Polska vs niemiecka jakość

24 października 2013 14:55
opiekunDE

Polityka. Moderator

Popieram cie tez pracowalem w takiej fabryce
24 października 2013 15:06 / 2 osobom podoba się ten post
muzyczka3

Czytam dzisiaj nasuneło mi sie tylko jedno zdanie- to my budujemy nasz kraj,dobrobyt i wolnosc.

Jacy obywatele taki kraj.

Wiesz chyba mozna tez podejsc do tego na zasadach Jak dbasz tak masz. Czyli jak panstwo dba o obywatela tak ten dba o Panstwo.Wiesz ile zarabia opiekun medyczny w Polsce ? 1700 brutto po 5 latach pracy.a wiesz jakie ma obowiazki ? Otoż 40 - 60 pacjentów na 2 opiekunów z czego 55% lezących.Nie wymyśliłem tego na poczekaniu.Moje kolezanki pracuja w domu opieki.Wiec jak myslisz Panstwo dba o swoich obywateli ? Zwłaszcza o tych co placili przez 40 lat ZUS a teraz musza czekac w kolejce az ich opiekunka z zasranego pampersa uwolni i dupsko umyje !!! Tak musza czekac,bo dziewczyny nie daja rady wszystkich odrazu zrobic.Wiec jak młody człowiek na to patrzy to co widzi ??? Widzi 45 lat pracy za marne grosze ( opiekunki) i zasrana smierc ( pacjenci)
24 października 2013 15:11 / 1 osobie podoba się ten post
Ja mysle ze poziom naszego kraju ,jakosc zycia Polakow calkowicie pograza rzad i wszelkie instytucje Panstwowe w tym cala pomoc socjalna (macierzynski,becikowe,zasilki dla ludzi np majacych niepelnosprawne dzieci, ktorzy rezygnuja z wlasnej pracy zeby opiekowac sie takim dzieckiem bo Panstwo nic kompletnie nie gwarantuje a jesli juz to glodowe pieniadze ,pozniej cala administracja panstwowa,wojsko gdzie jest rowniez niesamowita korupcja,zalatwianie stanowisk itp wiem bo moj brat pracuje i czesto opowiada jak sa marnotrawione Nasze pieniadze,dlaczego ludzie pracujacy na posadach Panstwowych rzadko narzekaja na swoj los a przynajmniej rzadziej,a prywatny przedsiebiorca tylko kombinuje jak tutaj pracownika zgnebic i wmowic ze jesli w ogole pracuje powinien sie cieszyc ze np 1300 dostaje pensjii, nie mowiac o 2500 bo to w niektorych rejonach kraju sa niesamowite pieniadze tak jest trudno o posade,i jak Polak ma sie cieszyc wlasnym krajem i doceniac to co polskie.... no moze oprocz swiat ,gdzie wlaczaja sie nam sentymenty i jak to my pieknie swieta obchodzimy ,dlaczego w De jest praca dla Turka,Araba,Wlocha,Polaka i Niemca a w Naszym kraju dla POlakow jej brakuje?
24 października 2013 15:19 / 1 osobie podoba się ten post
ORIM

Wiesz chyba mozna tez podejsc do tego na zasadach Jak dbasz tak masz. Czyli jak panstwo dba o obywatela tak ten dba o Panstwo.Wiesz ile zarabia opiekun medyczny w Polsce ? 1700 brutto po 5 latach pracy.a wiesz jakie ma obowiazki ? Otoż 40 - 60 pacjentów na 2 opiekunów z czego 55% lezących.Nie wymyśliłem tego na poczekaniu.Moje kolezanki pracuja w domu opieki.Wiec jak myslisz Panstwo dba o swoich obywateli ? Zwłaszcza o tych co placili przez 40 lat ZUS a teraz musza czekac w kolejce az ich opiekunka z zasranego pampersa uwolni i dupsko umyje !!! Tak musza czekac,bo dziewczyny nie daja rady wszystkich odrazu zrobic.Wiec jak młody człowiek na to patrzy to co widzi ??? Widzi 45 lat pracy za marne grosze ( opiekunki) i zasrana smierc ( pacjenci)

Bylam na wolontariacie w DPS i potwierdzam, takie pieniadze jakie otrzymuja za ta niesamowicie ciezka prace to jedno wielkie nieporozumienie.
24 października 2013 15:19
ORIM

