25 listopada 2013 20:15 / 2 osobom podoba się ten post
Ciasto Beatka
SKŁADNIKI:
jajka-10
mąka pszenna- ok.2 szklanki
mąka ziemniaczana- 4 łyżki
cukier kryształ- ok. 3 szklanki
proszek do pieczenia-2 łyżeczki
kakao-2-3 łyżeczki
mleko- 1 l
masło- 2 kostki
galaretka wiśniowa- 3
galaretka pomarańczowa-3
zielone winogrona- 30 dkg
ciemne winogrona- 30 dag
brzoskwinie w zalewie- 1 puszka
PRZYGOTOWANIE:
. biszkopt jasny z 4 jajek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy 3/4 szklanki cukru i po jednym żółtku, na końcu 3/4 szklanki mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia(temp. 170 st. C, 20 minut)
biszkopt ciemny z 4 jajek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy 1 szklankę cukru kryształu i po jednym żółtku, na końcu 3/4 szklanki mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2-3 łyżki kakao(temp. 170 stC, 20 minut)
krem: w 1/4 litra zimnego mleka roztrzepujemy 2 żółtka, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mąki pszennej w 3/4 litra mleka rozpuszczamy 1 szklankę cukru kryształu i gotujemy, potem dodajemy mleko z żółtkami i mąką i gotujemy budyń
. masło ucieramy na gładką masę i dodajemy ostudzony budyń, masę dzielimy na 3 części
w ciemnym biszkopcie literatką lub kieliszkiem wycinamy równo kółka
3 galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 1 litrze wody, 3 galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 1 litrze wody
przełożenie placka: biszkopt jasny- 1 część masy-kółka z ciemnego biszkoptu- pomiędzy kółkami winogrona i stężała galaretka czerwona- 2 część masy- ciemny biszkopt z dziurami- w dziury układamy winogrona i zalewamy stężałą galaretką czerwoną- 3 część masy- kawałki brzoskwiń- galaretka pomarańczowa