Co wolno Opiekunowi ?

08 maja 2014 20:29 / 8 osobom podoba się ten post
emi

Bystry są trzy rodzaje zachowań: asertywność, agresja, uległość. To o czym piszesz jest to zachowanie agresywne.  Najczęstsze zachowanie się  w pracy to zachowania uległe. Asertywność to całkiem co innego: sztuka trudna, którą się osiąga przez całe życie zaczynając od najdalszych kręgów ludzi, którzy nas otaczają, a na najbliższych kończąc. Widząc, że "słowo "asertywność" jeszcze nie tak dawno było przez wielu ludzi nierozumiane", a przez Ciebie nadal - wytłumaczę Ci to na przykładzie: Emi mówi do Bystrego: "Pożycz mi 100 euro". Bystry ma zasadę kasy nie pożyczać, więc: Bystry uległy, wiedząc że Emi ma mu załatwić pracę mówi: "Jasne. Nie ma sprawy". Później seidzi cały wieczór i mówi: "Ku.de, nie lubię pożyczać kasy, ale jakbym jej nie pożyczył, to by mi roboty nie załatwiła". Bystry agresywny mówi: "Ok", ale wraca do domu i wyzywa: "Jaka bezczelna baba, dobrze wie, że jej nie mogę odmówić to mnie pod ścianą stawia i o kasę prosi" Bystry asertywny mówi: "Słuchaj Emi, bardzo Cię lubię. Jestem Ci wdzięczny, bo rozmawiałaś ze swoją szefową o pracy dla mnie. Ale ja mam taką życiową zasadę, bardzo ważną dla mnie: nie pożyczam nikomu pieniędzy, nawet rodzinie. Idzie do domu i nie zastanawia się czy dostanie pracę czy nie, nie wyzywa na Emi. Po prostu tak, jakby pytanie nigdy nie zostało zadane.

Na pytanie, czy Bystry pożyczy 100 EUR, Bystry odpowie:
- nie mam przy sobie, 
Ty:
- a w domu?
Bystry:
- a dziękuję, wsyscy zdrowi.

08 maja 2014 22:21 / 6 osobom podoba się ten post
Lista 10 asertywnych praw

1.Masz prawo do oceny własnych zachowań, myśli i emocji oraz do brania odpowiedzialności za ich inicjowanie i konsekwencje.
2.Masz prawo nie podawać powodów bądź usprawiedliwień,aby wyjaśnić swoje zachowanie.
3.Masz prawo oceniać,czy jesteś odpowiedzialny za znalezienie rozwiązań problemów innych ludzi.
4.Masz prawo do zmiany swych poglądów.
5.Masz prawo popełniać błędy i brać za nie odpowiedzialność.
6.Masz prawo powiedzieć:Nie wiem.
7.Masz prawo być niezależnym od życzliwośći innych.
8.Masz prawo być nielogiczny, podejmując decyzje.
9.Masz prawo powiedzieć :Nie rozumiem.
10.Masz prawo powiedzieć :Nie obchodzi mnie to.
08 maja 2014 22:45 / 2 osobom podoba się ten post
Co prawda dopiero na setnej stronie, ale w końcu zostałem doceniony :) :) :) Dziękuje, dziękuję, dziękuję :)
08 maja 2014 22:58 / 2 osobom podoba się ten post
amelka

Na pytanie, czy Bystry pożyczy 100 EUR, Bystry odpowie:
- nie mam przy sobie, 
Ty:
- a w domu?
Bystry:
- a dziękuję, wsyscy zdrowi.

:D
Dobre.
09 maja 2014 21:32
Dobre, dobre, ale dla chętnych zadanko: jak to nazwiemy? - z asertywnością nie ma to już nic wspólnego ;) więc "przebiegłość" , "inteligencja" , "rżnięcie głupa" , "błyskotliwość" , "poczucie humoru" , "demencja"(już nie pamiętamy, co od nas chciano;) , "wielotorowe myślenie" ... ??? No i ten wybór należał by jakoś uzasadnić... ;)
09 maja 2014 21:57 / 1 osobie podoba się ten post
To nazwiemy skąpstwo.Czyli niechęc do pozbycia sie 100 eu chocby tylko na 2 dni.
09 maja 2014 22:03 / 1 osobie podoba się ten post
bystry

Dobre, dobre, ale dla chętnych zadanko: jak to nazwiemy? - z asertywnością nie ma to już nic wspólnego ;) więc "przebiegłość" , "inteligencja" , "rżnięcie głupa" , "błyskotliwość" , "poczucie humoru" , "demencja"(już nie pamiętamy, co od nas chciano;) , "wielotorowe myślenie" ... ??? No i ten wybór należał by jakoś uzasadnić... ;)

dodałabym jeszcze ogromny zasób wiedzy  gastronomiczno-medyczno-psychologiczno-technicznej i mamy ..... opiekunkę seniorów w Niemczech
09 maja 2014 23:35
basiaburbis

dodałabym jeszcze ogromny zasób wiedzy  gastronomiczno-medyczno-psychologiczno-technicznej i mamy ..... opiekunkę seniorów w Niemczech

Piąty raz czytam tego posta i za nic w świecie nie mogę go zrozumieć.
10 maja 2014 01:24 / 1 osobie podoba się ten post
emi

Piąty raz czytam tego posta i za nic w świecie nie mogę go zrozumieć.

