Kuchnia Niemiecka - przepisy

17 października 2013 16:13 / 1 osobie podoba się ten post
Moje racuszki też wczoraj zjedzono ze smakiem a dziś zrobiłam zupkę z porów (na szczęście nie dziadkowych, bo pierze rzadko) z mielonym mięskiem. Też szybciutko zniknęła z talerza :)
17 października 2013 16:17
judora

Moje racuszki też wczoraj zjedzono ze smakiem a dziś zrobiłam zupkę z porów (na szczęście nie dziadkowych, bo pierze rzadko) z mielonym mięskiem. Też szybciutko zniknęła z talerza :)

przepis prosimy, a nie tylko zeby smaku narobic
17 października 2013 16:20
Racuszki tez wczoraj robilam, tyle ze na jogurcie i troszke mleka, jablka starlam na grubej tarce, bo p. Monika juz lekkie problemy posiada, do tego cukier puder, rozne dzemy. Z kopiastego talerza zostalo na dzis ew. po 2 sztuczki na lez otarcie ... A krzywili sie, ze tak duzo !

"Moj" przepis jest tu: http://www.opiekunki24.pl/forum/temat/zobacz/190/page/114

A, jajka byly male, wiec dalam 4 sztuki, pol litra jogurtu i ok. pol szklanki mleka, bo za geste bylo.
17 października 2013 16:32 / 2 osobom podoba się ten post
ANULA62

przepis prosimy, a nie tylko zeby smaku narobic

Przepis na racuszki od Ani37 jest parę postów wyżej . A zupka o tu : http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/zupy/zupa_z_pora_z_serkiem_i_miesem_mielonym     :)
17 października 2013 16:57
Przepis na gruszki z żółtym serem i ciemną czekoladą:
Skład:

- świeże, twarde gruszki
- ser żółty Aldamer
- kilka kostek ciemnej czekolady

Wykonanie:

Gruszki obieramy i kroimy na połówki, a następnie usuwamy z nich gniazdka z pestkami. Następnie kroimy owoc na ćwiartki i wykładamy na talerz. Między kawałkami gruszki umieszczamy grubsze plasterki sera żółtego. Całość posypujemy startą na tarce ciemną czekoladą. Przygotowany deser można podać z czerwonym winem.
17 października 2013 17:00
Sałatka,która doda energii ( po masażu Roberta72),wszystkie będziemy pewnie głodne :D
Składniki:

- ser żółty
- sałata strzępiasta zielona
- sałata strzępiasta czerwona
- roszponka
- pomidor
- winogrona zielone
- filet z kurczaka
- pestki granatu
- sól, pieprz
- oliwa
- świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy

Wykonanie:

Liście sałaty poszarpać na mniejsze kawałki i włożyć do miseczki, dodać pokrojone pomidory i winogrona. Kurczaka pokroić w paseczki, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć na odrobinie oleju bądź na średnio rozgrzanym grillu na złoty kolor. Na sałacie ułożyć zrolowany ser żółty, kurczaka i posypać pestkami granatu. Całość skropić sokiem z pomarańczy i oliwą.

Smacznego!
17 października 2013 17:02
judora

Przepis na racuszki od Ani37 jest parę postów wyżej . A zupka o tu : http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/zupy/zupa_z_pora_z_serkiem_i_miesem_mielonym     :)

dzieki, dzieki
17 października 2013 17:06
Spaghetti z sosem serowym

Ekspresowy sos serowy-Składniki:
ok. 1 szklanka wody
1 opakowanie serka topionego (100g)
kilka plasterków ulubionych żółtych serów (może też być pleśniowy)
1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
2 ząbki czosnku
ulubione zioła, pieprz
makaron

Przygotowanie:
Gotujemy makaron (dowolny).
Do garnuszka wlewamy wodę, gdy się zagotuje dodajemy cały serek topiony i czekamy aż się rozpuści ciągle mieszając. Następnie dodajemy ulubione sery - u mnie rolada ustrzycka (dość sporo) i ser salami (plasterek, bo więcej nie było). Gotujemy na średnim ogniu ciągle mieszając aż sery się rozpuszczą. Przyprawiamy startym czosnkiem, pieprzem i ulubionymi ziołami. Do miseczki wlewamy odrobinę sosu, dodajemy do niego łyżkę kwaśnej śmietany i szybko mieszamy. Garnek ściągami z ognia, wlewamy śmietanę ciągle mieszając. Gotujemy sos aż zgęstnieje.
Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy do garnka z sosem, dokładnie mieszamy i podajemy gorące.

