Kuchnia Niemiecka - przepisy

19 października 2013 11:54
Łosoś zapiekany z sosem pesto

Składniki

3 szt ziemniaki młode
2 szt marchewki młode
2 kawałki łososia filet bez skóry
1 pęczek bazylia,
2 łyżki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki orzeszki piniowe,
1 łyżka startego parmezanu
sól morska
vegeta natur

Przygotowanie

Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w plasterki . Wrzucamy na osolony wrzątek na ok 8 min. Odcedzamy na sicie. Ugotowane warzywa podzielić na dwie porcje . Z foli aluminiowej robimy jakby miseczki układamy warzywa na nich kawałek łososia, i znów warzywa ? warzywa oprószamy vegetą , zawijamy i wstawiamy do gorącego piekarnika na ok 20 min . Następnie rozchylamy folię i pieczemy jeszcze ok 10 min . Robimy sos pesto. Miksujemy bazylię z orzeszkami czosnkiem i solą morską , dodajemy parmezan -miksujemy. Sosem polewamy rybę i warzywa. Podajemy w pilotach lub wykładamy na talerz.

Smacznego
21 października 2013 20:18 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra

No każdy ma inne smaki i to pewnie w dużej mierze zależy, jak był w domu nauczony. Ja pierogi polewam rozpuszczonym masłem i nie wyobrażam sobie smalcu, czy słoniny do tego użyć:) Przecież to śmierdzi! :)

Normalnie mi też capi, a z masełkiem mniam, mniam )
21 października 2013 20:24 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra

No - ja nie trawię dań robionych na smalcu - czasami gdzieś mnie poczęstują i albo nie umieją tego dobrze zrobić, albo to jest po prostu za cieżkie, bo później mnie żołądek boli. I już nawet przeważnie po zapachu wyczuję, że tam smalec jest. Np. kapusta na smalcu mojej babci... blee

Na smalcu ..blee , też od razu wyczuję jego zapach.
21 października 2013 20:27
Zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą

SKŁADNIKI:
woda - ok. 3l
liść laurowy - 3 szt.
ziele ang. - 6-7 ziarnek
marchewka - 2 szt.
pietruszka - 1 szt.
seler - ¼ szt.
ziemniaki - 3-4 szt.
Kiełbasa ostrołęcka - 200g
Boczek z komina - 200g
cebula - 2 szt.
olej - 3 łyżki
mąka - 1 płaska łyżka
czosnek - 4-6 ząbków
majeranek, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

1. Fasolę należy namoczyć minimum parę godzin przed gotowaniem
2. Do garnka z wodą wkładamy liść laurowy, ziele, a następnie gotujemy ok. 20 minut
3. Następnie dokładamy odcedzoną z wody fasolę oraz warzywa pokrojone w kostkę
4. Gdy fasola będzie już prawie miękka, dodajemy ziemniaki
5. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju razem z posiekaną cebulą
6. Pod koniec smażenia dodajemy mąkę i czekamy aż całość się zarumieni
7. Zawartość patelni dodajemy do zupy, doprawiamy majerankiem, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem. Smacznego!
21 października 2013 20:31
Domowy biały barszcz

•biała kiełbasa - 40 dag;
•kiełbasa podwędzana, np. polska - 20 dag;
•jajka, 1 szt. na talerz;
•2 duże ząbki czosnku;
•5 łyżek śmietany;
•łyżka mąki;
•ok 0,5 l zakwasu lub kwasek cytrynowy;
•przyprawy (4 liście laurowe, sól, pieprz, 1 łyżka + 1 łyżeczka majeranku, łyżka vegety)

Wykonanie:

Kiełbasy zalać wodą (ok. 2,5 litra) i ugotować - ok. 15-20 min. od momentu zawrzenia. Wyjąć kiełbasę. Do wywaru dodać przyprawy, czosnek pokrojony w plasterki oraz zakwas (jeżeli nie mamy zakwasu, dodajemy kwasek cytrynowy) - pogotować jeszcze chwilę. Z mąki i śmietany zrobić zaprawkę (połączyć, a następnie dolać wywaru i ponownie wymieszać), zabielić zupę. Ja barszcz przecedzam przez sito i posypuję dodatkową łyżeczką majeranku.

Jajka ugotować na twardo i pokroić razem z kiełbasą. Rozłożyć do talerzy i zalać zupą. Dla zaostrzenia smaku można dodać surowe wiórki chrzanu.
21 października 2013 21:06
Spotkanie dwóch spojrzeń ;D

Składniki

- 250 gram krewetek
- Jedna łyżki soku z cytryny
- Trzy łyżki sosu pomidorowego (przecieru)
- Dwa ząbki czosnku maksymalnie rozdrobnione
- Pół cebuli pociętej w plasterki
- Jeden zielony szczypior poszatkowany
- Jedna łyżeczka cukru
- Jedna czwarta łyżeczki pieprzu mielonego
- Sól do smaku
- woda
- masło

