Kuchnia Niemiecka - przepisy

16 października 2013 22:22
oj mogło oj mogło !!! Pewnie nastepnym razem bym ja zamordował za te prawdziwki. Ktore tak slicznie pachniały na samym początku robienia tego nieszczesnego .......no nie wiem czy to cos co wyszło mozna nazwac sosem
17 października 2013 09:08
DŻEM JABŁKOWO-DYNIOWY
Właściwie to bardziej przecier niż dżem-idealny do porannych grzanek i kawusi:)
Dynia -ok 2-3kg
Jabłka - tyle samo
Smażymy w oddzielnych garnkach,do odparowania ,na początku można dodac z pół kubeczka wody- jedno i drugie zmieliłam przez maszynkę do mięsa na największych oczkach.Do dyni dodałam 10ziaren goździka i przed wymieszaniem z jabłkami wyjęłam.Jak juz jako tako odparują-wymieszac w jednym garnku,dodac cukier-ja dodałam tylko pół kg bo jabłka b.słodkie.Smażyc jeszcze ze 2 godz. odkryte i na gorąco do słoiczków.Pychotka.
17 października 2013 09:19
kasia63

DŻEM JABŁKOWO-DYNIOWY
Właściwie to bardziej przecier niż dżem-idealny do porannych grzanek i kawusi:)
Dynia -ok 2-3kg
Jabłka - tyle samo
Smażymy w oddzielnych garnkach,do odparowania ,na początku można dodac z pół kubeczka wody- jedno i drugie zmieliłam przez maszynkę do mięsa na największych oczkach.Do dyni dodałam 10ziaren goździka i przed wymieszaniem z jabłkami wyjęłam.Jak juz jako tako odparują-wymieszac w jednym garnku,dodac cukier-ja dodałam tylko pół kg bo jabłka b.słodkie.Smażyc jeszcze ze 2 godz. odkryte i na gorąco do słoiczków.Pychotka.

Na pewno pyszne
17 października 2013 09:57 / 1 osobie podoba się ten post
Hurra ! Robię dzisiaj bigos :)
17 października 2013 10:08 / 4 osobom podoba się ten post
Prowincjusz

Hurra ! Robię dzisiaj bigos :)

Ciekawe co na to pampers Twojego lub Twojej PDP ...he,he
17 października 2013 10:19 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Ciekawe co na to pampers Twojego lub Twojej PDP ...he,he

No problem. Pampersy sie zmieni :)
17 października 2013 10:46 / 1 osobie podoba się ten post
Ja napiszę moją wersję zupy z dyni:
1kg dyni
ząbek czosnku
oliva z oliwy,tyle aby zakryła dno rondla w którym będziemy gotować
pietruszka-dużo świeżej pietruszki
sól
1/3 łyż od kawy cukru
woda
jedna maleńka papryczka chily
4 garście makarony typy łazanki lub świderki

przygotowanie_ czyścimy dynie i kroimy na kostkę
rozgrzewamy oliwe + ząbek czosnku,wrzycamy dynie,przykrywamy na 2 min po czym mieszamy i wyrzucamy czosnek,dolewamy wodę + sól,cukier,gotujemy do momentu,aż dynia zmięknie i całkiem się rozgotuje,ok 30 min,pietruszka + chily,przed obiadem dorzucamy do tego dyniowego wywaru makaron i opcjonalnie 1/2 kostki warzywnej Knorr lub pieprz,gotujemy do miękkości makaronu...
smacznego

przepis zaciągnięty z mojego domu w Neapolu
17 października 2013 12:54
Jako,ze wyjeżdżamy na pare dni dziś na obiad potrawka/sos/ pt."Kto zjada ostatki":):)Czyli po ludzku mówiąc sos do spagetti z tego co mogloby nie dotrwac do naszego powrotu:)
2 cebule
2 zęby czosnku
oliwa
oregano,pietruszka zielona
parowki cienkie
kukurydza z puszki,
kawałek czerwonej papryki
przecier pomidorowy/pół słoiczka/
Cebule i czosnek dusimy do zeszklenia,dorzucamy parówki -smazymy odkryte,potem warzywa,kapkę podlewamy woda lub bulionem z kostki,dusimy przykryte.na koniec przecier pomidowrowy ,przyprawy co kto lubi i zielenina.Bez sera będzie bo nie mam ale i tak smakowite.Wyszło tyle ze i obiad i kolacja z tego będzie i w lodówce posprzatane:)Ryż tez byłby do tego ok ale my makaroniarze jestesmy:):):)
17 października 2013 13:06 / 2 osobom podoba się ten post
Ja wczoraj kupilam mleczko kokosowe,w sumie chcialam do kawy zastapic z kartonu ,a dodalam do sosu i wyszedl mi pyszny sos:) miesko od kurczaka,pieczarki z puszki, kurczak wczesniej upieklam pieczarki na patelni,sol, musztarda odrobinę i to mleczko kokosowe zrobie do tego nalesniki i obiad praktycznie na jutro gotowy:)
17 października 2013 14:39
Kupiłam dziś Thueringer mett , takie mięso mielone, ma to być do chleba. Wiem że do tego jeszcze podaje się cebulkę, ale jak to zrobić? Doprawić to mięso i posypać cebulka, czy dopiero na chlebie się doprawia i cebulka posypuje?
17 października 2013 14:42
efka66

Kupiłam dziś Thueringer mett , takie mięso mielone, ma to być do chleba. Wiem że do tego jeszcze podaje się cebulkę, ale jak to zrobić? Doprawić to mięso i posypać cebulka, czy dopiero na chlebie się doprawia i cebulka posypuje?

W Turyngii je sie z cebulą na wierzchu, a mieso powinnas miec juz przyprawione
17 października 2013 14:45
Dzięki.A przyprawia się czymś szczególnym ,czy solą i pieprzem?
17 października 2013 14:46
efka66

Dzięki.A przyprawia się czymś szczególnym ,czy solą i pieprzem?

sol i pieprz tylko, ale sprawdz, czy to ktore kupilas nie jest juz przyprawione
17 października 2013 14:47
Ok:)
17 października 2013 16:03 / 1 osobie podoba się ten post
Roladki wyszły palze lizac ,w calej Bawarii lepszych nie znajdziecie