Emi, spojrz:przebieglosc, inteligencja, rzniecie glupa, blyskotliwosc, poczucie humoru, demencja, wielotorowe myslenie(to wymienil Bystry)+zasob wiedzy gastronomiczno-medyczno-psychologiczno-technicznej(dodala Basia) to wypisz, wymaluj-naprawde wychodzi opiekunka seniorow w Niemczech
10 maja 2014 08:11 / 1 osobie podoba się ten post
Binor

Emi, spojrz:przebieglosc, inteligencja, rzniecie glupa, blyskotliwosc, poczucie humoru, demencja, wielotorowe myslenie(to wymienil Bystry)+zasob wiedzy gastronomiczno-medyczno-psychologiczno-technicznej(dodala Basia) to wypisz, wymaluj-naprawde wychodzi opiekunka seniorow w Niemczech:-)

No patrz, muszę więc mieć problem z wielotorowym myśleniem. Głupa też nie umiem rżnąć, nie mam demencji. Czy oby dobra ze mnie opiekunka? ;)  ;)
10 maja 2014 08:39 / 2 osobom podoba się ten post
emi

No patrz, muszę więc mieć problem z wielotorowym myśleniem. Głupa też nie umiem rżnąć, nie mam demencji. Czy oby dobra ze mnie opiekunka? ;)  ;)

Na pewno dobra :))))) nigdy nie wiemy jakie " talenta " mamy ukryte :) Ja nigdy bym o sobie nie powiedziała , że umiem rżnąć głupa a tutaj sie okazało jak mi to potrzebne było przy jednym PDP a właściwie przy rodzince :( , że jednak umiem rżnąć głupa i bardzo na tym rznięciu zyskałam / mowa o spokoju wewnętrznym / Było mi z tym bardzo dobrze , PDP też - rodzince niestety nie :))))
10 maja 2014 09:08 / 1 osobie podoba się ten post
emi

Ech, Emi- ja mysle, ze wystarczy posiadac tylko 3 z tych wymienionych cech i juz wtedy jest sie pierwszej klasy opiekunka, a mysle,ze Ty masz ich znacznie wiecej, ale one nie zostaly w postach Bystrego i Basi ujete;-)
10 maja 2014 23:04 / 2 osobom podoba się ten post
Opiekunowi wolno być: rozgarniętym, opiekuńczym, wykształconym, inteligentnym, opanowanym, spokojnym, dobrotliwym, oszczędnym, przewidującym, asertywnym, pełnym poświęcenia, wyrozumiałym, uległym, pracowitym, bystrym, robotnym, obrotnym, zaradnym, zapobiegliwym, mało wymagającym, skromnym, cichym, cierpliwym, ustępliwym i kochającym swoją pracę, a wtedy mając do opieki dwójkę PDP-nych, WOLNO mu wyrazić prośbę o powiększenie wynagrodzenia nawet do 950€/mc :D
11 maja 2014 11:02 / 1 osobie podoba się ten post
emi

Emi, musisz się poprawić! Zwłaszcza demencja jest wskazana dla opiekunki - czy nie lepiej szybko zapominać, co mówią do nas wredni podopieczni?
Krótka pamięć i szczypta demencji dobrze rozumianej pomaga nam przetrwać wszystkie zlosliwości a nawet jakoweś obelgi, co tez się zdarza
. Proponuję kurs selektywnej demencji, u mnie, dużo nie biorę. :)
11 maja 2014 11:19 / 2 osobom podoba się ten post
Lawenda

Emi, musisz się poprawić! Zwłaszcza demencja jest wskazana dla opiekunki - czy nie lepiej szybko zapominać, co mówią do nas wredni podopieczni?
Krótka pamięć i szczypta demencji dobrze rozumianej pomaga nam przetrwać wszystkie zlosliwości a nawet jakoweś obelgi, co tez się zdarza
. Proponuję kurs selektywnej demencji, u mnie, dużo nie biorę. :)

Wychodzi na to, że taką selektywną demencję już posiadam.
Ale nie korzystam z niej teraz, bo mam PDP, który nie jest złośliwy :)))))))))
Nie zarobisz więc na mnie ;) ;) :P :P