Przygotowanie

Wlać sok z cytryny do miski z krewetkami i odczekać pięć minut
Podgrzać na patelni masło wraz z cebulą i czosnkiem, do momentu wydzielenia się miłego zapachu
Wsypać zaprawione cytryna krewetki na patelnie i dalej podgrzewać mieszając, do momentu aż krewetki zmienią kolor
Teraz dokładamy na podgrzana patelnię sos pomidorowy, cukier i pieprz
Do podgrzanej masy dolać należy trochę wody
Na koniec dodać poszatkowany, świeży zielony szczypiorek i po wymieszaniu serwować na talerze,
21 października 2013 21:20
Ziemniaczano-buraczkowe pierogi z Ricottą *mąka 200g *mleko gorące ok. 80 ml *ugotowane ziemniaki 1/2 kg *buraczki puree Hortex 300g *ser Ricotta 200g *jajko 2 szt *masło 100g *szałwia świeża z doniczki *sól, pieprz Przygotowanie Przetarte ziemniaki łączymy z serem i puree buraczkowym Hortex, dodajemy jajka i dobrze wyrabiamy, doprawiamy do smaku. Mąkę zaparzamy mlekiem, dodajemy sól i wyrabiamy ciasto na pierogi. Wyrobione ciasto chłodzimy ok. 20 min. Następnie wałkujemy, wycinamy koła i wkładamy farsz ziemniaczano-buraczkowy. Zlepiamy pierogi i gotujemy ok. 3 min w osolonej wodzie. Masło klarujemy na patelni, a następnie dodajemy liście szałwii. Tak przygotowanym masłem polewamy pierogi.
21 października 2013 21:38 / 1 osobie podoba się ten post
Carpaccio z cukinii

Składniki

2 lub 3 chude, ale długie cukinie - najlepiej młode
100 g parmezanu (w jednym kawałku)
świeżo zmielony pieprz
sok z jednej cytryny

Przygotowanie

Ja używam tarki takiej gdzie można właśnie na cieniutkie plasterki kroić warzywa.
Krok 1
Cukinie umyj i nożykiem do obierania warzyw ścinaj wzdłuż długie, cieniutkie paseczki. Na dużym półmisku układaj je jeden obok drugiego, tak żeby nachodziły na siebie w niewielkim stopniu - tak jak dachówki na dachu
Kiedy ułożysz cały półmisek - tym samym nożykiem pościnaj cieniutkie płatki parmezanu. Rozłóż je na cukinii, popieprz i spryskaj sokiem z cytryny.
Krok 2
Kolejno powtarzaj całą procedurę: paseczki cukinii, parmezan, pieprz, cytryna.
Krok 3
Odstaw w chłodne miejsce na parę chwil, żeby smaki się przemieszały, a carpaccio nabrało jędrności.
Pokrój nożykiem do pizzy i smacznego!
21 października 2013 21:43
Surówka z porów w śmietanie dla całej rodziny :D

Składniki

# 4 pory
# jabłko
# 2 łyżki posiekanego szczypiorku
# pół szklanki śmietany
# sok z cytryny lub koncentrat róży
# sól, cukier, pieprz

Przygotowanie

Pory dokładnie umyć, pokrajać w plasterki. Umyte jabłko pokrajać w kostkę, dodać do porów i wymieszać ze szczypiorkiem. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem.
Smacznego
.
21 października 2013 21:53
A jakiś sprawdzony dobry przepis na szpecle????
21 października 2013 21:56
Tego też bym się chętnie nauczyła, ale podobno trzeba mieć maszynkę do szpecli.
21 października 2013 21:58
moni19_88

A jakiś sprawdzony dobry przepis na szpecle????

A to nic innego jak nasze lane kluski,tylko tu mają maszynkę i wlewają masę do maszynki...
21 października 2013 22:00
ania37

A to nic innego jak nasze lane kluski,tylko tu mają maszynkę i wlewają masę do maszynki...

Ale chodzi Aniu o to z czym je podać jak zrobić, bo mama moja pdp robiła z linsen moczonym w winie bla bla bla. podobno niedobra.

21 października 2013 22:05
ania37

Składniki

2 jajka
4-5 łyżek mąki
1 łyżka wody
sól do smaku

Wykonanie:

Jajka wbijamy do miski. Miksujemy je starannie, po czym wlewamy wodę. Nie przestając miksować, dosypujemy po trochu mąkę. Ucieramy  około 4-5 minut. Po tym czasie ciasto powinno być dość gęste, gładkie i puszyste. Jego konsystencja jednak  ma pozostać lejąca. W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Solimy  ją do smaku. Do gotującej się wody cienką strużką wlewamy ciasto, przesuwając powoli miskę z ciastem nad garnkiem. Kiedy miska jest już pusta, lekko mieszamy kluski w garnku i czekamy aż wypłyną na powierzchnię . Gdy woda z kluskami ponownie zacznie wrzeć, odcedzamy kluski na sitku.
Pasują do wielu zup - i tych na słodko, i tych na słono - np. do rosołu. To taki, można powiedzieć, podrobiony makaron :)
21 października 2013 22:07 / 1 osobie podoba się ten post
ania37

Składniki

2 jajka
4-5 łyżek mąki
1 łyżka wody
sól do smaku

Wykonanie:

Jajka wbijamy do miski. Miksujemy je starannie, po czym wlewamy wodę. Nie przestając miksować, dosypujemy po trochu mąkę. Ucieramy  około 4-5 minut. Po tym czasie ciasto powinno być dość gęste, gładkie i puszyste. Jego konsystencja jednak  ma pozostać lejąca. W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Solimy  ją do smaku. Do gotującej się wody cienką strużką wlewamy ciasto, przesuwając powoli miskę z ciastem nad garnkiem. Kiedy miska jest już pusta, lekko mieszamy kluski w garnku i czekamy aż wypłyną na powierzchnię . Gdy woda z kluskami ponownie zacznie wrzeć, odcedzamy kluski na sitku.
Pasują do wielu zup - i tych na słodko, i tych na słono - np. do rosołu. To taki, można powiedzieć, podrobiony makaron :)

Z tymi kluskami tylko rzucanymi lyzka, to ja uwielbiam rosol(wolny) albo zupe jagodowa hyyyyyyyyyyyyyyyyy  pychota:)