Wypieki

11 listopada 2014 20:16
scarlet

Brownie,
to ciasto amerykańskie, mocno czekoladowe, wilgotne, pycha.
Tak też pisze na tych kartonikach z Oetkera - BROWNIE, koszt ok. 2,4 E,
do tego dajesz tylko  2 jajka i olej i chyba wodę, z tyłu wszystko pisze ile,
miksuję w misce, do tego ten proszek z kartonika i gotowe.
Piecz dokładnie w temp. i czasie podanym żeby nie przesuszyć,  musi sie udać.
Porcja akurat na średnią tortownicę, polewam jeszcze gotową polewą ciemną z woreczka.

Muffinki,
to nie pamietam jak się dokładnie nazywają, 
pisze MUFFINS i na obrazku są jasne z kawałkami czekolady,
/ na regale są różne, jasne, cytrynowe, ciemne, nam akurat te smakują,
wszystko widać na kartonikach/, robisz jak wyżej.
W kartoniku masz tez 12 papierowych foremek, 
wykładam nim specjalna blaszke  do muffinek.

Szybkie i łatwe i pycha.

.. mufinki piekłam o smaku cytrynowym ale do środka wkładałam pokawałeczku brzoskwinki :) na wierz lukier cytrynowy Pycha :)) Geslerowa by się nie poznała :))
11 listopada 2014 20:25 / 1 osobie podoba się ten post
Ciotka

.. mufinki piekłam o smaku cytrynowym ale do środka wkładałam pokawałeczku brzoskwinki :) na wierz lukier cytrynowy Pycha :)) Geslerowa by się nie poznała :))

Ja też tak kombinuję, za każdym razem inaczej smakują,
hitem były z jagodami leśnymi.
11 listopada 2014 21:16
Ciotka

bez żółtek i cukru ??? musi ciekawie smakować ??   :/

Bez.Taki przepis był podany- były też zdjęcia i wyglądały smakowicie:) Wracam do domku i robię-z nutellą:):):):)
11 listopada 2014 21:25
kasia63

Bez.Taki przepis był podany- były też zdjęcia i wyglądały smakowicie:) Wracam do domku i robię-z nutellą:):):):)

Jeli taki przepis podany to ok :)) nie omieszkam zrobić , choć nie z takiej porcjii mąki ... :) na logikę powinien być cukier żeby choć trochę to ciasto juakoś smakowało , no ale jeśli taki przepis to ok :)) pytanko ? śmietana to słodka , czy kwaśna ?
11 listopada 2014 21:30 / 1 osobie podoba się ten post
Ciotka

Jeli taki przepis podany to ok :)) nie omieszkam zrobić , choć nie z takiej porcjii mąki ... :) na logikę powinien być cukier żeby choć trochę to ciasto juakoś smakowało , no ale jeśli taki przepis to ok :)) pytanko ? śmietana to słodka , czy kwaśna ?

Napisane było 18% śmietana-czy na mój rozumek kwaśna:)
11 listopada 2014 21:39
kasia63

Napisane było 18% śmietana-czy na mój rozumek kwaśna:)

.. no niby na logikę kwaśna , bo to ciasto to niby ma być kruche ? tak? :) ale jak dla mnie ten przepis to jakiś, takiś ,cały dziwny dlatego wolę się spytać :))) co by mi wyszło:)) i żeby mi po upieczeniu żyły nie wyszły że mi nie wyszło :)) 
11 listopada 2014 21:52 / 1 osobie podoba się ten post
Ciotka

.. no niby na logikę kwaśna , bo to ciasto to niby ma być kruche ? tak? :) ale jak dla mnie ten przepis to jakiś, takiś ,cały dziwny dlatego wolę się spytać :))) co by mi wyszło:)) i żeby mi po upieczeniu żyły nie wyszły że mi nie wyszło :)) 

Umówmy się tak,że ta która pierwsza upiecze ,napisze jak wyszły:)Nawet jak nie wyjdą to mały żal-składniki drogie nie są:):):):)hi hi hi
11 listopada 2014 21:55 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Umówmy się tak,że ta która pierwsza upiecze ,napisze jak wyszły:)Nawet jak nie wyjdą to mały żal-składniki drogie nie są:):):):)hi hi hi

OK Upiekę jutro :)) i wstawię foty :)) ALE JAK NIE WYJDĄ !!!! to Cię znajde i nakarmię Ciebie nimi :))))) do kawusi :)
11 listopada 2014 22:10 / 1 osobie podoba się ten post
Ciotka

OK Upiekę jutro :)) i wstawię foty :)) ALE JAK NIE WYJDĄ !!!! to Cię znajde i nakarmię Ciebie nimi :))))) do kawusi :)

Hihi hi -podwójną porcję zrób bo ja łakomczuch jestem:)Zreszta jakby co to daleko nie masz:)
11 listopada 2014 22:12 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Hihi hi -podwójną porcję zrób bo ja łakomczuch jestem:)Zreszta jakby co to daleko nie masz:)

AAA  !!?? bo Ty ze szczecina ? tak ?:))
11 listopada 2014 22:14 / 1 osobie podoba się ten post
Ciotka

AAA  !!?? bo Ty ze szczecina ? tak ?:))

Nie ,ale województwo to samo:)
12 listopada 2014 09:46 / 3 osobom podoba się ten post
Wiele naszych babć lubi cos słodkiego do kawy.
Znalazłam przepis na szybkie ciasto jogurtowe,juz je piekłam.

1 kubeczek do 200 g jogurtu naturalnego.

Kubeczek ten służy potem do odmierzania dalszych składników.

3 kubeczki mąki pszennej
2 kubeczki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1kubeczek oleju

Wszystko razem wymieszać w misce,nie mikserem-ladnie wszystko się łączy.
Piec w keksowce lub innej malej foremce w 180 stopniach.
W przepisie jest 30 minut ale ja musialam piec godzinę.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Moje ciasto właśnie się piecze,dziś dodalam trochę startem skórki cytrynowej
12 listopada 2014 09:49
kasia63

Ciasto zagniotłam , pół porcjii. Teraz odpoczywa w lodówce :))Jestem ciekawa jak będą smakowały chmmmyyy ????:/ ( lepi się cały czas do łapek :))
12 listopada 2014 09:57
Ciotka

Ciasto zagniotłam , pół porcjii. Teraz odpoczywa w lodówce :))Jestem ciekawa jak będą smakowały chmmmyyy ????:/ ( lepi się cały czas do łapek :))

To mąką troszkę podsyp-napisane było,ze ma odchodzić od ręki-czyli lepić do łapek sie nie powinno:)
12 listopada 2014 10:06
Niedługo nic nie bedę pamietała jak co się piecze.W De nie piekę bo za swoje nie mam
zamiaru a PDP nie wyrazają chęci .A w Polsce jestem tak rzadko więc wychodzi że 3,4 razy
w roku.Porazka.Zyczę smacznego i udanych wupieków.