Nie chce sie spierac ale chciała byś miec w domu np pralke powiazana sznurkiem bo obudowa sie rozpada ? I takie wiazanie sznurkiem i prowizoryczne naprawy stwarzaja zagrozenie wypadkiem.Kiedys u Niemców nie było to do pomyslenia,a teraz to norma bo wychodzi taniej.Kazdy ci teraz powie ze Mercedes to juz nie ten Mercedes co kiedys.To jedno,a drugie to technologie sa przenoszone jednak nie normy jakosciowe.Pracowałem w firmie koreanskiej i uwież mi,że nie ma czegos takiego jak kontrola jakosci.Jest wydział kontroli jakości i to co oni odrzuca trafia do poprawek i tak az do skutku az nie wyladuje w sklepie.Poprawki sa kosmetyczne i majace na celu ukrycie wad a nie ich eliminacje.Do takiej samej kontroli jakosci doszli obecnie Niemcy,bo to sie opłaca poprostu.

No dobra, to pracowałeś w firmie koreańskiej, a nie niemieckiej.
Ja tam czytałam, że kontrole jakości są i normy są utrzymywane.
A że ogólnie jakość produktów na całym świecie spada, to się zgodzę.
Oglądałam kiedyś taki film o celowym postarzaniu produktów, to było na przykładzie drukarek. Już dokładnie nie pamiętam, jak to robili, ale w każdym razie cel był taki, żeby dane urządzenie nie działało za długo. I tak też jest. Te stare drukarki to latami służyły, a teraz produkują takie, ze 2-3 lata intensywnego używania i do śmieci. 
24 października 2013 17:41
Oglądam i jestem dosyć zszokowana. Jestem w momencie, kiedy izraelska młodzież jest w Polsce i mają jakąś psychoze strachu. No to racja, że u nas jest antysemityzm, ale znowu chyba bez przesady. A tym dzueciom zrobili papkę z mózgu wręcz - wszędzie widzą neonazistów, SS-manów i każdy niby nastaje na ich życie. Rozmowa z tymi starszymi, miłymi panami mnie też osłabiła - oni do dziewczyn grzecznie, a te, że nazwali je dziwkami i osłami. Dosyć straszny obraz wyłania się z tego filmu. Z jednej strony to się nie dziwię - antysemityzm rzeczywiście jest i jest problemem nie tylko u nas, ale znowu bez przesady - nie jest tak, że Żyd z pokoju hotelowego wyjść bezpiecznie nie może. No tak przynajmniej mi się wydaje. Tak to trochę wygląda, jakby myśleli, ze są pępkiem świata i każdy tylko mysli, jak tu im zaszkodzić. 
Albo to, że ten tajniak powiedział dzieciom, że w pokojach muszą mieć pozamykane okna, bo Polacy mogą coś wrzucać im przez te okna... no ręce opadają. Zastanawiam się tylko po co taką psychozę strachu wprowadzać i pielęgnować - przecież to nic dobrego nie przyniesie. 
24 października 2013 19:07
No nie wiem - o tak odważne stwierdzenie bym się nie pokusiła. Ale obejrzę film do końca, to może bardziej będę się mogła ustosunkować.
24 października 2013 19:30
Też nie chcę negować Twoich doświadczeń i nie siedzę tak w temacie, żebym mogła jakieś wielkie dysputy tutaj prowadzić. 
Poznałam trochę tylko jednego Żyda i nie miał on żadnej psychozy. Sam przyjechał do Polski i sobie zwiedzał, spał w schroniskach z innymi, przypadkowymi ludźmi i chyba nikt problemu nie robił, przynajmniej nic mi nie mówił. 
Z tego filmu wynika, że różnie to z tą psychozą jest - sa w nim Żydzi, nawet rabin, którzy trzeźwo patrzą na temat.
A to też trochę jak z czarnymi w Stanach - wiedzą, że łatwo rzucać oskarżenie o rasizm, czy antysemityzm i wykorzystują to. 
Ale z drugiej strony to się trochę temu ich strachowi nie dziwię - antysemityzm jest - wystarczy sobie poczytać komentarze pod artykułami akołożydowskimi na onecie np., czasami słyszy się też, że jakiś Żyd został u nas napadnięty, pobity - no a w końcu nie ma u nas aż tylu Żydów, żeby takie pobicie było przypadkowe. 
24 października 2013 19:43 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra

