dkg
ciemne winogrona- 30 dag
brzoskwinie w zalewie- 1 puszka
 PRZYGOTOWANIE:
. biszkopt jasny z 4 jajek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy 3/4 szklanki cukru i po jednym żółtku, na końcu 3/4 szklanki mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia(temp. 170 st. C, 20 minut)

biszkopt ciemny z 4 jajek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy 1 szklankę cukru kryształu i po jednym żółtku, na końcu 3/4 szklanki mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2-3 łyżki kakao(temp. 170 stC, 20 minut)

krem: w 1/4 litra zimnego mleka roztrzepujemy 2 żółtka, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mąki pszennej w 3/4 litra mleka rozpuszczamy 1 szklankę cukru kryształu i gotujemy, potem dodajemy mleko z żółtkami i mąką i gotujemy budyń
. masło ucieramy na gładką masę i dodajemy ostudzony budyń, masę dzielimy na 3 części

w ciemnym biszkopcie literatką lub kieliszkiem wycinamy równo kółka

3 galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 1 litrze wody, 3 galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 1 litrze wody

przełożenie placka: biszkopt jasny- 1 część masy-kółka z ciemnego biszkoptu- pomiędzy kółkami winogrona i stężała galaretka czerwona- 2 część masy- ciemny biszkopt z dziurami- w dziury układamy winogrona i zalewamy stężałą galaretką czerwoną- 3 część masy- kawałki brzoskwiń- galaretka pomarańczowa

Joasiu, moze powinnas założyc osobny topik tylko z TWOIMI przepisami.Byłoby wtedy łatwiej znależć coś pysznego od CIEBIE?:))
25 listopada 2013 20:33
aniananowo

Joasiu, moze powinnas założyc osobny topik tylko z TWOIMI przepisami.Byłoby wtedy łatwiej znależć coś pysznego od CIEBIE?:))

eeeeee nie pomyslałam o tym :):):)