Wypieki

30 września 2014 10:55
gosiako

Może ktoś ma prosty przepis na zupę z dyni,taki sprawdzony.Teraz jest czas na dynie ,ja mam kupiona tylko jak się do tego zabrać?W Polsce nigdy nie gotowalam.Za wszelkie wskazówki z góry dziękuję.

Zaraz napisze Ci tylko poszukam ksiązki kucharskie.To prosty przepis bez uzdatnaczy.
30 września 2014 11:12
mleczko47

dawaj przepis na murzynka.

1-2 jajka zmiksowac z 1 szklanka cukru i cukrem waniliowym.

Kolejne składniki dodaję ciągle miksując:
1 szklankę mleka
2 szklanki mąki
po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody
3 łyżki gorzkiego kakao
1 szklankę oleju
3 łyżki jakiegoś ciemnego dżemu.

Piec na oko ;). Około 50 minut w 180 stopniach, ale ten czas trzeba kontrolować w zależności od piekarnika ;)
30 września 2014 11:14
Kurbis- suppe

Man nehme: 1 EL OL
                      4 Zbiebeln       
                      4 Mohren
                      400 g Kurbis
                      2-4  Kartoffeln
                      1 l Wasser oder gemusebruhe
                      1 Knoblauchzehe
                      1 1/2 El suse Sahne
                      Petersilie
                      Muskat
                     Salz und Pfeffer
Zwiebeln,Mohren und kartoffeln gewurfeln in Ol andunsten mit kochender Gemusebruhe oder Wasser ufgisen und 10 Minuten garen lassen.Gewurfeltes Kurbisfleisch dazugeben,mit Gewurzen abschmeken und weitere 20 Minuten simmern lassen,bis alle  Gemuse weichgegart sind. Puriren 1 1/2 suse Sahne hinzugeben und vor dem Anrichten mit gehacktre Blattpetersilie bestreuen.

Tak jedza, bez udziwnen.Nie mam niemieckich czcionek, ale pewnie dosc czytelne.Przepis ze starej ksiązki kucharskiej.

30 września 2014 11:17
No tak tyle to wiem,ale kazdy ma jakies swoje metody i dodatki.Kiedys chyba kasia63 podala przepis z powidlami sliwkowymi i był pyszny.
To tak jak z zupa pomidorowa,kazda inna.
30 września 2014 11:58
A ja czytałam,ze olej kokosowy jest "be" i słuchałam Pani prof. Zdrówko też o tym mowiła.
30 września 2014 12:14
Dzięki za przepis,zaraz wypróbuję.Właściwie nic skomplikowanego.Kiedyś jadłam taką zupę ale w restauracji,nigdy sama nie próbowałam zrobić.Jeszcze raz dzięki.
25 października 2014 19:17
Przeszukałam cały topik i nie znalazłam. Szukam przepisu na Butterkuchen. Moja pdp zamówiła z bofrost i zakochałam się w tym cieście. Czy Ktoś ma przepis? PLEASE!!!!!!
25 października 2014 20:49 / 1 osobie podoba się ten post
ewa.p

Przeszukałam cały topik i nie znalazłam. Szukam przepisu na Butterkuchen. Moja pdp zamówiła z bofrost i zakochałam się w tym cieście. Czy Ktoś ma przepis? PLEASE!!!!!!

Ewcia wpisz sobie w gogle nazwe ciasta,wciśnij grafike i wybierz to ciasto które ci się najbardziej podoba :))) ja tak robie :))
Kiedyś piekłam to ciasto,jedna niemka poleciła mi gorące ciasto po upieczeniu polać maślanką,ciasto nie będzie wtedy takie suche.
25 października 2014 21:55
kasiachodziez

Ewcia wpisz sobie w gogle nazwe ciasta,wciśnij grafike i wybierz to ciasto które ci się najbardziej podoba :))) ja tak robie :))
Kiedyś piekłam to ciasto,jedna niemka poleciła mi gorące ciasto po upieczeniu polać maślanką,ciasto nie będzie wtedy takie suche.

no dzięki, znalazłam kilka przepisów, ale żadnego z maślanką
25 października 2014 21:57
ewa.p

no dzięki, znalazłam kilka przepisów, ale żadnego z maślanką

25 października 2014 22:23 / 1 osobie podoba się ten post
salazar

http://www.chefkoch.de/rs/s0/butterkuchen+buttermilch/Rezepte.html

Dzięki, chcę upiec mężowi jak wrócę, on tak lubi jak krzątam się w kuchni i coś dobrego szykuję. Ale to chyba każdy facet tak ma:))))
27 października 2014 22:26
SZARLOTKA Z KASZA MANNĄ
Piekę 1x:)
Przepis pochodzi z wkładki do gazetki reklamowej sklepu POLO.
Ciasto siedzi w piekarniku:):):)A co wyjdzie okaże się za 45 min:)
CIASTO
2 szkl.mąki.
pół kostki margaryny
1 całe jajo
pół szkl.cukru
łyżeczka aromatu waniliowego/dałam rumowy bo wanil. nie lubię/
NADZIENIE
1kg startych jabłek.
1kopiata łyzka cukru
2 kopiate łyzki kaszy manny
Ciasto zagniotłam podzieliąłm na pół-1część do lodówki ,druga do zamrażalnika
Jabłka z cukrem przesmażyłam w rondelku,zdjełam z ognia i wymieszałam z kaszą-przed samym nałożeniem na ciasto.
Ciastem z lodówki wylepiłam blaszkę,na to ciepłe jabłka ,na wierzch ciasto z zamrażalnika starłam i do nagrzanego wcześniej piekarnika/180stopni.Ma się piec 45min. Samo ciasto mozna sobie wcześniej zrobić-im dłużej w zamrażalniku posiedzi tym lepiej sie ściera:)
Rzadko robie kruche ciasta ,ale ten przepis wydał mi sie dość prosty i mam nadzieje ze będzie jadalne:)
27 października 2014 23:54
Cóż...jadalne jest ,ale nie urosło francowate:(W przepisie nie ma proszku do pieczenia i nie dałam,a może powinnam bo to gazetowe przeoczenie-nie wiem,no i jeszcze się nieco przypaliło bo mam do dupy piekarnik a zagadałam się przez telefon:(Nic to:) Jutro inne upieęe ,jabłek cały pokój:):):):):)
28 października 2014 10:45 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Cóż...jadalne jest ,ale nie urosło francowate:(W przepisie nie ma proszku do pieczenia i nie dałam,a może powinnam bo to gazetowe przeoczenie-nie wiem,no i jeszcze się nieco przypaliło bo mam do dupy piekarnik a zagadałam się przez telefon:(Nic to:) Jutro inne upieęe ,jabłek cały pokój:):):):):)

Glowa do góry na pewno nastepnym razem wyjdzie. Ja za duzo nie piekę bo się dopiero uczę ,ale moje pierwsze ciasta zawsze wychodziły mi b. dobrze -chyba mam talent o którym nie wiedziałam.  D
28 października 2014 12:02 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Kasiu, nie ma proszku, bo to ciasto kruche, a nawet bardziej półkruche, bo całe jajko jest, a nie same zółtka. Do kruchych nie daje się proszku i one nie rosną, bo nie mają na czym ;).
Jeśli znowu porwiesz się na kruche, to zastąp margarynę masłem. Drożej wychodzi, ale na pewno smaczniej i zdrowiej :).