Mięsożercy mogą zacząć od podsmażenia na odrobinie oleju piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę, podlać ją wodą i dalej postępować jak wyżej ;)
17 października 2013 17:32
ania37

Sałatka,która doda energii ( po masażu Roberta72),wszystkie będziemy pewnie głodne :D
Składniki:

- ser żółty
- roszponka
- pomidor
- winogrona zielone
- filet z kurczaka
- pestki granatu
- sól, pieprz
- oliwa

Wykonanie:

Liście sałaty poszarpać na mniejsze kawałki i włożyć do miseczki, dodać pokrojone pomidory i winogrona. Kurczaka pokroić w paseczki, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć na odrobinie oleju bądź na średnio rozgrzanym grillu na złoty kolor. Na sałacie ułożyć zrolowany ser żółty, kurczaka i posypać pestkami granatu. Całość skropić sokiem z pomarańczy i oliwą.

Smacznego!

Co to jest roszponka?podoba mi sieę przepis a nie wiem co to jest?:)
17 października 2013 17:32 / 2 osobom podoba się ten post
Roszponka to sałata
17 października 2013 17:37 / 1 osobie podoba się ten post
ania37

Składniki:

- ser żółty
- roszponka
- pomidor
- winogrona zielone
- filet z kurczaka
- pestki granatu
- sól, pieprz
- oliwa

Wykonanie:

Smacznego!

Robert będzie głodny:) Wy wymasowane:):):)
17 października 2013 17:47 / 2 osobom podoba się ten post
a to tak trochę po sąsiedzko(jako,że przebywam w Norwegii) Sałatka duńska :D

Składniki:
1 mała główka sałaty lodowej
1 duży ogórek zielony
1 duża cebula
200g żółtego sera (w całości)
3 parówki sojowe (oczywiście można użyć mięsnych)
2 łyżki majonezu
1-2 jajka do dekoracji
sól, pieprz

Przygotowanie:
Parówki, ser i ogórka kroimy w słupki, cebulę w pióra. Sałatę przekrawamy na 4 części i kroimy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy 2 łyżki majonezu (wszystko ma się tylko lekko pokryć majonezem), doprawiamy pieprzem i odrobiną soli do smaku. Przed podaniem sałatkę dekorujemy pokrojonym na ćwiartki jajkiem i gotowe.

Smacznego!

17 października 2013 17:47
judora

Qrteczka :) Uratowałam !! Popyrkał kartofel, dolałam mleczka i było słone tak jak Herr lubi ;-) Albo On mnie lubi ;-) Bo ja spróbowałam i dla mnie było dalej za słone.

Myszka miała rację, przegadujemy ten wątek, bo ja sama próbuję spisywać przepisy stąd i ciężko się połapać. Może by założyć nowy wątek - Kuchnia polsko-niemiecka bez pogadanek ... Sama nie wiem ale przydałoby się cosik takiego ...

No przydałoby się, albo wejść do "Na wyjeździe" bo teraz to jest tak zaśmiecone, że odszukanie jakiegoś przepisu to MASAKRA !!! I same sobie to robimy, SAME  !!  A było tak fajnie na poczatku. Tak to jest jak sa niedostosowane dziewczyny !!!  BAŁAGANIARY !!
Możecie sie obrazić, trudno. 
17 października 2013 17:53
Kanepeczki z grillowanego bakłażana

składniki
1 szt. bakłażana
1 ogórek
koperek
sałata
ser feta 1/2 szt.
1 łyżka jogurtu
suszone pomidory
sól morska

Bakłażana myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Solimy i odstawiamy na ok. 10 min. Po tym czasie myjemy osuszamy i grillujemy. Ser feta mieszamy z jogurtem. Kiedy bakłażan jest już zgrillowany, jeden krążek smarujemy serem feta, układamy na nim plasterek zielonego ogórka, kawałek suszonego pomidora, listek sałaty. Ozdabiamy świeżym koperkiem i nakrywamy drugim krążkiem bakłażana

Smacznego !
17 października 2013 17:53 / 2 osobom podoba się ten post
Mycha

No przydałoby się, albo wejść do "Na wyjeździe" bo teraz to jest tak zaśmiecone, że odszukanie jakiegoś przepisu to MASAKRA !!! I same sobie to robimy, SAME  !!  A było tak fajnie na poczatku. Tak to jest jak sa niedostosowane dziewczyny !!!  BAŁAGANIARY !!
Możecie sie obrazić, trudno. 

Mycha-marudzisz:)Nie bądź ........-zasadniczka:)Kuchnia bez komentarza:)Najlepsze pogaduchy nad garnkami własnie sie odbywają:)
Czepiacie sie kobieto:)