No dobra, to pracowałeś w firmie koreańskiej, a nie niemieckiej.
Ja tam czytałam, że kontrole jakości są i normy są utrzymywane.
A że ogólnie jakość produktów na całym świecie spada, to się zgodzę.
Oglądałam kiedyś taki film o celowym postarzaniu produktów, to było na przykładzie drukarek. Już dokładnie nie pamiętam, jak to robili, ale w każdym razie cel był taki, żeby dane urządzenie nie działało za długo. I tak też jest. Te stare drukarki to latami służyły, a teraz produkują takie, ze 2-3 lata intensywnego używania i do śmieci. 

Napisałem ze mercedes to nie Mercedes dzis.Powinienem napisać VW to juz nie to.Zgrzewalem karoserie do VW.Tak jak ja inni tez byli z "łapanki".Majster był tylko niemiecki.I szło wszystko bez odrzutów.
24 października 2013 19:45
A ja gdzies czytałam czy słuchałam jak to młodzież z Izraela zachowywała się w Oświęcimiu.Zero szacunku,zero powagi-chichy śmichy,rozmowy przez telefon.Pozytywnie to o nich nie świadczy,niestety.Inna sprawa ,to to ,ze Polska jest krajem antysemickim i rasistowskim,ale tak jest w całej Europie.Nie lubimy Romów,Żydów,ludzi o innym kolorze skóry,rudych,okularników,garbatych,wyznawców innej religii i całej masy innych od nas samych.Tacy po prostu jesteśmy.
24 października 2013 19:50
kasia63

A ja gdzies czytałam czy słuchałam jak to młodzież z Izraela zachowywała się w Oświęcimiu.Zero szacunku,zero powagi-chichy śmichy,rozmowy przez telefon.Pozytywnie to o nich nie świadczy,niestety.Inna sprawa ,to to ,ze Polska jest krajem antysemickim i rasistowskim,ale tak jest w całej Europie.Nie lubimy Romów,Żydów,ludzi o innym kolorze skóry,rudych,okularników,garbatych,wyznawców innej religii i całej masy innych od nas samych.Tacy po prostu jesteśmy.

Różna jest młodzież - dla nich to sa wydarzenia z zamierzchłej przeszłości, to chyba trzeba dorosnąć. Mnie jako nastolatki wizyta w Oświęcimiu też szczególnie nie poruszyła. Dopiero jak wróciłam po latach, to wtedy to do mnie trafiło. 
Chdziaż jak ja widziałam izraelskie wycieczki, to zachowywali się normalnie. 
24 października 2013 19:52
Ci powiem, że nawet sobie wyobrażam. Jak tak nakładą dzieciakom do głowy, jak to Polacy ich nienawidzą, jak nastają na ich dobro i zycie wręcz, to rodzi się bunt. Zwłaszcza u młodzieży. I tu już blisko do chęci odwetu. 
24 października 2013 19:59
Nie wiem, czego uczy się w ich szkołach. Z tego, co na tym filmie było, to nienawiści nie uczyli. To ten agent mający ich chronić, tak ich straszył.
24 października 2013 20:21
Obejrzałam kawałek tego filmu,reszta,jak babcia bedzie juz w łóżku.Odniosłam wrażenie,że właśnie takie przekazywanie historii w tym wypadku jest jak najbardziej celowe,takie nakręcanie zbiorowej psychozy.Tylko cel jest póki co dla mnie niejasny.Może wyciagnę jakieś wnioski,jak obejrze film do końca.
24 października 2013 20:30
tina 100%

Obejrzałam kawałek tego filmu,reszta,jak babcia bedzie juz w łóżku.Odniosłam wrażenie,że właśnie takie przekazywanie historii w tym wypadku jest jak najbardziej celowe,takie nakręcanie zbiorowej psychozy.Tylko cel jest póki co dla mnie niejasny.Może wyciagnę jakieś wnioski,jak obejrze film do końca.

Tina i ja zaczęłam oglądać. Może się Geronimo nie obrazi... bo zaprosił tylko Wichurę:)