Na wyjeździe #11

07 lipca 2014 14:47 / 1 osobie podoba się ten post
użytkowniczka niegdyś znana jako debiutantka

od pol-Polki, pol-Niemki( ktora mieszka w Niemczech od -onad 20 lat) sie dowiedzialam, ze mozna kupic korzen pietruszki, ale tylko na bazarze u Turkow podobno. Niemcy jej nie uznaja, oni tylko natke. ciekawe dlaczego....

Często pietruszka jest na tacce zapakowana ok 250 gram za 2.99E w Edece.Nie pomylcie z pasternakiem ,bo wygląda podobnie .Jest opisany ,trzeba czytać.
07 lipca 2014 15:13 / 2 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Czy w De można kupić korzeń pietruszki? Tu ,korzeń pietruszki jest chyba uznany za niejadalny bo kupić nie można nigdzie,w żadnym sklepie,nawet w Lidlu czy w Aldiku.

Renatka,właśnie coś mi uświadomilaś,można kupić pietruszkę w domiczkach, na pewno rośnie z korzenia,więc kupię chyba i wyrwę z doniczki....

Nie wyrwiesz korzenia z doniczki bo to pietruszka naciowa. Ja też tu rzadko widuję pietruszkę w korzeniu. Jak jezdziłam do Marburga to tam córka pdp życzyła sobie nawet aby z Polski przywozić.
Najczęsciej to można kupić w tureckich warzywnych sklepach. A jakieś 3 czy 4 tygodnie temu widziałam na pobliskim targu lezała koło pasternaku. Dosłownie kilka sztuk i kosztowała tyle jakby ze złota była....cos około 7 eurasków za kg. To ja im za te pietruszke pięknie dziękuję, wolę się bez niej obejść. Zauważyłam, że takie ceny z kosmosu wzięły się na pietruszkę jak weszliśmy do UE.
07 lipca 2014 15:14 / 5 osobom podoba się ten post
nianta

Kurcze, sobie przypomniałam, jaka ja byłam wredota...aż mi trochę wstyd...jak z kimś rozmawiałam to tak żeby mu dowalić, choć można było to powiedzieć normalnie, ale nieeee, ja wbijałam szpile, a jak przychodzili nowi z naboru do teatru, a ktoś mi się nie spodobał, to wystarczył jeden dzień warsztatów ze mną i już więcej się nie pokazywał...tak sobie rekompensowałam niskie poczucie własnej wartości...

Wiesz co mnie spodobało się w Twoim poście, Nianta? Że napisałaś "byłam", "rekompensowałam"... Oznacza to że dorosłaś do tego by przyznać - kiedyś postępowałam nie zawsze tak dobrze czy łagodnie jak można było. 
Dla mnie osobiście takie przyznanie się świadczy o rozwoju własnej osobowości, kształtowaniu charakteru na lepszy, doskonalszy, o szukaniu własnych wad i eliminowaniu ich w miarę możliwości... 
Dziś jesteś inna - ukształtowały Cię różne przeżycia, różni ludzie z którymi wcąż się stykasz, różne sytuacje którym musisz stawiać czoła. To sprawia że stajesz się silniejsza. 
Życzę Ci by ta siła w Tobie rosła i dawała owoce w postaci miłości, szacunku i podziwie ze strony otaczających Cię osób. Ode mnie szacun!!!
07 lipca 2014 15:31 / 1 osobie podoba się ten post
Czasem sie mowi że ktos gada i gada o pietruszce
Teraz wiem dlaczego tak sie mówi
07 lipca 2014 15:31 / 8 osobom podoba się ten post
Zadzwonili do mnie dzisiaj z KWP. Mam się wstawić po odebranie skierowania na egzaminy.
07 lipca 2014 15:33 / 1 osobie podoba się ten post
giunta

Zadzwonili do mnie dzisiaj z KWP. Mam się wstawić po odebranie skierowania na egzaminy.

no to krok do przodu;-super;-
07 lipca 2014 15:42 / 3 osobom podoba się ten post
Żelki Haribo w kazdej ilości poproszę:)))))))))
07 lipca 2014 15:42 / 2 osobom podoba się ten post
Mam ogromną nadzieję, że Twoje przeczucie się sprawdzi :D

Dla mnie loda śmietankowego ;)
07 lipca 2014 15:43 / 4 osobom podoba się ten post
giunta

Ale piękną  Policję będziemy mieć, powodzenia:)
07 lipca 2014 15:45 / 3 osobom podoba się ten post
giunta

i zaraz będzie w tym naszym,kochanym kraju lepiej jak takie dziewczyny będą porządku pilnować a i chlopaki tam coraz fajniejsze,ach jakiego ja mam dzielnicowego świetnego,cud-mniód:)))
a jak weszłam am do pokoju i usłyszałam muzykę fajną i tyle tych zdjęć,plakatów na ścianie i te nagrody  różne nabite na drewniane deseczki i powywieszane no to kurna ...Ameryka:)))))
07 lipca 2014 15:48 / 1 osobie podoba się ten post
Dla mnie.....imbir.
Nie no,żartuję,cos innego do picia poprosze,obojetne co byle z lodówki.
07 lipca 2014 17:09
Pietruszka i koperek 100% w Rewe nie zawsze ale jest :) pietruszka na tackach po 2-3 pakowana koperek obok doniczek z ziołami w wodzie :) dla mnie Imbir :)
07 lipca 2014 17:25 / 2 osobom podoba się ten post
takaja

Pietruszka i koperek 100% w Rewe nie zawsze ale jest :) pietruszka na tackach po 2-3 pakowana koperek obok doniczek z ziołami w wodzie :) dla mnie Imbir :)

gorzej jak sie mieszka na zadupiu, w ktorym kawalka sklepu nie ma ;) ja tu mam"az" poczte czynna 3 razy w tygodniu, fryzjera, kosciol, szkole, jakies boisko sportowe i piekarnie- same luksusy ;) a do normalnego sklepu kawalek.a wyprawa z babcia do sklepu to droga przez meke- chyba wole z pietruszki zrezygnowac ;)
07 lipca 2014 17:31 / 3 osobom podoba się ten post
użytkowniczka niegdyś znana jako debiutantka

gorzej jak sie mieszka na zadupiu, w ktorym kawalka sklepu nie ma ;) ja tu mam"az" poczte czynna 3 razy w tygodniu, fryzjera, kosciol, szkole, jakies boisko sportowe i piekarnie- same luksusy ;) a do normalnego sklepu kawalek.a wyprawa z babcia do sklepu to droga przez meke- chyba wole z pietruszki zrezygnowac ;)

To jeszcze nie jest zadupie......... Tu gdzie ja jestem, to wrony maja przystanek końcowy.:))))))  Tu nie ma sklepu, poczty, kościoła,szkoły boiska, piekarni, fryzjera, nawet kurcze cmentarza nie ma . Dookoła tylko drzewa i lasy. A do najbliższego miasteczka jakieś 25 km.  To jest dopiero zadupie:)))))))))))))))))))))
07 lipca 2014 17:31 / 1 osobie podoba się ten post
Zapraszam do mojego ogródka,
Ogrodniczka dba o moją pietruszkę:))