A ten "Murzyn" w herbie Coburga, to Sw.Maurycy /Mauritius/. Jedyny swiety, ktorego w sredniowieczu mozna bylo przedstawiac jako czarnoskorego.
A ten "Murzyn" w herbie Coburga, to Sw.Maurycy /Mauritius/. Jedyny swiety, ktorego w sredniowieczu mozna bylo przedstawiac jako czarnoskorego.
Coś wiesz o tym dlaczego ???))))
A poczytaj sobie:
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awi%C4%99ty_Maurycy
:chaplin: :-)
Czytam własnie, ale na razie nie moge dojść, ćzy on był Murzynem, czy tylko pochodził z Afryki, ale dzięki Ci bo to bardzo ciekawa informacja .. i zupełnie inne wytłumaczenie niż sama jakiś czas temu usłyszałam.. )))))
Popatrz na ilustracje przy artykule w Wikipedii :zaskoczenie1:
Patrzę, nawet przez lupę... :lol2: Na tym zdjeciu nie wygląda jak Murzyn pełnej krwi.., bardziej mi pasuje Mulat...)))))
Legia Tebanska - Egipt - polnocna Afryka - karnacja skory...
Jak sredniowieczni ojcowie kosciola pozwolili, to cos musialo byc na rzeczy, prawda???
Danuta! Ogarnij sie! :glupi: :terefere: :-)
Dzięki Misiek, naprawde dzięki, że chcialo Ci się odezwać i korygować.... Chyba jeszcze jeden puzzel z moich fraktali wlazł mi na miejsce... :przytula:
Ja rozumiem wiele, ale moglabys nie uzywac takich trudnych slow :rozmysla:
Jakies korygowane fraktale w puzzlach???
To mnie bardzo obciaza, a ponadto nie mam pewnosci, czy tez nie obraza :glupi1:
To takie moje zboczenie, ale nie zawodowe... :lol2: I na pewno nie obraża... ))))
Jeszcze jedna ciekawostka dot. Coburga:
Krolowa angielska Elzbieta II pochodzi z ksiazecej linii Sachsen-Coburg-Gotha.
Ahorn jest oddalony 5 km od Coburga... Jak musiałam już dojeżdżać do Coburga to do Ahorn wracalam sobie na piechotę.. Ten kościół w dzień był zawsze otwarty ... Obydwa obiekty (kościół i zamek) są w Ahorn... Zamek jest w rękach prywatnych , kupili go sobie tamtejsi hrabiowie.. ))))
A pamiętasz może jaką linią utobusową jechałaś?
Jeszcze jedna ciekawostka dot. Coburga:
Krolowa angielska Elzbieta II pochodzi z ksiazecej linii Sachsen-Coburg-Gotha.